Obavijesti

Sport

Komentari 17

Moreno odlazi s gorčinom: Da se bar sve to nije ni dogodilo...

Moreno odlazi s gorčinom: Da se bar sve to nije ni dogodilo...
2

Sve je počelo užasom, nezamislivom boli i tragedijom u obitelji Luisa Enriquea kojem je preminula petogodišnja kćerkica Xana. Robert Moreno piše: 'Da se bar nikad nije ni dogodilo'....

VIDEO

Na Malti sam se početkom godine našao u ekstremnoj situaciji pa prihvatio izazov. Da se sve to bar nikada nije ni dogodilo. Španjolska bi ionako izborila Euro, među ostalim piše Roberto Moreno (42), donedavni španjolski izbornik u otvorenome pismu javnosti.

Pokretanje videa...

Luis Enrique 00:12

Moreno je Španjolsku vodio od ožujka ove godine do prije dva dana kada je posljednja utakmica u uspješnim kvalifikacijama za Euro 2020 (5-0 nad Rumunjskom) ispala i njegova posljednja na klupi reprezentacije.

A sve je počelo užasom, nezamislivom boli i tragedijom u obitelji Luisa Enriquea (49) kojem je preminula petogodišnja kćerkica Xana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Luis Enrique je s Malte na kojoj je sa reprezentacijom čekao utakmicu usred noći otišao kući biti sa svojom obitelji i bolesnim djetetom. Moreno je postao privremeni, a onda u srpnju i stalni izbornik Španjolske. Sam je znao istaknuti 'Ako se Luis poželi vratiti... Bit ću prvi koji će se maknuti u stranu i ustupiti mu mjesto koje želi'.

Ispalo je da nakon svega odstupanje nije bilo baš tako, sa Danijem Olmom i ostalim igračima se rastajao u suzama, u javnosti se špekuliralo da je Moreno pun gorčine što mu prijatelj i bivši šef opet preuzima La Roju pa se mladi trener otvorenim pismom obratio španjolskoj i svjetskoj nogometnoj javnosti.

- Nakon svega što se dogodilo proteklih dana i nakon dogovora postignutog sa Savezom 19. studenoga, osjećam potrebu svima zahvaliti na potpori koju sam imao svih ovih mjeseci i oprostiti se s navijačima kao izbornik naše reprezentacije - piše Moreno.

Španjolski izbornik od Olma i društva rastao se u suzama...
Španjolski izbornik od Olma i društva rastao se u suzama...

- Situacija u kojoj sam se našao na Malti bila je ekstremna i morao sam prihvatiti vodstvo reprezentacije. Cilj je bio odlazak na Euro, to smo postigli na uvjerljiv i komotan način. Sad mi samo ostaje želja koju je nemoguće ispuniti: da se bar sve skupa nije dogodilo... Španjolska bio ionako izborila Euro.

'A Xana bila živa...', nije napisao Robert Moreno, ali jasno je da je upravo to mislio.

- Moja je savjest čista. Bio sam i ostat ću čovjek koji poštuje svoju riječ pa tako i onu o tome da Luisu Enriqueu ni u kojem slučaju neću stajati na putu povratka trenerskome poslu. Nek' mu je sa srećom. Svaka njegova radost na klupi reprezentacije bit će radost za sve nas.

- Niti jedna pobjeda ne bi bila moguća da nisam bio u stožeru zajedno sa Luisom Enriqueom, Rafaelom Polom, JoaquinomJesusom Casasom. Sad kad sam otišao nisam ostao bez suradnika nego u reprezentaciji ostavio prijatelje.

- Hvala svima, od suradnika preko igrača i navijača do ljudi iz Saveza i medija... Svi ste pomogli. Moja je priča u reprezentaciji počela i završava na jednaki, 'gorko-slatki' način. Nogomet je moja strast i radujem se novim izazovima koji me čekaju - napisao je Robert Moreno.

Xana je bol, ponos i uspomena, živi se za Pacha, Siru i Elenu...
Xana je bol, ponos i uspomena, živi se za Pacha, Siru i Elenu...

Mladi je stručnjak bio L.Enriqueov pomoćnik u Romi, Celti, Barceloni i španjolskoj reprezentaciji, ali odabrao je ne nastaviti raditi u toj ulozi.

Španjolsku je vodio u devet utakmica, a u svlačionici je doživio svojevrsni emotivni slom pred igračima kada se doznalo da se Luis Enrique vraća na mjesto izbornika.

Premda su osam dugih godina radili zajedno i veže ih prijateljstvo, odnos Morena i Enriquea doživio je promjenu početkom tjedna tj. Enriqueovim povratkom u La Roju, a to je Moreno i potvrdio svojim odlaskom iz reprezentacije.

Nemoguće je ne razumjeti Enriquea koji je prošao kroz nezamisliv užas gubitka djeteta, a svatko normalan razumije i Morenovo razočaranje. U pravu je Robert Moreno... Da se sve barem nikad nije ni dogodilo.

Kako god bilo, La Roju će na Euru 2020 voditi Luis Enrique. Moreno će biti navijač, a nakon odličnog posla koji je napravio sa reprezentacijom, vjerojatno već i sa novim trenerskim poslom u džepu.

Euro 2020 Qualifier - Group F - Spain v Faroe Islands
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka