Obavijesti

Sport

Komentari 77

'Na prvim utakmicama sam se samo hvatao za glavu od muke'

'Na prvim utakmicama sam se samo hvatao za glavu od muke'
1

CVITANOVIĆEVA KRIŽALJKA Već smo odabrali dvojicu igrača koji bi trebali zamijeniti Filipa Benkovića ako ode na zimu, rekao je Mario Cvitanović u velikom intervjuu

VIDEO

Dinamo je uspješno odradio jesenski dio sezone. Istina, modri su se (pre)rano oprostili odEurope, ali onda vratili dominaciju u hrvatskom klupskom nogometu. Mario Cvitanović na klupi Dinama još nema niti jedan poraz, njegova momčad plovi prema novoj tituli prvaka. Nogometaši Dinama već su se rasuli svijetom, otišli na zasluženi odmor, a stručni stožer modrih krenuo je u - analize. I pripremu "terena" za proljetni dio sezone.

Koliko ste zadovoljni prvim dijelom sezone?

- Zadovoljan jesam, ali uvijek može bolje. Pozicija na ljestvici i prolazak u polufinale Kupa daju nam osjećaj sreće i zadovoljstva, pa i nagrade za sve ono što smo prošli na jesen kroz rad, odricanje i požrtvovnost. Moramo i dalje težiti boljemu, usavršavati sve segmente igre i organizacije, a budite sigurni da se mi nećemo zadovojiti samo ovim trenutnim stanjem jer uvijek može i mora bolje.

Puno se priča kako Dinamu nisu dovoljne minimalne pobjede nad Istrom i Cibalijom.

- A što je zapravo u Hrvatskoj dovoljno? Treba prvo postaviti to pitanje. Ako ne pobjeđujemo - trebamo pobjeđivati. Ako pobjeđujemo - trebamo imati bolji dojam. Ako pobjeđujemo uz fantastičan dojam - onda je protivnik slab. I tako se uvijek tu nešto pronađe, svjestan sam i okruženja i situacije oko nas. Moramo biti na zemlji s jasnom idejom što želimo i gdje želimo doći.

GNK Dinamo - NK Istra 1961

Mario Cvitanović sam je nastavio...

- Lagao bih kad bih rekao da sam potpuno zadovoljan svime, naravno da nisam i da to može puno bolje. Dosta sam samokritičan i prema sebi, ali i našoj igri. No, nemojmo omalovažiti naše jesenske rezultate, niti prezentacije naših igrača. To je bilo dobro, sada pripremam analizu koju bi volio da vide i članove uprave, pa da svi skupa dođemo do jasnih zaključaka u kojem smjeru želimo da ide naša priča. I koji su nam resursi za te stvari.

Stiže i zimski "mercato"...

- Mi imamo prostora za napredak i nadograđivanje, a uvijek postoji i ta tema zimskog 'mercata'. Nju ćemo sigurno otvoriti u nadolazećim danima. Malo su me proglasili ludim kada sam rekao da bih volio imati rješeno pitanje igračkog kadra za proljeće već prvog dana priprema. Ali, to su idealni uvjeti, sigurno nisu neki ekstremni zahtjevi, iako sam svjestan da je to ovdje možda i nemoguće.

Kako se zapravo pripremiti za Europu?

- Kao prvo, ne bih uopće omalovažao HNL, iskreno vjerujem i radimo na tome da se svaki dan u kontinuitetu pripremamo za Europu . Svaki trening, svaka vježba, pa i svakodnevni način razmišljanja nas pripremaju za Europu. Kako? Sve što radimo na treningu, svi naši zahtjevi i principi su primjenjivi u europskim utakmicama. Puno toga ovisi i o suparniku, ali ako se pridržavamo tih stvari kroz treninge, možemo se približiti europskom nivou. Nogomet se ne igra statički, mi moramo doći na nivo Europe.

Jesu li vaši igrači napredovali ove jeseni?

- Gledajući analize funkcionalnih sposobnosti naših igrača, vidjeli smo kako su oni napredovali u odnosu na ljeto. Podigli su svoje kapacitete, pa sada imamo puno izjednačeniju i homogeniju skupinu. I kroz trening se više ne moramo odvajati, već svi mogu pratiti ritam najboljih pojedinaca. Nemamo više velikih oscilacija u tom dijelu treninga. Rekao sam, želja nam je funkcionirati i razmišljati na eurposkoj razini. Što to znači? Da igrač ne razmišlja kako će lagano trenirati, a žestoko igrati, već u svakom trenutku treba davati sto posto. Mi i dalje ne možemo svaki tjedan igrati protiv Šahtara ili Stuttgarta, ali se približavamo toj razini.

U kojem je segmentu igre vaša momčad najviše napredovala?

- Evo, ako se sjetim prvih utakmica sezone, prvenstvenih dvoboja protiv Istre i Cibalije , nama su suparnici tu imali 15-ak opasnih kontranapada. Sjećam se, ja sam se samo hvatao za glavu. A to sada ide na bolje, tu smo fazu igre stabilizirali. I sada nam suparnici ne rade tolike probleme, stavaraju nam puno manje prigoda. Isto tako, sada uvjerljivije kontroliramo susrete, a igramo puno 'više', puno bliže suparničkim vratima.

Postoje li u sadašnjem kadru igrači koji ne mogu pratiti vaša razmišljanja, zahtjeve ili način rada?

- 'Ajmo reći da je ovo bilo vrijeme adaptacije igrača na mene, moje zahtjeve i moj stručni stožer. Sada su svi upoznati s našim načinom vođenja momcadi, sa cjelokupnim načinom rada i sada moraju dokazati kako su spremni nadograđivati. Volio bih da igrači svojim razmišljanjima, igračkim rješenjima i potezima nadograđuju mene, pa da svi prebacimo letvicu na još viši nivo. Što su ideali? Kroz tri-četiri prijelazna roka stvoriti, stabilizirat i unaprijediti momčad, pa onda vidjeti tko može, a tko ne može pratiti željeni ritam. I onda treba kvalitetno isfiltrirati ekipu.

Kakve igrače Dinamo traži ove zime?

- Teško je pričati o tome, ali nama trebaju igrači koji su jaki u stiuacijama 'jedan na jedan'. Kako u napadačkom, tako i obrambenom dijelu igre. Sve se na kraju u nogometu svodi na situacije 'jedan na jedan'. Nama trebaju braniči koji znaju igrati, veznjaci koji mogu igrati presing i vršiti pritisak, a ako takve ne pronađemo u svojoj grupi, tražit ćemo ih izvan nje. Osvježenja izvana koja nije lako pronaći. Nisam još razgovarao s upravom o željenim pojačanjima, ali hoću da nakon analize sjednemo i porazgovaramo. Želje su jedno, a naše mogućnosti nešto drugo.

Kakva je situacija s Angelom Henriquezom, odlazi li u Meksiko?

- On je tražio razgovor sa mnom, nismo razgovarali ništa konkretno, o detaljima neću pričati. Želim li da ostane? Naravno, meni treba svaki kvalitetan igrač, svaki pojedinac koji želi napredovati i koji se vidi u projektu Dinama. Ja ga želim i vidim ovdje, ali garantirati ne mogu nikome ništa. Nikakvu minutažu, niti minutu, niti 90 minuta. I to sam svima rekao čim sam došao. To su moje odluke.

Stiže li Mario Gavranović? Gdje ga vi vidite u momčadi?

- Još nije ni počeo prijelazni rok, polako. Nema smisla pričati o nekom igraču koji nije ovdje. O njemu i drugima mogu tek kada dođu ovdje, a sve drugo su obična naklapanja.

Tko bi iz Dinama prema vama mogao biti na nekom širem popisu za Rusiju?

- Želim da ih bude što više, ma neka budu svi koji imaju našu putovnicu. Ali, to je sve samo na njima. Izbornik je rekao kako mu je svaki dobar igrač dobrodošao, tako da je sve na - igračima. Teren je jedino mjerilo, ja neću nikoga 'gurati', a sumnjam da će se na popisuZlatka Dalića naći itko tko to ne zaslužuje.

Je li vas iznenadio takav napredak mladih More, Sose ili Olma ?

- Nije me iznenadio. Čitao sam neka mišljenja da Dinamo ima puno mladih igrača u prvom sastavu i kako je to hrabra postavka mene kao trenera. Ma nije! Trenirao sam te dečke u B momčadi, imao ih u juniorskoj Ligi prvaka , a svakodnevno ih gledam i osjećam kroz treninge. I znam što mogu Moro, Olmo, Sosa, Gojak, Benković ... Nemam tu nikakve dvojbe. Iskustvo je važan faktor u svakoj momčadi, ali ja trebam energiju tih mladića. Želim im dati priliku, želim im vjerovati. Ali, ne samo njima, želim svima dati priliku. Nikoga neću proklamirati u glavnog igrača, neka to sami naprave, teren je jedino mjerilo. Oni igraju dobro, mogu još i bolje, to je najbitnije.

Koliki bi problem za vašu momčad bio zimski odlazak Benkovića ili bilo kojeg drugog kljucnog igrača momčadi?

- Pa koju momčad ne bi oslabio odlazak najboljeg ili jednog od ključnih igrača?! Čak generatora svega pozitivnoga u svlačionici. Ipak, mi na to moramo biti spremni, a nitko ne bi trebao biti nezamjenjiv. Evo, naš skauting već mora imati pripremljena rješenja u slučaju njegovog odlaska. Ne samo za potencijalni odlazak Benkovića , već za svaku poziciju skauting mora imati dva-tri realna 'picka'.

GNK Dinamo - NK Istra 1961

Dinamo krajem sezone na klupi nije uspjevao popuniti zapisnik...

- E, to nam se više ne smije događati. Mi smo zbog par ozljeda ili viroza imali po 14-15 igrača u kadru za utakmicu, to je nedopstivo. I na dulje staze to nije dobro: loša je to poruka, a i sami igrači onda nisu dovoljno konkurentni.

Objasnite konačno priču oko promjene kapetana!

- Ma ja nisam maknuo Antolića , to nije riječ koju ja koristim. Pa da sam ga maknuo, onda bi on bio izvan prve momčadi i ne bi igrao. A Antolić je igrao i dalje, bio dobar, igrao bi i zadnje dvije utakmice da se nije ozlijedio. Naša komunikacija je bila jako dobra, a ja sam pred igračima rekao svoje razloge. I kako kao trener moram donositi neke teške odluke. Naravno da se to može prihvatiti ili ne, netko će to prihvatiti lakše, a netko teže, ali tu više nema nikakve priče. Antolić nije maknut, njegova se uloga u momčadi nije niti malo promijenila. I dalje ostajem pri svojim razmišljanjima; koliko je Ademi kapetan , toliko su mi kapetani i Antolić i Soudani i Sigali i Benković. Iskreno to mislim.

Koliko je za momčad značio povratak Ademija?

- Uh, jako puno. Ne samo s igračke strane, već je to velika stvar u cijeloj priči oko kluba i svlačionice. Evo, njegovi fizički kapaciteti još nisu na nekadašnjim razinama, on ipak dvije godine nije igrao nogomet. Ovo je za njega bio adaptacijski period, tek će poslije priprema biti pravi. Meni je čudo koliko je dobro on reagirao, pa čovjek dvije godine nije igrao nogomet. Od njega očekujem više, ali on je poruka svima kako i drugi moraju biti bolji.

Znate li suparnike na zimskim pripremama?

- Imali smo određenih problema, u to vrijeme u Turskoj nema atraktivnih suparnika. Ali, cilj mi je igrati protiv što snažnijih suparnika. U Turskoj ćemo na kraju igrati sa Zorjom (Ukrajina), Ordabasyjem (Kazahstan), Šahtarom (Ukrajina), Sonderjyskeom (Danska) i Škendijom (Makedonija) . Prije toga ćemo jednu odigrati na pripremama u Rovinju (selekcija treće lige), ali prije početka prvenstva i još jednu u Zagrebu. Mi ćemo u Turskoj trenirati u idealnim uvjetima, praktički na tepihu, a onda ćemo u veljači igrati na blatnjavim terenima HNL-a. I za to trebamo biti spremni, prije početka prvenstva biti 10-ak dana u Zagrebu, odigrati i koju utakmicu.

Mario Cvitanović je za kraj zaključio...

- Bojim se svih ovih čestitanja i tapšanja po ramenu, ali prvenstvo još nije gotovo. Pa to je kao da u maratonu nekom čestitate na pobjedi, a tek je prošlo 20 kilometara. Mi do kraja sezone imamo još 16 kola, daleko je to. Ne volim takva razmišljanja, neću ih dopustiti niti u svlačionici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu