Obavijesti

Sport

Komentari 5

Mnogi momci požele im oboriti ruku, ali rijetkima to i uspije...

Mnogi momci požele im oboriti ruku, ali rijetkima to i uspije...
5

Za uspješno obaranje ruku vam ne trebaju ni veliki mišići ni puno kilograma, sve je stvar snage zgloba i tetiva šake, a koristi se snaga cijeloga tijela, ne samo snaga ruku.

VIDEO

Baš kao što će vas većina na prvu pomisliti kako se obaranjem ruke bave neke čudne, krupne, mišićave i muškobanjaste cure, sa sličnim stavom sam se i sam zaputio na zadatak u Klub za obaranje ruku Split.

I naravno da sam kao i većina ostao u čudu kad su me na vratima dočekale dvije djevojke krhke građe, koje bi prije povezao s manekenstvom nego sportom, pogotovo ne obaranjem ruke. I da se još malo našalim, očekivao sam dva Popaya, a dočekale su me dvije Olive. Čak ni stisak ruke prilikom upoznavanja nije bio posebno jak. 

- Ha, ne smijemo vam odmah stisnuti ruku da se ne uplašite prije intervjua – nasmijale su se simpatične cure, već navikle na upitne muške poglede kad bi otkrile čime se bave u slobodno vrijeme. 

- Ovo vam je sport kao i svaki drugi, a pitanja su uobičajena, vjerojatno na slična odgovaraju i cure koje se bave boksom, dizanjem utega, hrvanjem... - sliježe ramenima Željka Čerina (35), koja se obaranjem počela baviti prije samo godinu dana, a u nedjelju će nastupiti na prvenstvu Hrvatske u Sinju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozvao me prijatelj iz teretane Petar Sević koji je predsjednik kluba. Nakon rukometa napravila sam pauzu od sporta i kondiciju održavala u teretani. Znali smo se od ranije, pozvao me u klub da probam, svidjelo mi se pa sam ostala. Kod kuće su me u čudu gledali, ali nisu se protivili mom izboru, jedino je mama Anđelka onako usput kazala da sam mogla izabrati i neki 'ženski sport', ha, ha, ha...

Željka radi u kladionici, upravo je završila tečaj za turističkog vodiča, a u nedjelju na prvenstvu Hrvatske očekuje dobar rezultat. 

- Do sad mi je najbolji rezultat treće mjesto na turniru u Križevcima, s tim da sam tijekom turnira pobijedila šesterostruku prvakinju Hrvatske. Iako sam tek godinu dana u obaranju, cijeli život sam u sportu, pa mi je prilagodba bila puno lakša nego nekim drugim curama.

Njena tajna za dobar rezultat je kombinacija genetike i treninga. 

- Kao što vidite, za obaranje vam ne trebaju ni mišići ni kilogrami, sve je stvar snage zgloba i tetiva šake, a koristi se snagu cijeloga tijela, ne samo ruku.

I baš kao Željku, tako je i njenu kolegicu Rinu Elez (25) u obaranje ruku doveo prijatelj Roko Kraljević. 

- Došla sam, probala, i ostala... Zanimljiv sport i dobro društvo me privuklo i još uvijek sam tu. Doduše, u zadnje vrijeme nešto manje treniram zbog ozljede, no kako sam fizioterapeutkinja po profesiji, sudjelujem u radu kluba na drugi način, pomažući ostalima – kaže simpatična Rina, koja se također često susreće sa stereotipima.

Najprije su se čudili moji u obitelji jer sam se ranije bavila plesom, a onda i prijatelji...

- Cure priznaju da su im najzanimljivije reakcije momaka koji ih pokušavaju osvojiti, a kad čuju čim se bave, većina ih odmah poželi odmjeriti snagu. 

- Ha, uglavnom ostanu u čudu kad ih pobijedimo – smije se Rina.

Cure nam otkivaju kako je prije nekoliko godina na Svjetskom kupu u Zagrebu aktualna svjetska prvakinja ponudila bilo kojem muškarcu iz publike da joj pokuša oboriti ruku za nagradu od 100 eura, i nitko joj nije uspio niti pomaknuti ruku. 

- Slično je bilo i ove godine u Zagrebu, gdje nitko iz publike nije uspio baciti ruku curi od 55 kilograma – otkriva nam predsjednik kluba Petar Sević i dodaje kako i među ženama i među muškarcima koji se bave ovim sportom, koji je od nedavno ušao u obitelj Hrvatskog olimpijskog odbora, ima različitih profesija. 

- Aktualni svjetski prvak iz Ukrajine je operni pjevač, a naš Josip Poleš radnik je u građevinskoj firmi... Ključ je snaga zgloba, tetiva i tehnika, brdo mišića ne garantira vam uspjeh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''