Obavijesti

Sport

Komentari 122

Mi smo morali skidati poruku 'Vukovar', Englezi prkose Fifi

Mi smo morali skidati poruku 'Vukovar', Englezi prkose Fifi
4

Fifa je odbila zahtjev Engleske da njihovi igrači u studenom na dresovima nose cvijet maka kao simbol odavanja počasti za stradale u Prvom svjetskom ratu. Engleski savez ignorirat će zabranu

VIDEO

Sile Antante 11. studenog 1918. potpisale su primirje s poraženom Njemačkom u vagonu vlaka u francuskoj šumi Compiegne. Englezi, Škoti i Velšani godinama nose cvijet maka kao simbol na dresovima na utakmicama u studenom kako bi odali počast stradalima u strahotama Prvog svjetskog rata. 

Engleska je službeno zatražila od Fife dopuštenje da tijekom kvalifikacijskih utakmica za SP 2018. u studenom na dresovima nose cvjetove maka, ali Fifa ih je odbila.

"Ovo je skandalozno"

Fifino odbijanje zahtjeva Britanci nisu dobro primili.

- Taj bi potez imao političku, vjersku i komercijalnu poruku što se protivi pravilima Fife - objavili su iz Međunarodne nogometne federacije i razbjesnili Britance.

- Ovo je skandalozno. Bolje počistite svoje dvorište i ne bavite se ovim stvarima. Britanski nogometaši žele odati počast ljudima koji su izgubili živote boreći se za našu slobodu. Normalno da Fifa to mora dopustiti - rekla je premijerka Theresa May.

Ništa manje normalno nije izgledao transparent "Zapamtite Vukovar" koji je stajao na Maksimiru 2013. godine uoči utakmice protiv Srbije i za kojeg je delegat Fife tražio da se ukloni uoči susreta iako nikoga nije vrijeđao i samo je podsjećao na strahote koje je proživio hrvatski grad pod opsadom srbočetničkih agresora u Domovinskom ratu.

Engleze i Škote nije briga što Fifa kaže

- HNS je napravio sve da transparent ostane jer znamo što znači i da nikoga ne vrijeđa, ali mi smo članica Fife i moramo poštovati njezine odluke. čak i kad se s njima ne slažemo - objavio je tada Hrvatski nogometni savez.

Engleski i škotski savez najavili su da neće poštivati odluku Fife te će igrati sa simbolima maka u studenom. Iz velškog saveza još se nisu oglasili, ali vjerojatno će se i oni pridružiti u prkosu prema Fifi te ignorirati zabranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka