Obavijesti

Sport

Komentari 13

Mladi Vatreni idu po OI: Nadaju se trećoj sreći i prvoj pobjedi

Mladi Vatreni idu po OI: Nadaju se trećoj sreći i prvoj pobjedi
1

U nedjelju 16. lipnja u Italiji i San Marinu počinje Europsko prvenstvo reprezentacija do 21 godine. Hrvatska igra u skupini s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom. OI će izboriti četiri polufinalista

VIDEO

Nakon dugih 15 godina hrvatska nogometna U-21 reprezentacija će nastupiti na europskom prvenstvu koje će se od 16. do 30. lipnja održati u Italiji i San Marinu. Posljednji put mlada hrvatska vrsta je nastupila na Europskom prvenstvu 2004. u Njemačkoj kada ekipa koju su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar i Eduardo da Silva nije prošla skupinu. Na europskom smotri Hrvatska je nastupila i 2000. u Slovačkoj, ali niti tada nije prošla skupinu. Momčad koju su predvodili Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Jurica Vranješ je bila je četvrta u skupini.

U dosadašnja dva nastupa na europskom smotrama 'mladi vatreni' nemaju niti jednu pobjedu, dvije utakmice su odigrali neodlučeno, a četiri puta su poraženi uz negativnu razliku pogodaka 7-11. Ovoga puta hrvatska vrsta odlazi na EP s velikim ambicijama. Glavi cilj naše mlade vrste je plasman na olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što nije uspjelo niti jednoj nogometnoj generaciji. Vizu za Japan automatski donosi polufinale.

- Uspjeh je i sam plasman na Europsko prvenstvo, ali naravno da nećemo ostati zadovoljni time, motivirani smo napraviti nešto više. Talenta imamo, kao i odgovornosti, kompaktnosti, homogenosti i discipline za dobar rezultat. Ova generacija zajedno diše, a vodilja nam je nastup seniora u Rusiji prošlog ljeta - kazao je hrvatski izbornik Nenad Gračan.

- Razgovaralo se i o mogućem plasmanu na Olimpijske igre, svima bi nam to bilo na veliko zadovoljstvo, a posebno meni da tamo odem i kao trener. Treba se nadati, možda se i ostvari. To je sport - poručio je hrvatski strateg.

Na EP-u će nastupiti 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri ekipe. Hrvatska je u skupini C zajedno s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom. U skupini A su Italija, Španjolska, Poljska i Belgija, a u skupini B Njemačka, Danska, Srbija i Austrija. Plasman u polufinale izborit će tri pobjednika skupina, te najbolja drugoplasirana reprezentacija. U slučaju da Engleska izbori polufinale ona neće putovati na OI jer nema pravo samostalnog nastupa. Tada bi se za posljednju kartu za Tokijo borile druga i treća najuspješnija drugoplasirana ekipa iz tri skupine.

Hrvatska će sve tri utakmice iz skupine igrati u San Marinu, a turnir otvara 18. lipnja protiv Rumunjske. Tri dana kasnije je dvoboj protiv Francuske, a u zadnjem kolu 24. lipnja slijedi ogled protiv Engleske.

- Često se nekoga podcijeni, ali Rumunjska je izbacila Portugal i dolazi s petoricom A-reprezentativaca. Neće biti jednostavno, ali pokušat ćemo pobijediti. Siguran sam da ni naši suparnici nisu pretjerano sretni susretom s nama. Turnir je zahtjevan, igra se svaki treći dan i neće biti prilike za mnogo odmora - dodao je Gračan.

Naslov europskog prvaka brane Nijemci koji su 2017. u finalu porazili Španjolsku sa 1-0. Rekorderi su Talijani s pet naslova prvaka, dok su Španjolci četiri puta bili najbolji.

Hrvatska još uvijek bez pobjede

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija do sada je dva puta nastupila na europskim prvenstvima (2000, 2004) i niti jednom nije prošla skupinu, a u šest susreta nije ostvarila niti jednu pobjedu. Imaju dva neodlučena ishoda i četiri poraza uz negativnu razliku pogodaka 7-11. Prvi put 'mladi 'vatreni' su nastupili na europskom prvenstvu 2000. u Slovačkoj. Bila je to generacija koju su predvodili Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Jurica Vranješ, Igor Bišćan, Tomislav Šokota... Momčad je vodio Ivo Šušak.

Hrvatska je u 1. kolu izgubila od Nizozemske sa 1-2, a susret je obilježio pogodak kojeg je Pletikosa primio s centra. Hrvatska je povela u 20. minuti golom Darka Miladina, a Nizozemci su izjednačili u 42. minuti kada je Mark van Bommel uhvatio Pletikosu na 'spavanju' pogodivši sa svoje polovice hrvatsku mrežu. 'Oranje' je okrenulo rezultat u 83. minutu pogotkom Jana Vennegoor of Hesselinka.

U drugom kolu Hrvatska je odigrala 0-0 protiv Španjolske, a potom u zadnjem kolu izgubila od Češke sa 3-4. Hrvatska je povela golom Anthonyja Šerića u 4. minuti, Češka je okrenula rezultat golovima Lukaša Došeka (44-11m) i Milana Baroša (54). Igor Tudor je izjednačio u 57. minuti, no tri minuta kasnije Adam Petrouš je iz kaznenog udarca doveo češku u novo vodstvo. Libor Sionoko je u 80. povećao na 4-2, a Tudor je pet minuta prije kraja postavio konačnih 4-3. Hrvatska je na koncu bila posljednja u skupini s jednim bodom, a naslov europskog prvaka osvojila je Italija koja je u finalu golovima Andrea Pirla pobijedila Češku sa 2-1.

Drugi, i do sada posljednji, nastup na EP mlada hrvatska vrsta je imala 2004. u Njemačkoj. Izbornik je bio Martin Novoselac, a momčad su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Danijel Pranjić... Učinak je bio identičan kao i četiri godine ranije - jedan bod i četvrto mjesto u skupini. Čak je i prvak Europe bio isti, ponovo Italija.

U prvom kolu mlada vrsta je izgubila od Srbije i Crne Gore sa 2-3. Naši suparnici su poveli 2-0 golovima Danka Lazovića (37) i Gorana Lovre (47), Hrvatska je golovima Eduarda (49) i Kranjčara (68) uspjela izjednačiti, no Branislav Ivanović je u 86. zabio za pobjedu SICG. Drugo kolo donijelo je novo razočaranje, 1-1 protiv Bjelorusije. Mario Lučić je u 38. minuti zabio za 1-0, a Bjelorusi su izjednačili četiri minute prije kraja golom Pavela Kirilčika. U posljednjem dvoboju u skupini Italija je pobijedila Hrvatsku 1-0 golom Danielea de Rossija. U nastavku turnira Talijani su dogurali do finala u kojem su pobijedili Srbiju i Crnu Goru sa 3-0.

Raspored natjecanja

Raspored odigravanja utakmica Europskog U-21 prvenstva na kojem nastupa i mlada hrvatska nogometna reprezentacija.

  • SKUPINA A (Italija, Španjolska, Poljska, Belgija)

1. kolo - 16. lipnja
18.30 Poljska - Belgija (Reggio Emilia)
21.00 Italija - Španjolska (Bologna)

2. kolo - 19. lipnja:
18:30 Španjolska - Belgija (Reggio Emilia)
21:00 Italija - Poljska (Bologna)

3. kolo - 22. lipnja:
21:00 Belgija - Italija (Reggio Emilia)
21:00 Španjolska - Poljska (Bologna)

  • SKUPINA B (Njemačka, Danska, Srbija, Austrija)

1. kolo - 17. lipnja
18:30 Srbija - Austrija (Trst)
21:00 Njemačka - Danska (Udine)

2. kolo - 20. lipnja
18:30 Danska - Austrija (Udine)
21:00 Njemačka - Srbija (Trist)

3. kolo - 23. lipnja:
21:00 Austrija - Njemačka (Udine)
21:00 Danska - Srbija (Trst)

  • SKUPINA C (Engleska, Francuska, Hrvatska, Rumunjska)

1. kolo - 18. lipnja
18:30 Rumunjska - HRVATSKA (Serravalle)
21:00 Engleska - Francuska (Cesena)

2. kolo - 21. lipnja:
18:30 Engleska - Rumunjska (Cesena)
21:00 Francuska - HRVATSKA (Serravalle)

3. kolo - 24. lipnja:
21:00 HRVATSKA - Engleska (Serravalle)
21:00 Francuska - Rumunjska (Cesena)

  • POLUFINALE - 27. lipnja

18:00 A1 - drugoplasirani B/C ili C1 (Bologna)

21:00 B1 - A2 ili C1

Olimpijski play-off

27. lipnja: druga i treća najuspješnija drugoplasirana ekipa iz tri skupine

  • FINALE - 30. lipnja

20:45 - Udine

Gdje gledati prvenstvo?

Utakmice će, barem kako sada stvari stoje, prenositi HRT. Naša javna televizija imala je pravo prvokupa jer Uefa inzistira da utakmice nacionalnih selekcija prenose javne nacionalne televizije. HRT bi trebao prenositi samo utakmice naše reprezentacije.

Također, utakmice ćete moći pratiti u putem interneta na HRTi servisu te tekstualno na našem portalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima