Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najmanji su, ali i oni imaju tim! Vatikan osnovao atletsku ekipu

None Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Klub se trenutačno sastoji od 60 članova, pripadnika švicarske garde, svećenika, farmaceuta i jednog profesora koji je zaposlenik vatikanske knjižnice...

Vatikan je najmanja nezavisna država na svijetu sa svega 800 stanovnika na površini od 40 hektara, no ni to ih nije spriječilo da osnuju atletski tim. Naime, Vatikan i talijanski olimpijski odbor potpisali su sporazum o osnivanju tima koji je od danas dio talijanske atletske zajednice.

Klub se trenutačno sastoji od 60 članova, pripadnika švicarske garde, svećenika, farmaceuta i jednog profesora koji je zaposlenik vatikanske knjižnice. Razlog njihovog osnutka je promovirati kulturu te poslati poruku solidarnosti i boriti se protiv rasizma i svih oblika nasilja. 

Prvi cilj je ostvaren, a uskoro bi se trebalo učlaniti u međunarodnu atletsku zajednicu te sudjelovati na međunarodnim natjecanjima i mediteranskim igrama. Najveći san su, dakako, Olimpijske igre.

January 10, 2019 : Press Conference to present Vatican Athletics and the Bilateral Agreement with the Italian National Olympic Committee (CONI). | Autor: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

-  Najveća želja nam je vidjeti našu svetu zastavu među ostalim državama na Olimpijskim igrama - otkrio je Monsinjor Melchor Jose Sanchez, glavni čovjek tima i čelnik sporta u ministarstvu kulture.

Predsjednik talijanskog olimpijskog odbora Giovanni Malago izrazio je zadovoljstvo sa sklapanjem ugovora, a ovaj dogovor pokazuje kako se Vatikan polako otvara. Nedavno su osnovali kriket momčad i nogometnu, a sad je došlo i do atletske momčadi koja će premijeru imati 20. siječnja na memorijalnoj utrci La Corsa di Miguel.

Komentiraj, znaš da želiš!