Obavijesti

Sport

Komentari 58

Na Prateru je, tada bez Hrvata, umrla i nogometna Jugoslavija

Na Prateru je, tada bez Hrvata, umrla i nogometna Jugoslavija
1

Reprezentacija bivše države pobijedila je Austriju 2-0, ali zadnji hrvatski igrač napustio ju je mjesec dana ranije. Bio je to Mario Stanić. Ostali kasniji 'vatreni' asovi prestali su igrati za SFRJ u proljeće te godine

VIDEO

Na današnji dan prije točno 28 godina došao je i nogometni kraj Jugoslavije. Zapravo, hrvatski su nogometaši još ranije prestali igrati, a 13. studenoga 1991. nogometna reprezentacija Jugoslavije odigrala je posljednju natjecateljsku utakmicu.

Bio je to uspješan kraj kvalifikacija za Euro 1992., kamo SFRJ nije otišla zbog rata (a osvojila je kvalifikacijsku skupinu), a Danska koja je uletjela kao zamjena - osvojila je EP.

Na Prateru u Beču SFRJ je pobijedila Austriju s 2-0 golovima Lukića i Savićevića, a dok je rat u Hrvatskoj već bjesnio i Vukovar je baš tih dana trpio strahovita razaranja od strane srpskih agresora, izbornik Ivica Osim imao je samo 15 igrača, te je izveo sastav: Fahrudin Omerović, Budimir Vujačić, Darko Milanič, Džoni Novak (od 70. Branko Brnović), Faruk Hadžibegić, Slaviša Jokanović, Vladan Lukić (od 46. Predrag Mijatović), Dejan Savićević, Darko Pančev, Mehmed Baždarević, Siniša Mihajlović. Na klupi su ostali jedino Dragoje Leković i Ilija Najdoski.

AFP

Bilo je to posljednje kolo tih kvalifikacija, a ni u pretposljednjoj utakmici, 16. listopada 1991. u pobjedi na Farskim Otocima 2-0, nije igrala većina hrvatskih igrača. Zaigrao je, zadnjih deset minuta, jedino kasniji vatreni as Mario Stanić, rođeni Sarajlija, koji je kasnije kao izbjeglica stigao u Hrvatsku te počeo veliku karijeru u kockastima.

Hrvatski su nogometaši zadnji put u sastavu Jugoslavije sudjelovali u Beogradu 16. svibnja 1991., kada su u pobjedi 7:0 nad Farskim Otocima igrali Tomislav Ivković, Robert Jarni, Zoran Vulić, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, a s klupe su ušli Dražen Ladić i Davor Šuker.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu