Obavijesti

Sport

Komentari 2

Najuspješniji hrvatski ragbi klub danas slavi 60. rođendan

Najuspješniji hrvatski ragbi klub danas slavi 60. rođendan
4

U 60 godina dugoj povijesti ragbijaši Nade 35 puta bili su državni prvaci, osvojili su 18 kupova, devet puta regionalnu ligu, dok su dva puta bili pobjednici Srednjoeuropskog kupa prvaka...

VIDEO

Na današnji dan prije 60 godina osnovan je jedan od najtrofejnijih i najuspješnijih splitskih i hrvatskih sportskih klubova – Ragbi klub Nada, koji će tijekom cijele 2019. godine nizom prigodnih manifestacija, turnira i utakmica svečano obilježiti dugi niz godina uspješnog djelovanja kluba. Ideja o osnivanju kluba rođena je na pijesku plaže Bačvica, tada omiljenog kupališta splitske mladosti i studenata, a formalno je realizirana 23. veljače 1959. godine, u okviru Sportskog društva Nada.

Tijekom 60 godina postojanja kluba splitski ragbijaši svojom su upornošću, trudom, hrabrošću te odanošću iskonskim sportskim i etičkim vrijednostima, prigrlili simpatije splitske sportske i ukupne javnosti. Od osnutka, inspiriran uspjesima svoje starije splitske sportske braće, u sredini koja je oduvijek gajila poseban senzibilitet prema sportu i sportskim uspjesima, rodila se težnja za dokazivanjem koja se godinama oplemenjivala stjecanjem novih znanja i vještina. 

U vrlo oskudnim uvjetima, ali uz ogromnu volju, čvrstoću karaktera, hrabrost te uz poznati ''splitski dišpet'' stvoreni su čvrsti temelji danas najuspješnijeg hrvatskog ragbijaškog kluba te jednog od najuspješnijih splitskih i hrvatskih sportskih kolektiva.

Ragbi klub Nada

Prvi susret splitski ragbijaši odigrali su 1. prosinca 1959. godine, kada su ugostili  HARK Mladost, a posljednji, prijateljski ogled s Hillhead Jordanhill RFC, odigran je 8. veljače ove godine na turneji u Škotskoj. Dres kluba nosile su brojne generacije splitskih mladića, a od prije deset godina, pridružile su im se i splitske djevojke, također vrlo uspješne. 

Trofejna dvorana kluba ''Mihovil Rađa'', nazvana je po jednom od najistaknutijih članova koji je čitav svoj život, kao dugogodišnji igrač, trener, predsjednik i sportski funkcioner, posvetio razvoju ragbija i splitskog športa, puna je trofeja, pokala i medalja, od kojih su posebno vrijedni:

- 35 naslova državnog prvaka, od čega 17 za redom, od 2003. - 2018.

- 18 naslova pobjednika Kupa 

- 9  naslova pobjednika regionalne RRC lige

- 2  naslova pobjednika Srednjoeuropskog kupa prvaka 

Ragbi klub Nada

Uz navedeno, Nada je tri puta igrala finale Europskog kupa prvaka, a vitrine kluba krasi još 90 - tak trofeja koje su osvojile omladinske kategorije od 12 do 18 godina te u kategoriji žena. Pored brojnih trofeja Nada se ponosi i s nekoliko vrlo vrijednih, prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja poput: 

Ragbi klub Nada

Međunarodno priznanje za fair play ''Pierre de Coubertin''

- Trofej za fair play SN ''Marko Orešković''

- Medalja grada Splita 

- Pet priznanja za najbolju sportsku momčad grada Splita.

Nada danas pripada skupini kvalitetnijih i uglednijih europskih amaterskih ragbijaških klubova, u klubu danas djeluje uspješna Ragbi škola, koja radi s djecom od 12 godina starosti do seniora, ženskom sekcijom te jednom od najaktivnijih veteranskih sekcija u Hrvatskoj i Europi. 

Ragbi klub Nada

Upravo je sustavni rad s mladima najveća vrijednost i zalog budućnosti kluba, jer se igrači i igračice za seniorske ekipe gotovo isključivo regrutiraju iz vlastitog omladinskog pogona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''