Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na Prateru je, tada bez Hrvata, umrla i nogometna Jugoslavija

None Foto:

Reprezentacija bivše države pobijedila je Austriju 2-0, ali zadnji hrvatski igrač napustio ju je mjesec dana ranije. Bio je to Mario Stanić. Ostali kasniji 'vatreni' asovi prestali su igrati za SFRJ u proljeće te godine

Na današnji dan prije točno 28 godina došao je i nogometni kraj Jugoslavije. Zapravo, hrvatski su nogometaši još ranije prestali igrati, a 13. studenoga 1991. nogometna reprezentacija Jugoslavije odigrala je posljednju natjecateljsku utakmicu.

Bio je to uspješan kraj kvalifikacija za Euro 1992., kamo SFRJ nije otišla zbog rata (a osvojila je kvalifikacijsku skupinu), a Danska koja je uletjela kao zamjena - osvojila je EP.

Na Prateru u Beču SFRJ je pobijedila Austriju s 2-0 golovima Lukića i Savićevića, a dok je rat u Hrvatskoj već bjesnio i Vukovar je baš tih dana trpio strahovita razaranja od strane srpskih agresora, izbornik Ivica Osim imao je samo 15 igrača, te je izveo sastav: Fahrudin Omerović, Budimir Vujačić, Darko Milanič, Džoni Novak (od 70. Branko Brnović), Faruk Hadžibegić, Slaviša Jokanović, Vladan Lukić (od 46. Predrag Mijatović), Dejan Savićević, Darko Pančev, Mehmed Baždarević, Siniša Mihajlović. Na klupi su ostali jedino Dragoje Leković i Ilija Najdoski.

AFP | Autor: AFP Foto: AFP

Bilo je to posljednje kolo tih kvalifikacija, a ni u pretposljednjoj utakmici, 16. listopada 1991. u pobjedi na Farskim Otocima 2-0, nije igrala većina hrvatskih igrača. Zaigrao je, zadnjih deset minuta, jedino kasniji vatreni as Mario Stanić, rođeni Sarajlija, koji je kasnije kao izbjeglica stigao u Hrvatsku te počeo veliku karijeru u kockastima.

Hrvatski su nogometaši zadnji put u sastavu Jugoslavije sudjelovali u Beogradu 16. svibnja 1991., kada su u pobjedi 7:0 nad Farskim Otocima igrali Tomislav Ivković, Robert Jarni, Zoran Vulić, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, a s klupe su ušli Dražen Ladić i Davor Šuker.

Komentari (58)
  • Uh baš veliki povijesni događaj. Predlažem da se proglasi državnim praznilom. Jebala vas više Jugoslavija. Ovo je 2019.godina.

    13. 11. 2019,   16:08
  • Kako kaže u pjesmi: "Zbogom Jugoslavijo, papirnati zmaju."

    13. 11. 2019,   15:36
  • Ko kaže da je umrla,živi ona,čak i svece proglašavaju u Novinarskom domu!

    13. 11. 2019,   16:16