Obavijesti

Sport

Komentari 38

Nakon potpisa ugovora u Rimu svakoj je poklonio po 500 DEM

Nakon potpisa ugovora u Rimu svakoj je poklonio po 500 DEM
2

''Ako je vas iznenadilo to što je nas klupske spremačice Dino spomenuo u govoru na prijemu u Kuću slavnih, mene nije. To je Dino, veliki čovjek'' kazala nam je Elena Prančević, spremačica u dvorani na Gripama.

VIDEO

Baš kao što je bio veliki sportaš, Dino Rađa bio je i još uvijek je i veliki čovjek. Potvrdio je to nebrojeno puta, a zadnji put prilikom inauguracijskog govora na prijemu u 'Hall od Fame'' u Springfieldu.

Nabrajajući sve koji su zaslužni za njegovu karijeru, Dino se prisjetio trenera, suigrača, kondicijskih trenera, fizioterapeuta, pa čak i čistačica. Izmamilo je to njegovo ''cleaning ladies'' osmjeh svima u dvorani, no imena Stana, Cvita, Eva i Elena veliki Dino nipošto nije spomenuo slučajno. 

Šjoru Stanu Kelam, Cvitu Zoković, Evu Savić i Elenu Prančević poznavale su i poznaju  generacije košarkaša koje su prošle Gripama, baš kao i Milicu Kardum koja je došla nešto kasnije. Sve su one provele radni vijek u dva-tri kvadrata velikoj spremi pod tribinama i na parketu, i bile su i te kako važne u odgoju mladih igrača i igračica. 

Sličica koja možda i najbolje oslikava to vrijeme i odnose datira početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su stotine dječaka dolazile na probne treninge u dvoranu na Gripama. Među njima i Dino Rađa, Toni Kukoč...

Na malenoj klupici ispod tadašnjeg zapisničkog stola sjedio je legendarni trener  omladinske škole Jugoplastike Igor Karković s neizbježnim klompama na nogama, a do njega šjora Stana. 

- Ova mali je odličan, moga bi i naresti. Kakvi je tebi - pitao bi šjoru Stanu.

- Dobar je, pristojan, uvik lipo pozdravi – odgovorila bi šjora Stana. 

Njeno mišljenje često je znalo i prevagnuti, jer u to je vrijeme bilo jako puno talentiranih dječaka, pa su prolazili oni pristojniji i bolje odgojeni.

Dino je uvijek imao poštovanje prema ženama koje su držale ''tri kantuna Gripa''.

- One su od šest ujutro do 11 navečer čistile za nama, kuhale čaj, mutile sokove, prale dresove i bile nam i mater i ćaća. One na terenu, a Goran Rebac u kancelariji. Ulaznice, putovanja, brzojavi, pozivi, sve je imao u glavi – kazao je jednom zgodom Dino.

Šjore Stane i Cvite više nema među živima, Goran je od nedavno u mirovini, kao i Eva koja još uvijek dobro sjeća i Dina i većine ostalih košarkaša koje je svakodnevno viđala na Gripama.

- Dino je Dino, takvi se više ne rađaju – kazala je i duboko udahnula. Ne bi se zakleli da joj u oku nije zaigrala i suza.

- Sjećam se kad je potpisao ugovor u Italiji, došao je u dvoranu i svakoj od nas donio kuvertu s po 500 tadašnjim maraka. Bio je to u to vrijeme veliki novac, rekla sam mu da ga ne mogu uzeti, ali on me samo pogledao oni svojim toplim očima i kazao: 

- Ja imam i mogu, a vi ste taj novac zaslužili.

Iako je uvijek bio spreman na šalu i podvale, Dino je uvijek imao veliko poštovanje prema zaposlenicima kluba. 

- Nije bilo šanse da dođe u Split a da ne navrati na Gripe, da pita je li sve u redu... Jednom mi je netko na cesti zatrubio iz malenog Smarta. Bilo je to davno, tek su se pojavili prvi na cestama. Gledam, a ono Dino unutra. Ni danas mi nije jasno kako se ugurao unutra - nasmijala se Eva, koja je na Gripama radila od 1973. do 2009. godine:

- On je bio jako dobro dijete, a ja sam vam bila bučna, stalno sam vikala na njih. Htjela sam red, a oni su radili prolijevali bi se vodom, naguravali, zezali, radili gluposti. Što će, mladost je to, njih 20 u svlačionici... Ali svi su nas poštovali i izrasli u prave momke, poženili se, zasnovali i obitelji. Mnogi i s curama koje su upoznali u dvorani, među košarkašicama.

Dinovog vjenčanja prisjetila se i Elena Prančević

- Poslale smo mu čestitku koju je pokojni Joža Blažić pročitao na vjenčanju, a Dino nas je dan kasnije počastio. I financijski i tortom. Za takvog čovjeka ne možeš reći ništa osim pohvala. A takva su mu i djeca. Nema šanse da netko od njih prođe a da ne pozdravi... Ovaj mali Roko dodao me nedavno na WhatsApp, stalno se raspituje kad je slobodna dvorana, kad može doći trenirati...

Elena je na Gripe došla 1987. i još uvijek je tu. 

- Mnogima je ta njegova gesta kad nas je spomenuo u govoru bila veliko iznenađenje, ali moram priznati da meni nije. To je Dino, jedno veliko srce i jedna velika duša. Ne mogu se požaliti na bilo koga od momaka koji su prošli kroz dvoranu, ali Dino je uvijek, od prvoga dana do danas bio poseban. I zaslužuje sve lijepo što mu se događa – zaključila je Elena Prančević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače