Obavijesti

Sport

Komentari 135

Muhammad Ali ga nije mogao srušiti, sad pozira s Kolindom

Muhammad Ali ga nije mogao srušiti, sad pozira s Kolindom
5

Kanadski Hrvat Juraj Čuvalo krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih svjetskih boksača u teškoj kategoriji. Čuvalo je porijeklom Hercegovac, a dva puta se borio s Muhammadom Alijem

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u službenoj posjeti Kanadi. Na svečanom prijamu u Hamiltonu čiji je domaćin bio predsjednik tamošnje Vlade Justin Trudeau, Grabar-Kitarović je uručila Povelje Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

Među gostima s kojima se susrela bio je i kanadski Hrvat Juraj Čuvalo, možda svijetu poznatiji kao George Chuvalo, koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih svjetskih boksača u teškoj kategoriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čuvalo i Ali su inspirirali Stallonea da snimi “Rockyja”

Legendarni boksač je svojevremeno zadavao velike muke najboljem boksaču svijeta Muhammadu Aliju, a hrvatska je predsjednica sada pokraj njega neustrašivo pozirala. Čuvalova je boksačka karijere trajala pune 22 godine. S Allijem se borio 1966. i 1972. godine. Iako je Ali pobijedio oba puta, Čuvala je dobro zapamtio. 

-  Čuvalo je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce - pričao je Ali nakon borbi protiv čvrstog Hrvata rođenog u Hercegovini.

Čuvalo nikad nije pao u ringu, nije ga srušio ni veliki Muhammad Ali. U prvom meču izdržao je punih 15 rundi, a u drugom 12 rundi.

- Ja ću uvijek reći da nikad u životu nisam izgubio. Tako je bilo i s Alijem.

- Sjećam se dobro tih borbi. Kad smo se prvi put borili, namjerno je podigao ruke i tražio da ga udarim u tijelo. To je napravio samo jedanput. Nakon borbe je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Tko je tu pobjednik?! - rekao je Čuvalo, čije su borbe s Alijem navodno inspirirale Stallonea da snimi “Rockyja”.

- Stallone u filmu pokazuje svoju sliku, a to je zapravo fotografija s jednog mojeg meča. No ne znam jesam li ga inspirirao za film, nikad ga nisam pitao - nasmijao se Čuvalo, koji je za borbu 1966. godine imao samo 17 dana priprema.

Roditelji Hercegovci, život ga nije mazio

Jurajev otac Stipan je emigrirao u Kanadu 1926. godine iz sela Proboj pokraj Ljubuškog. Bivši boksač je rodno mjesto svojih roditelja posjetio 2009. godine. Profesionalnu boksačku karijeru započeo je 1956. godine, a njegov rekord je impresivan. Ima 73 pobjede, od toga ih je 64 zaradio nokautima. Dva je puta na bodove ostao bez naslova svjetskog prvaka, a nitko ga nikada u ringu nije uspio oboriti.

Usporedno s impresivnom profesionalnom karijerom, Juraj se morao boriti s privatnim tragedijama koje su ga zadesile. U razmaku od samo 11 godina njegovi sinovi Jesse, Georgie Lee i Steven su umrli od ovisnosti o heroinu, a breme obiteljske tragedije nije mogla izdržati supruga Lynne koja si je oduzela život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram