Obavijesti

Sport

Komentari 2

Najbolji hrvatski snowboarder Tino Stojak lovi Olimpijske igre

Najbolji hrvatski snowboarder Tino Stojak lovi Olimpijske igre
4

Zagrepčanin (19) lani je bio sedmi na Svjetskom kupu i svakim danom dokazuje da se na njega može ozbiljno računati. Usprkos manjku uvjeta u Hrvatskoj, Tino je već uz bok najboljim svjetskim boarderima

VIDEO

Tino Stojak (19) osvojio je u travnju Europski kup u snowboardu u disciplini Big Air. Talentirani Zagrepčanin već je dugo u vrhu hrvatskog snowboardanja. Gotovo od samog početka.

- Bio sam prvak Hrvatske u Big Airu i to u seniorskoj konkurenciji kad sam imao 12 godina. Ma nisam tada ni kužio što je prvenstvo države - smije se Tino.

A iza njega je tada ostao iskusni 36-godišnjak, dok je Tino prvi board kupio samo tri godine prije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imao sam 9 godina, skupio 200 kuna, kupio polovnu dasku i krenuo na snijeg. Pokazali su mi osnove i odmah mi je to solidno krenulo, ali više me zanimalo kako izvoditi trikove nego se samo spuštati niz stazu. Sljedeće dvije godine tata me vodio po snowparkovima u Austriji i Sloveniji jer u Hrvatskoj toga nema. Nisam tad imao ni trenera, a učitelj mi je bio YouTube - sjeća se svojih početaka Tino, koji je ove godine maturirao u Sportskoj gimnaziji.

Nikada ga nisu zanimali grupni sportovi, a uvijek je naginjao ekstremnim. Okušao se u wakeboardu, break danceu, a odrastao je u skate parku na skateboardu i inline rolama. Prošle godine bio je sedmi na Svjetskom kupu u kanadskom Quebecu, čime je potvrdio da je trenutno jedan od najboljih mladih snowboardera. Hrvatska prije njega nikada nije imala nekoga u prvih 10. Nastupa u dvije discipline, Big Air i Slopestyle, a trenutačno je, kaže bolji u ovom prvom.

- Big Air se sastoji od jednog skoka, a Slopestyleu je nekoliko elemenata povezanih skokovima. Treba biti kreativan i raznovrsan, dok u Big Airu treba odlučiti što ćeš unaprijed i izvesti što teži trik - objašnjava Tino i dodaje kako mu treba još malo treninga kako bi bio konkurentniji i u drugoj, težoj disciplini.

Kao i svakom sportašu, cilj su mu Olimpijske igre. A želja bi mu se mogla ostvariti već u Kini 2022. No, za to treba biti među najboljih 40 svjetskih snowboardera. Dosad se već okušao kao olimpijac na Olimpijskim igrama za mlade u Norveškoj 2016.

- Od ove sezone sam s novim trenerom, Harisom Burićem, i jako sam zadovoljan i našim odnosom i svojim napretkom. Puno mi znači i podrška roditelja,a i profesora u školi. Sad kad sam maturirao moći ću se napokon potpuno posvetiti sportu - planira Tino.

Trenira uglavnom u inozemstvu, a od kuće izbiva više od 200 dana na godinu. Europski ledenjaci, Novi Zeland, Japan...Ovo ljeto odrađuje kondicijske pripreme, a radi i na akrobacijama.

- Za uvježbavanje trikova idealno je u Tokiju jer oni imaju airbagove. Podloga u tom balonu je vrlo slična osjećaju kad vozim na snijegu, a doskok je na mekani balon pa nema opasnosti od ozljeda. Nakon toga destinacija je obično Novi Zeland jer je tamo zima - pojašnjava Tino.

Sudeći po uzlaznoj putanji, u sljedećoj sezoni možemo ga očekivati u finalima Svjetskih kupova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''