Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

McLarenu diskvalifikacija i 100 milijuna dolara kazne

None Foto: 24sata/ilustracija

F1: Alonso i Hamilton će bez sankcija nastaviti borbu za naslov prvaka, no McLaren više neće konkurirati za naslov među konstruktorima

Zbog špijunskog skandala nazvanog Spygate momčad McLaren Mercedesa diskvalificiran je iz utrke za naslov prvaka među konstruktorima. Iako su ranije najave govorile i o puno težoj kazni, između ostaloga i o potpunoj suspenziji momčadi u ovoj i sljedećoj sezoni, sankcije ipak nisu toliko drastične. McLarenovi vozači, Fernando Alonso i Lewis Hamilton, prošli su nekažnjeno i normalno nastavljaju borbu za naslov prvaka u Formuli 1.
Uz izbacivanje iz konstruktorske utrke, kazna za McLaren uključuje i novčanu kaznu u iznosu od 100 milijuna dolara. Nikad u povijesti automobilizma nikom nije izrečena veća novčana kazna. Uz sve, najavljene su i znatno strože kontrole pri pregledu bolida uoči sljedeće sezone.
Afera zbog koje je McLaren kažnjen buknula je nakon što je ustanovljeno kako su čelnici McLarena u posjedu imali tehničke podatke iz Ferrarija. Optuženi su za špijunažu i u lipnju je sud odlučivao o sudbini momčadi koja je posljednji konstruktorski naslov osvojila prije devet godina. Kako je FIA ustvrdila da od tih podataka McLaren nije imao osobite koristi, momčad Rona Dennisa tada nije kažnjena.

Komentari (6)
  • ma trebali su McLaren izbacit na dvije sezone kako se i pretpostavljalo. Vozači nisu ništa krivi, ali da se neka firma sad zbog prevare ugasi ili joj zabrane rad na dvije godine, kako bi prošli radnici te firme, koji isto tako nisu ništa krivi. Ko ih jebe...

    14. 9. 2007,   11:56
  • baš mi je drago za McLaren

    14. 9. 2007,   14:52
  • Tako im treba! Kad znaju muljat neka ih upale s kaznom... i to im je malo!

    20. 9. 2007,   20:33