Obavijesti

Sport

Komentari 27

'Moj je otac imao 13 godina... I sam zakopao sestru i roditelje'

'Moj je otac imao 13 godina... I sam zakopao sestru i roditelje'
3

Dijete od samo 13 godina u smrznutoj zemlji rukama kopa grob vlastitoj sestri i roditeljima... Sve zbog nečije mržnje. Da se ne bi ponovilo: ne smije se zaboraviti. Zato pričam o tome, kaže Avram Grant

VIDEO

Trenirao je Chelsea, West Ham i Portsmouth, bio je izbornik Gane. Prije desetak godina pregovarao je s Hajdukom, ali 2010. ipak je otišao u beogradski Partizan... Avram Grant, izraelski nogometni stručnjak.

Pokretanje videa...

02:18

Danas 64-godišnjak, rođen je cijelo desetljeće nakon i dan-danas nezamislivih užasa holokausta koje je nad Židovima provodio bestijalni nacistički režim te radikalnog anti-semitizma sredinom prošlog stoljeća.

On je, na sreću, premlad da bi na vlastitoj koži osjetio toliku mržnju no njegov otac Meir preživio je užase drugog svjetskog rata i o tome je Grant govorio u intervjuu za CNN.

- Moj je otac golim rukama zakopao roditelje i sestru, morao je sam iskopati grob. Imao je 13 godina. A sve zbog mržnje  - priča Grant.

AFP

- Moja baka i djed s djecom su 1941. pobjegli iz okupirane Poljske kojom su vladali nacisti. Otišli su u Rusiju, a onda su protjerani na sjever, u hladnoću. Temperature su se spuštale do -40. Preživio je moj otac i njegov brat. Samo njih dvojica. Preminule članovi obitelji pokapali su sami - govori Grant pa otkriva kako je doznao stravične detalje.

- Imao sam 15 godina. Sjedio sam s prijateljima na balkonu, a otac je popodne malo legao. Odjednom čujem viku, užasne vriskove... I onda shvatim da to u snu vrišti moj otac. Majka ga je umirila zagrljajem, a ja sam poslije pitao kakve ga to more muče da tako urla u snu. Unatoč svemu, bio je sretan i optimističan čovjek, pun ljubavi.

REUTERS

Grant je objasnio i zašto nakon pet desetljeća govori o tome:

- Sada sam u mojim srednjim šezdesetim godinama i shvaćam kako više neće biti nikoga tko će mlađoj generaciji ispričati što se dogodilo. Zato je to tako važno podsjećati na te stravične godine jer: dolazimo kraju ere onih koji su preživjeli holokaust - rekao je Avram Grant.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka