Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mavrović: Smrt? Znao sam o svemu razmišljati prije meča

None Foto: Siniša Hančić/PIXSELL, Reuters 9

Strašno da je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, rekao nam je Željko Mavrović. Stjepan Božić smatra kako se boksačima mora pomoći strožim kontrolama i boljim pregledima

Strašno što je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, kaže nam naš proslavljeni boksač Željko Mavrović.

Četiri dana nakon što je Charles Conwell (21) brutalno nokautirao Patricka Daya (27) u meču super velter kategorije u Chicagu Amerikanac je izgubio bitku za život. Njegova smrt šokirala je boksački svijet.

TEŠKE OZLJEDE MOZGA Tragedija: Boksač Patrick Day umro je 4 dana nakon nokauta

- Boks ipak nije toliko opasan kao što se ljudima čini. Pa postoje sportovi u kojima je smrtnost puno veća nego u boksu. Nasreću, dok sam ja boksao, nikad nitko blizak meni nije umro od posljedica meča. Znao sam razmišljati o posljedicama onoga u ringu par dana prije meča, ali u samom ringu baš nikad - dodao je Mavrović.

Patrick Day nalazio se u induciranoj komi nakon teških ozljeda mozga koje je zadobio u meču protiv Conwella. Pao je u nesvijest u ringu.

Boxing: Conwell vs Day | Autor: Jon Durr/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Jon Durr/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Gledao sam snimke meča. Pa i sudac u ringu je morao drugačije reagirati, trebao je prije prekinuti meč. Day je i prije toga primio puno teških udaraca. Mislim da se mečevi u profesionalnom boksu ipak trebaju prekidati nešto ranije, da ne treba dati toliko slobodu sucima u ringu - kaže nam naš bivši boksač Stjepan Božić i dodaje:

- U Engleskoj su, primjerice, pravila takva da karikiram, čovjeka možete udariti i nogom dok je na podu. Tamo se mečevi baš ne prekidaju kad bi trebali, takve stvari treba mijenjati. U amaterskom boksu suci puno prije prekidaju mečeve. Mišljenja sam da se i u profesionalnom boksu to treba češće raditi.

TRAGEDIJE U RINGU Crna strana boksa: Kolabirali u ringu, imali izljev krvi u mozak

Potresla je Božića smrt Patricka Daya. Bio je Stjepan u ringu 15 godina.

- Naravno da razmišljate o takvim stvarima prije meča. Vjerujte mi, nijedan boksač u ring ne ulazi s namjerom da nanese teške ozljede protivniku. Svi razmišljaju o pobjedi. Pa i nogometaš razmišlja kako da zabije gol, a ne kako da ozljedi suparnika. Takvi smo i mi boksači. Svašta mi je znalo proći kroz glavu. Da ne bih, ne daj Bože, nekoga u ringu napravio invalidom ili da ishod meča ima nekakve još teže posljedice. Da mi se dogodilo nešto ovakvo kao boksaču koji se borio protiv Daya, ostavio bih se boksa - kaže Božić.

Foto: Reuters

Smatra kako liječnički pregledi moraju biti puno bolji.

HRGOVIĆ I HABAZIN SE OPROSTILI 'Tvoja smrt me uništila. Toliko loših ljudi, a ti si bio dobričina'

- Ako je boksač potpuno spreman za meč, teško da mu se onda može dogoditi nešto ovakvo, ali ima puno propusta. Pregledi baš moraju biti puno bolji, kao i kontrole boksača - rekao je Božić pa pojasnio:

- Završio sam karijeru prije četiri godine, a prije četiri i pol sam trebao imati jedan iznimno jak meč u Kanadi. Trebao sam boksati protiv Jeana Pascala, bivšeg WBA prvaka. Prošao sam liječničke preglede, svi su nalazi bili uredni, a onda u Kanadi nisu priznali rezultate nekih preglede. Primjerice, nisu priznali rezultate CT glave. Zbog toga se nisam mogao boriti. 

Komentari (17)
  • Nikako ne kuzim ove usporedbe sa ostalim sportovima a i nemaju mi nekog smisla! Pa nije cilj igre u biciklizmu, paraglajdingu plivanju kosarci hokeju i slicnim sportovima fizicki onesposobit protivnika kao sto je to slucaj u boksu. U biciklizmu je cilj proci prvi kroz finis, u kosarci je cilj ubaciti vise poena, u hokeju dati sto vise golova, u plivanju doci prvi na cilj i nije namjera ozlijediti protivnika dok je u boksu bas to namjera, fizicki onesposobiti protivnika za daljnju borbu! Neznam ko je rekao da je boks plemenita borba ali ako je plemenito nekog lupat u glavu onda taj koji je to rekao nije bas cist u glavi!

    18. 10. 2019,   08:01
  • Ja prije meča razmišljam gdje ću ga gledati

    18. 10. 2019,   09:34
  • Statistika kaže da vezano uz boksačko natjecanje godišnje umre u prosjeku 13 boraca. To je puno manje nego što pogine npr. planinara......... a planinarenje je zdrava aktivnost !?

    18. 10. 2019,   09:49