Obavijesti

Sport

Komentari 25

Najveći mali klub na svitu: Ima više navijača nego stanovnika

Najveći mali klub na svitu: Ima više navijača nego stanovnika
1

'Plava legija, Pazinka i Pazin su čudo. Grad ima 5.300 stanovnika, a kad bi nam došli Dinamo, Rijeka, Hajduk... Na tribinama 4.500 ljudi. To je k'o da Dinamo igra pred 900 tisuća ljudi'!

VIDEO

U Velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma u Pazinu Nogometni klub Pazinka na divan je način, istrijanski emotivno, a s mjerom, proslavio svoj 70. rođendan.

Sedam desetljeća ljudski je vijek u kojem čovjek proživi sve radosti i tuge pa je tako bilo u ovih prvih 70 godina Pazinke koja je vidjela i Prvu ligu ('93 i '94) sa gotovo više navijača na stadionu nego što grad ima stanovnika, gledala svoju djecu kako početkom '90-ih idu u rat braniti Krasnu zemlju i Lijepu našu, padala iz Prve u Četvrtu ligu, smijala se i plakala i cijelo vrijeme ostala - ljubav svog Pazina.

Od 1948-e do danas... Pazinka. Kako joj sami tepaju: najveći mali klub na svitu.

Mi smo sa sponzorima zadovoljni

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Dragan Šipraka rariten je klupski čelnik. Čovjek je: zadovoljan prilivom novca.

- Četvrta smo liga, slijedeće godine očekujemo igrati rekonstruiranu Treću ligu jer imamo sve uvjete za tu razinu. A onda: biti najmanje u sredini tablice te postati stabilni trećeligaš. Prošli smo sve, od najniže Županijske do Prve lige i grad je uvijek živio s ovim klubom. Mi smo klub središnje Istre. Tako je 'vajka bilo, tako je danas i tako će i ostati. Imamo 150 djece u klubu, predivnu energiju i entuzijazam. Sve pohvale sponzorima koji nas podržavaju. Da, zadovoljan sam s financijskom podrškom! Nisu laka vremena i na svakoj smo kuni zahvalni - rekao je Šipraka.

Na proslavi su bili najvremešniji živući igrači: Mauro Kuhar, Milan Gržetić, Janko De Rossi i Silvio Matić, a sretna je okolnost iz Kine i Katara na vrijeme do Pazina dovela negdašnjeg igrača i trenera Miloša Hrstića te šefa struke prvoligaške Pazinke Luku Bonačića.

Uz Hrstića i Bonačića Pazinku su među ostalima trenirali Srećko Juričić i Željko Turina, a iz najvećeg malog kluba na svitu potekle su klase Stojan Osojnak (kasnije legenda riječkog i jugoslavenskog nogometa) te Tulio Gržetić koji je godinama igrao u Serie A, u Fiorentini.

Plava legija

Pozornicom Koncertne dvorane pazinskog Spomen doma defilirali su najmlađi i najstariji klupski članovi, od onih koji tek pune devet godinica do onih starijih od Pazinke. A svi gromoglasno pozdravljani od svih gledatelja i posebno glasno - iz galerije. S vrha dvorane svom je Pazinu i Pazinki skandirala: Plava legija. Navijačka skupina koja je ove godine napunila: trideset godina.

Svaku minutu od ta tri desetljeća u Plavoj je legiji Nenad Ardalić 'Arbo'.

- Pravi, ajmo reć' organizirani navijački đir u Pazinu je počeo 1988., ali desetljećima prije se oko Pazinke okupljala ekipa koja je bila navijačka, oni kibici uz ogradu, stalno uz klub. Krajem '80-ih se u cijelom nogometnom svijetu dogodila ta neka eksplozija navijačke subkulture, a mi se u Pazinu možemo pohvaliti da smo jedna od prvih navijačkih grupa u Hrvatskoj. Plavu legiju smo osnovali samo dvije godine nakon što su osnovani BBB, godinu dana nakon osnutka Armade, iste godine kad je, primjerice, utemeljena osječka Kohorta. Klasika tog doba: narančaste 'spitfajerice', masovke na gostovanjima... Sjećam se, gostovanje u Kraljevici, a nas na tribinama - 300. Cijelu glavnu tribinu smo zauzeli. A policajaca: dva-tri. Nisu znali ča bi z nami! - smije se 'Arbo'.

- Prokleti rat je prekinuo tu divnu priču jer gotovo svi smo sa radnih mjesta i s tribina otišli u Hrvatsku vojsku. Oko 2010. je stvar preuzela mlađa ekipa, nova jezgra, a 2016. smo napravili 'veliki revival' i sad smo opet prava Plava legija i letimo s Pazinkom. Tko zna koliko visoko. Možda opet i do Prve lige! Ma znate ča, Pazin je čudo neviđeno. Još uvijek smo deseti klub Prve lige po prosjeku gledatelja na domaćim utakmicama. Grad ima 5.300 stanovnika, a kad bi nam došli Dinamo, Rijeka, Hajduk... Na tribinama 4.500 ljudi. To je k'o da Dinamo igra pred 900 tisuća ljudi! - sa smijehom nam je svoju kratku 'štoriju' o Plavoj legiji završio Ardalić.

Desnica, Pršo, Pamić, Gabrić...

Plavo-bijeli pazinski dres u dvije prvoligaške sezone 1993. i 1994. nosili su: nogometni čarobnjak Damir Desnica, glasoviti Dado Pršo, žminjski div Igor Pamić, Zoran Škerjanc, Tonči Gabrić, Bakir Beširević, Mauro Tomišić...

U pazinskoj koncertnoj dvorani: sat i pol guštanja, hodom kroz sjećanja na najveće uspjehe, radosnim smijehom zbog puste pazinske mladosti koja je ponosno i puna energije defilirala pozornicom, čestitanja, susreta prijatelja koje je život odveo na doslovno drugu stranu planete, ali će zauvijek imati zajedničku ljubav... Najveći mali klub na svitu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet