Obavijesti

Sport

Komentari 38

Matti Nykänen: Od svjetskog prvaka do bankrota i zatvora...

Matti Nykänen: Od svjetskog prvaka do bankrota i zatvora...

'On je bio moj dječački heroj, oduvijek je pazio na mene. U teškim trenucima prvi bi me nazvao i ponudio bilo koju vrstu ponoći' rekao je još jedan velikan skijaških skokova Toni Nieminen

VIDEO

Finski sport doživio je velik udarac,  u 56. godini života preminuo Matti Nykänen. Legenda skijaških skokova, te jedan od istinskih velikana ovoga sporta.

Matti Nykänen je već u mladim danima iskazivao veliki talent, s 18 godina postao je svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu. Vrlo brzo cijela se Finska zaljubila u mladog skakača koji je nizao sjajne rezultate na raznim natjecanjima. Na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu stigao je do srebra na maloj i zlata na velikoj skakaonici, a četiri godine kasnije Nykänen je oduševio na ZOI u Calgaryju gdje je osvojio tri zlatne medalje.

Nevjerojatan uspjeh donio mu je niz nadimaka, a svijet skijaških skokova pamti ga kao ‘Letećeg Finca’ ili ‘Čovjeka pticu’. Junak cijele Finske nastavio je dominirati ovim sportom od kojega se oprostio s nevjerojatnim brojkama. Matti Nykänen je tako u karijeri osvojio četiri olimpijska zlata, jedno srebro, pet puta bio prvak svijeta, na svjetskim prvenstvima dohvatio još devet medalja. Veličanstveno.

- On je moj dječački heroj. Oduvijek je pazio na mene, u trenucima kada mi je bilo teško, on bi me nazvao, pa među prvima ponudio svoju pomoć - izjavio je Toni Nieminen, još jedna finska ikona skijaških skokova, ali i osvajač zlatne medalje iz Albertvillea 1992. godine.

- Uh, čovjek se mora malo zamisliti, pa on je bio mlađi od mene godinu dana. Sad tek vidim u koje smo mi došli godine - rekao nam je Primož Ulaga, slovenska legenda skijaških skokova.

Velika sportska ikona, idol mladih, pa i junak cijele nacije nije se najbolje snašao u drugom privatnom dijelu života, zbog kojeg se oprostio od skijaških skokova u 30. godini života.

- Matti Nykänen je bio suveren u naše doba, nitko mu nije mogao niti blizu. A tih je dana bio pravi sportaš, vjerojatno trenirao više od svih konkurenata zajedno. No, to je sve bilo do neke njegove 23. ili 24. godine, tada se osjetilo kako ide nekim drugim putem - rekao je Ulaga i dodao:

- Znali smo popričati, kao i proteklih godina ako bi se vidjeli, ali ništa previše. On vam je slabo govorio engleski jezik. Alkohol? Ma ništa previše, imao je 60-ak kilograma, njemu bi dvije pive bile previše. Ali, moglo se vidjeti kako se u zadnje vrijeme zapustio.

FILE PHOTO: Former Olympic ski jumping champion Nykanen walks out after being released from Kylmakoski prison ...

I tu su onda eskalirali njegovi životni problemi koji su ga redovito vraćali na naslovnice svjetskih medija. Samo Nykänen je sportsku rubriku vrlo brzo zamijenio crnom kronikom.

Ženio se pet puta, dvaput završio u zatvoru gdje je proveo više od tri godine. Prvo je tamo završio na 26 mjeseci nakon što je nožem izbo jednu osobu, kasnije na još 16 mjeseci zbog fizičkog napada na tadašnju suprugu. Dva je puta bankrotirao, okušao se u pjevačkim vodama gdje je 1992. godine čak bio i uspješan, a financijski problemi naveli su ga da se u jednom dijeli života okuša i kao striper. Neuredan način života donio mu je i zdravstvene poteškoće, a lani mu je dijagnosticiran dijabetes.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova