Obavijesti

Sport

Komentari 4

Naš liječnik u rukama je držao sudbinu Igara u Rio de Janeiru

Naš liječnik u rukama je držao sudbinu Igara u Rio de Janeiru
1

POBOLJŠANJE Jedriličari neće naići na plutajuća trupla, uvjerava dr. Nebojša Nikolić, šef liječničke službe za jedriličarska natjecanja na Olimpijskim igrama u Riju

VIDEO

Već godinu i pol dana radimo na problemu zagađenosti vode u Riju. Napravili smo studiju koja je ispitivala utjecaj okoliša na zdravlje sportaša, a ona je pokazala da oni na vodi nisu ništa ugroženiji od onih na kopnu, rekao nam je dr. Nebojša Nikolić.

Ovaj 59-godišnjak iz Rijeke u 90-ima je organizirao zdravstvenu službu na ACI-jevim regatama, koje su tada bile među najvećima u svijetu.

- Na njima smo postavili standarde u svjetskom jedrenju - pohvalio se.

Zatim je bio prvi predsjednik zdravstvene komisije HJS-a, a nakon OI-ja u Pekingu priključio se Svjetskom jedriličarskom savezu. Sad je šef liječničke službe ISAF-a i jedriličarskih natjecanja u Riju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A zaljev Guanabara, u kojem će se održavati jedriličarska natjecanja, najzagađenija je olimpijska lokacija. Svjetska zdravstvena organizacija čekala je njihove analize kako bi odlučila jesu li Igre u Riju opasne po zdravlje sportaša ili ne.

- Našli smo se u situaciji da odlučujemo o sudbini Igara. Lani su u Riju bili predolimpijski eventi u veslanju i jedrenju, a neki su natjecatelji dobili proljev. Nakon toga počeli smo raditi studije. Voda u Guanabari bila je vrlo prljava, pritiskali smo Brazilce da odrade svoj dio posla i stanje je nakon godinu dana zaista puno bolje. Problem je to što je zaljev zatvoren, u njega se slijeva 6-7 vodotokova, rijeka, otpadnih voda iz favela... No više neće biti krupnog otpada ili čak trupala, postavili smo zaštitne mreže koje se redovito čiste, a ako nešto i prođe, imamo ekobrodove i helikoptere koji to uklanjaju. Podaci o kvaliteti vode sad su u redu. Evo, jučer smo usred marine vidjeli morsku kornjaču, a to je svakako dobar znak - ispričao nam je dr. Nikolić.

Kaže da ne trebaju strahovati ni plivački maratonci koji će se natjecati u moru ispred slavne Copacabane.

- Tamo je otvoreno more, neće biti problema. Kvaliteta vode tamo dopušta primarni kontakt, odnosno plivanje. U jedrenju nema primarnog kontakta pa nema ni velike opasnosti ni ako se natjecatelj naguta vode ili upadne u nju. Najveća opasnost koja mu prijeti je da dobije proljev, ali to je normalno za svakoga tko dolazi iz drugog kraja svijeta jer tu ima insekata i bakterija na koje se njihov organizam nije naviknuo. Najugroženiji su ljudi sa sjevera Europe i Amerike. Teoretski 80 posto putnika iz aviona može dobiti proljev kad dođe u Brazil, ali naše studije pokazale su da se radi o 13 posto. Samo, jedna je stvar kad proljev nekome pokvari godišnji odmor, a druga kad zbog njega izgubiš dragocjene stotinke u utrci na 100 metara. Tako je bilo i na predolimpijskoj regati kad su mnogi natjecatelji oboljeli, no proljev je trajao u prosjeku 24 sata, a 70 posto jedriličara nastavilo je natjecanje. Ali nije problem samo voda, najveću stopu obolijevanja imali su oni koji su se hranili u svojim hotelima - kaže dr. Nikolić.

Mjere opreza uključuju potpuno dezinficiranje mjesta boravišta, kupaonice, kvaka... A opasnost prijeti i od famoznog Zika virusa.

- Zika je opasna kod žena jer može izazvati oštećenja kod djeteta. Trudnicama se nikako ne preporučuje dolazak, a ostale žene ne bi smjele zatrudnjeti u razdoblju od šest mjeseci, kao što bi muškarci u istom periodu trebali prakticirati seks sa zaštitom. Sad je stopa uboda komaraca najmanja, ali bit će izoliranih slučajeva i izvjesno je da će nam Zika nakon Igara stići i u Europu - zaključio je dr. Nikolić.

  • Guanabara je jedno od najljepših mjesta za jedrenje u svijetu, vjetrovi pušu sa svih strana, različite su struje, a u pozadini se vidi kip Isusa. To je zahtjevno polje na kojemu pobjeđuju najbolji, a finala će s plaže pratiti i do 200.000 ljudi, kaže Nikolić.
  • 'U Pekingu je more bilo puno algi, pa nitko nije tražio da se ispituje voda' - u moru na Igrama 2008. mogle su se razviti i opasnije bakterije
  • 'Ako u dijelu zaljeva bude problema, samo ćemo preseliti regatno polje' - zaljev Guanabara dovoljno je velik da se može pronaći čišćih lokacija

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...