Obavijesti

Sport

Komentari 45

Meč stoljeća: 45 godina od kad je Ali u Africi razbio Foremana

Meč stoljeća: 45 godina od kad je Ali u Africi razbio Foremana
1

George Foreman imao je 37 nokauta u prve tri runde, razbijao je sve kao od šale. A onda ga je izazvao Muhammad Ali, kojemu nitko nije vjerovao, čak ni kladionice koje su na pobjedu Alija nudile koeficijent - 40!

VIDEO

Vijetnamski rat još je trajao, ali bio je to rat kojeg Amerika više nije željela. Sanduci s vojnicima stizali su svaki dan, a oni preživjeli tražili su utjehu u alkoholu, drogi, tabletama... U tim tmurnim trenucima svijet se spremao za najveći boksački spektakl svih vremena. Bilo je to 30. listopada 1974. prije točno 45 godina.

Zbog neodlaska u Vijetnamski rat Muhammadu Aliju 1967. godine oduzet je boksački naslov i nakon godina lutanja, govora i mitinga protiv rata u Vijetnamu, odlučio se vratiti i izazvati tada najboljeg boksača svijeta Georgea Foremana. Aliju su bile 32 godine, Foremanu 25. Koliko je Foreman bio jak govori podatak je bio neporažen. I ne samo to. U 40 mečeva, čak 37 puta nokautirao je protivnike u prve tri runde. A do tog meča imao je 24 nokauta zaredom, od čega posljednjih osam protivnika nisu izdržali duže od dvije runde.

I, da, razbio je Kena Nortona i Joea Fraizera, jedinu dvojicu boksača koji su pobijedili Alija. Stroj, mašina, razarač. Foreman je u tom trenutku bio toliki favorit, da su američke kladionice na pobjedu Alija ponudile koeficijent 40! Oživljavanje, u boksačkom smislu, Alija odgovaralo je svima. TV postajama, promotorima, gledateljima... Cijeli svijet čekao je dan kad će se Ali vratiti u borbu za naslov.

Bila je to jedna od prvih borbi koju je organizirao Don King, a održala se na inicijativu predsjednika Mobuta Sese Seka, koji je osigurao svakome po pet milijuna dolara. Povijesni boksački meč između Alija i Foremana dogovoren je u Kinšasi, tadašnjem Zairu, a danas Kongu. Prvi put je borba za naslov svjetskog prvaka bila u Africi, pa je nazvana "Rumble in the jungle" iliti Gužva u džungli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi se što bolje pripremili za meč Foreman i Ali pripremali su se u Zairu, gdje su proveli cijelo ljeto. Borba je trebala biti u rujnu, no kako se Foreman ozljedio prebačena je za listopad. Ali je tijekom priprema u Zairu stekao status božanstva, cijela Afrika bila je za Alija. Svi su jedva čekali meč. 

Meč se održao u dvorani koja je bila korištena za smaknuća političkih disidenata. Ali i njegov trener Angelo Dundee znali su da će Foreman ići po što brži nokaut, a takav pristup i način borbe troši puno energije. Stadion u Kinshasi postao je tako veličanstvena pozornica na kojoj je svijet upoznao "rope-a-dope", tehniku naslanjanja na konopce, kojom je Ali čuvao  snagu i izbjegavao udarce, a Foremana tjerao na potpuno pražnjenje.  

Milijuni gledatelja diljem svijeta i 60.000 Alijevih navijača u dvorani u Kinšasi na nogama su dočekali početak borbe. Uh, kakav je to bio spektakl. Glasan i arogantan kao uvijek, Ali je najavljivao ubojiti ples oko Foremana, no za meč je pripremio nešto drugačiju taktiku, kako smo objasnili, "rope a dope".     

Borba je počela u četiri ujutro po lokalnom vremenu, gledatelji su cijeli meč vikali: " Ali bomaye" (Ali, ubij ga)

Mlađi i snažniji, Foreman je krenuo silovito, a to je bilo ono što je Ali želio. Znao je da Foreman nema iskustva u dugim borbama, pa ga je bezobrazno provocirao.         

- Kakvi su to udarci, udaraš kao dijete - vikao mu je Ali, dok je Foreman silovito udarao. I naravno, trošio energiju.

- Znao sam da će Ali pobijediti Foremana. George je uvijek išao na 'home run' i zbog toga je trošio puno energije - rekao je Alijev trener 2010. godine.

Prema navodima Alijevog trenera, ova je taktika nastala na prijedlog fotografa Georgea Kalinskog, a cijelu je frazu u "rope-a-dope" upakirao publicist John Condon.

Bio je to meč u kojem su sijevali udarci, a najpoznatiji trenutak u povijesti dogodio se u osmoj rundi. Već vidno izmoreni Foreman pokušava zadnjim atomima pritisnuti Alija, se brani i osam sekundi prije kraja, serijom udaraca baca Foremana na pod.

 

-  Jedan, dva, tri, četiri - odbrojavao je komentator, dok je dvorana bila na nogama. Nitko nije sjedio. A kad je došao do deset, a Big George bio i dalje ošamućen, dvorana je 'eksplodirala'. Muhammad Ali je prvak svijeta. 

U jednoj od najdomljivijih boksačkih priredbi ikad, Foreman je prvi put u karijeri  izgubio. Slika Foremana kako bespomoćno leži, obišla je svijet. . Ali i Foreman su poslije borbe u Africi postali veliki prijatelji. Godine 1996. o povijesnom dvoboju u Kinšasi snimljen je dokumentarac "Kad smo bili kraljevi". Film je dobio Oscara, a Foreman je pomogao bolesnom Aliju da se popne na pozornicu i preuzme nagradu. 

Ali se još sedam godina nakon ovog meča aktivno bavio boksom, a Foreman je čak 20 godina kasnije, kao 45-godišnjak, u istim boksačkim hlačama koje je nosio u Kinshasi, nokautirao Michaela Moorera i još jednom postao svjetski prvak.

Osim što se smatra najvećim boksačkim mečom u povijesti, "Rumble in the jugnle" bio je i jedan od najvećih događaja u povijesti sporta te i dan danas služi kao inspiracija mlađim generacijama boraca

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...