Obavijesti

Sport

Komentari 20

'Modri' Brazilci: Jedan plaćen motorom, drugi lošiji od Coste

'Modri' Brazilci: Jedan plaćen motorom, drugi lošiji od Coste
1

JESTE LI ZNALI? Bivšeg igrača Dinama, Brazilca Jonasa, njegov bivši klub platio je motociklom. Svima nam je dobro poznat Anderson Costa, no koliko se sjećate izvjesnog Osmara? Ovo su svi 'modri' Brazilci...

VIDEO

Dinamo je jučer objavio dolazak novog pojačanja, brazilskog stopera Gabriela dos Santosa (20).

Dinamo doveo stopera iz Lillea, mladog reprezentativca Brazila
Dinamo doveo stopera iz Lillea, mladog reprezentativca Brazila

On je 14. igrač iz Brazila koji će navući 'modri' dres, doduše, bivšeg igrača Lillea i Troyesa prvo čeka kaljenje u drugoj momčadi zagrebačkog kluba. Ukoliko se tu pokaže, slijedi mu dokazivanje u izabranoj vrsti.

Kroz Dinamo su prodefilirali razni brazilski nogometaši, a mi smo se prisjetili svih kroz povijest kluba. Tko je najveći promašaj, tko je uz pomoć kluba zavolio Hrvatsku, a tko ih je koštao i Lige prvaka, pročitajte u nastavku teksta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Eduardo da Silva i Renato

Prvi Brazilac kojeg je Dinamo doveo u svojoj povijesti je ujedno i onaj najbolji. Eduardo Alves da Silva igračina je o kojoj sve znamo. Stigao je u Zagreb sa 15 godina 1998. godine i odmah je poslan na posudbu u Brazil.

S njim u paketu došao je i Renato, ali on je brzo odustao od ideje da karijeru gradi kod nas. 

Goran Stanzl/PIXSELL

Dudu, da bi uopće dogurao do seniora Dinama, morao je odraditi posudbe u Croatiji iz Sesveta te Interu iz Zaprešića. Treći najbolji strijelac u povijesti Vatrenih za Dinamo je odigrao 151 utakmicu i zabio 94 gola da bi potom otišao u Arsenal za 13 milijuna eura. 

Nažalost, težak lom noge nesretne 23. veljače 2008. poslije užasnog starta Martina Taylora trajno je utjecao na njegovu blistavu karijeru. Da se to nije dogodilo, tko zna gdje bi mu bila granica... U siječnju ove godine potpisao je za varšavsku Legiju.

Alexandre Jose

Na kvizu vam se može dogoditi pitanje da navedete ime prvog Brazilca koji je nastupio u službenoj utakmici za Dinamo. Točan odgovor je Alexandre Jose Oliveira - njega je doveo 2000. Ilija Lončarević iz Villarreala koji je tada bio drugoligaš. U 20 utakmica za Dinamo zabio je dva gola i nakon toga je otišao u Ciudad Murciu. Veznjak je završio karijeru 2009.

Etto

Oéliltona Araúja dos Santos aili popularnog Etta zna vjerojatno svaki nogometni fan u Hrvatskoj. Stigao je u Dinamo 2005. iz Atletico Paranaensea i činio tada najjaču desnu stranu u HNL-u zajedno s Marijanom Buljatom.

Igor Kralj/PIXSELL

Oženio je Hrvaticu, zavolio Hrvatsku i Dinamo pa čak kroz karijeru izražavao želju da zaigra za Hrvatsku. Desni bek Maksimir napušta 2011. poslije 107 utakmica i osam golova u prvenstvu, odlazi u grčki PAOK, a karijeru završava u azerbajdžanskom Baku.

Anderson Costa

Anderson Costa sinonim je za najveći promašaj Dinama u povijesti. Dinamovi čelnici gledali su ga na VHS snimkama i zaključili da na temelju viđenog trebaju isplatiti brazilskoj Vasco da Gami oko 800 tisuća eura.

Napadač od milijun dolara zaradio je crveni karton deset sekundi nakon ulaska u derbiju protiv Hajduka na Poljudu. Dinamo je naputio sljedeće sezone poslije 23 odigrane utakmice i četiri zabijena gola.

Gdje je danas? Ne igra više, posljednja stanica bio je CSE, brazilski niželigaš.

Carlos Jesus

Hvalio se zagrebački klub kako je dobro skautirao jednog stopera iz Brazila. Carlos Santos de Jesus stigao je iz velikog Sao Paula 2006., mogao je igrati i na poziciji lijevog beka. 'Modri' ga je klub platio 40 tisuća eura, međutim, česti kiksovi i objektivni manjak kvalitete usmjerili su ga 2009. na posudbu u Varteks.

Tada je i prestala njegova avantura u prvaku Hrvatske jer su ga nakon toga slali u Kinu, pa i u Zagreb... Karijeru je završio na egzotičnom Tajlandu.

Vitor Junior

Vitor Junior trebao je pak osvojiti Boyse atrakcijom i vicom u igri. Omalena polušpica stigla je iz Cruzeira, u Zagrebu se zadržao tek šest mjeseci uz pet upisanih nastupa. Mučio se nakon toga u Kopru, ali karijeru je uspio podići na viši nivo u Japanu.

Igrajući za Kawasaki Frontale od 2008. do 2010. u 57 utakmica zabio je 12 golova te uživao u statusu velike zvijezde. Danas igra u tajlandskoj ligi za Navy Football Club.

Sammir

Brazil je Dinamu dao i najtrofejnijeg igrača u povijesti kluba. Pogađate, naravno, riječ je o Jorgeu Sammiru koji je stigao iz Sao Caetana. Od 2007. do 2013. odigrao je 377 utakmica i zabio 85 golova, pritom je uzeo 15 trofeja nakon čega je otišao u španjolski Getafe.

GNK Dinamo - RNK Split

Miljenik Zdravka Mamića, popularni Filho, dogurao je čak i do prvog sastava reprezentacije Hrvatske kada je kao prvotimac zaigrao protiv Kameruna u svojoj domovini na Mundijalu 2014.

Trenutno uživa u statusu zvijezde kineskog Wuhana u koji je stigao baš iz Dinama prošlog ljeta poslije neuspješne šestomjesečne avanture u 'modrom' dresu.

Najavio je da će Dinamo uzeti naslov prvaka s njim kao vođom na terenu, a onda je Rijeka pokazala mišiće i uzela svoj prvi naslov u povijesti.

Osmar

Anderson Costa jedna je od najskupljih 'prevara' u Dinamu, no nije i najveća. Taj laskavi epitet pripada Osmaru Ferreriri Junioru. Stigao iz Fluminensea u ljeto 2007. kao napadač koji je trebao zaoštriti konkurenciju, budući da ga je Dinamo platio pola milijuna eura!

Kartu u jednom smjeru dobio je za šest mjeseci poslije ravno nula (brojkom: 0) nastupa za tadašnjeg prvaka. Prema podacima s Wikipedije, čini se da ovaj kvalitetom trećeligaški nogometaš ima svega 27 profesionalnih nastupa u karijeri i četiri gola. Gubi mu se trag od 2012. za vrijeme igranja u stanovitom Operario Ferroviariu...

Dodo

Dodoa će Dinamove pristalice pamtiti po promašenom penalu u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2010. protiv moldavskog Sheriffa. U sedmoj je seriji pogodio stativu te izbacio momčad Velimira Zajeca u trećem pretkolu. Punim imenom, Luiz Paulo Hilario, u Dinamo je stigao iz zaprešićkog Intera gdje je odigrao korektnu sezonu i u 30 utakmica zabio devet golova.

U Hrvatsku je zapravo stigao na preporuku sunarodnjaka Eduarda da Silve koji je također preko zaprešićkog Intera otišao u Dinamo... Ipak, Dodo nije bio taj nivo, kasnije je otišao u azerbajdžansku Gabalu gdje je uspješno igrao pet godina. Zadnji klub u karijeri mu je grčki AEL.

Cleyton

Veznjak Cleyton Alexandre Henrique u Dinamo je došao uz fin CV. Ofenzivni veznjak igrao je za tada jaki grčki Panathinaikos vrlo zapaženo od 2008. do 2012., potom je otišao u turski Kayserispor da bi 2014. završio u Dinamu.

Šest nastupa i jedan gol, vječno fizički nespreman, ostao je upamćen po slavnoj svirci sa suigračem Antom Rukavinom te i danas prvoligaškim sucem Brunom Marićem. Danas igra za turskog drugoligaša Ümraniyespor.

Jonas

Vrijedni zadnji vezni Jonas de Sousa uspio je ponešto i pokazati u dresu Dinama. Odigrao je trinaest utakmica, riječ je o čvrstom zadnjem veznom kojeg se Dinamo pomalo olako riješio. Danas je član velikana Flamenga, a zanimljivo, klub u kojem je igrao kao junior, Piaui, platio ga  je Ceramici - motociklom. 

Marcos Guilherme

Posljednji u nizu Brazilaca koji je napustio modre odaje je brzonogi Marcos Guilherme. Stigao je u klub u siječnju 2017. nakon što je tri godine igrao za Atletico Paranaense, ali u Dinamu se zadržao tek pola godina uz 11 nastupa bez postignutog gola.

U konfuznoj momčadi Ivajla Peteva mladi ofenzivac nije se najbolje uklopio i klub je izgubio strpljenje s njim.

Možda i prije vremena budući da je Marcos potom otišao u veliki Sao Paulo i 22 utakmice zabio šest golova. Uglavnom je igrao kao prvotimac dok mu nije istekla posudba. Opet je igrač Atletica, no Sao Paulo ima opciju otkupa i mogao bi ga vratiti u svoje redove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu