Obavijesti

Sport

Komentari 2

Naša mala sirena: Toliko dobro igra da nastupa za tri uzrasta!

Naša mala sirena: Toliko dobro igra da nastupa za tri uzrasta!
11

FILIPA PETRIĆ (13) Talentirana vaterpolistica igra za tri uzrasta zagrebačke Mladosti, a osvaja medalje i u plivanju perajama. Ipak, sanja o tome da jednog dana postane arhitektica

VIDEO

Mlada Zagrepčanka Filipa Petrić (13) iznimno je talentirana za vodene sportove. Igra u čak tri uzrasne kategorije vaterpolistica Mladosti, a istodobno i osvaja medalje na državnom prvenstvu u - plivanju perajama!

- Sa šest godina počela je trenirati plivanje i u jednom trenutku mi roditelji vidjeli smo da to njoj ne predstavlja užitak i veselje kakav bi trebalo predstavljati bavljenje sportom. Htjeli smo je zadržati u sportu vezanom za vodu, a kako se suprug Alen bavio podvodnim ribolovom, kroz njegov klub počela je trenirati plivanje perajama, a i sin Alen trenira plivanje. Istodobno se uključila i u vaterpolo koji je jako ispunjava - objašnjava nam majka Nataša.

U kratko vrijeme snašla se kao riba u vodi. Bolje rečeno, kao sirena jer pliva i s monoperajom. A onda je i napredovala pa i “preskakala” uzrasne kategorije. Danas nastupa za kadetkinje, juniorke i seniorke ŽAVK Mladost.

baloni

- Vidjela sam u mnogo američkih filmova da se dobri plivači bave i plivanjem perajama. Treninzi plivanja s perajama i bez njih došli su kao dobra podloga za bavljenje vaterpolom jer je veći njegov dio zapravo plivanje. Trenirala sam i radila i, eto, trenerice su to nagradile - govori Filipa.

Bavljenje dvama sportovima, uz obveze u školi, ali i izvannastavne aktivnosti, sa sobom povlači puno odricanja i žrtve. Vaterpolo trenira pet puta tjedno, nekad i vikendom, kad obično igra utakmice, a plivanje još triput tjedno.

Kvalitetna organizacija vremena ključna je kako bi sve stigla, a sve radi sama, kaže nam majka Nataša. Roditelji je “samo” voze na treninge te joj donose hranu i stvari na bazen uz Savu, gdje trenira sa “žabicama”, odnosno na Utrini, gdje vježba plivanje perajama u klubu Geronimo.

- Neki prijatelji ostaju se družiti nakon nastave ili odlaze nekamo, a ja to ne mogu jer žurim doma napisati zadaću, pojesti i ići na sljedeći trening. Neki malo čudno gledaju na to, ali ima i druge djece koja imaju puno obveza, idu u glazbenu školu ili na neki drugi sport - kaže Filipa, koja u svojoj zbirci već ima čak 26 medalja s državnih prvenstava u plivanju perajama.

I tu se ističe u starijim kategorijama, čak i među seniorkama u sportu koji nije toliko poznat u svijetu ni u nas.

- Što je najvažnije? Kapacitet pluća ne igra toliku ulogu, nego snaga kukova, leđa i nogu te udarac perajom. Nekima disalica predstavlja problem jer treba ispuhnuti vodu, ali naviknete se nakon mjesec dana - govori Filipa.

baloni

Brzo se prilagodila vaterpolu jer se bavila klasičnim plivanjem i onim s perajama. Jako je sportski tip i koji god da joj sport date, super joj leži, govori Dunja Bračun, trenerica mlađih uzrasta ŽAVK Mladost.

Kako u Zagrebu nema puno djevojaka koje se bave vaterpolom, klubovi ih znaju ranije unaprijediti u više uzraste. Filipa je svakako jedna od njih.

- U kadetkinjama je među najboljim igračicama. Naprednija je od vršnjakinja, pogotovo u plivačkom dijelu, pa se uspjela prebaciti u te kategorije i prije vremena. Ona nije stalna članica seniorske ekipe, ali odigra četiri-pet utakmica u sezoni - kaže trenerica Dunja.

Borba za loptu sa seniorkama, ženama koje bi joj, po razlici u godinama, mogle biti i majke, Filipi ne predstavlja problem.

- Čak joj je ponekad i lakše igrati u toj ekipi nego u kadetskoj, gdje je ona glavna, ona koja mora pucati, preuzeti rizik na sebe i na kojoj je sva odgovornost. A u juniorskoj i seniorskoj ekipi ipak ima netko tko će ti pomoći, pokriti te ako nešto pogriješiš, savjetovati i viknuti što trebaš napraviti. Starije cure vole pomagati mlađima, a Filipa to dobro koristi - dodaje trenerica mladih “žabica”.

- Draže mi je igrati sa seniorkama jer je plivanje brže, lopte su brže i točnije. Trenerice me ne stavljaju da čuvam najjače igračice, nego ih pokrivaju iskusnije suigračice. Starije vas uvijek povuku i daju vam veću motivaciju - govori Filipa.

baloni

Sportski je iznimno talentirana, a s 13 godina i iznimno pametna. Svjesna je kako obrazovanje ne smije ostaviti po strani. Uostalom, odlična je učenica 7.b razreda Osnovne škole “Matije Gupca” na Knežiji.

- Htjela bih upisati neku gimnaziju. Školovanje mi je, u svakom slučaju, na prvome mjestu. Bila bih jako sretna kad bih završila studij u inozemstvu, na nekom boljem sveučilištu. Trenutačno me zanima arhitektura. Voljela bih i u srednjoj školi nastaviti trenirati oba sporta jer mislim da se jako dobro nadopunjuju. Oba su u vodi i kroz njih napredujem - govori Filipa, a majka Nataša, dakako, prepušta joj svu slobodu izbora:

- Budućnost? Uh, jako je rano za to. Mi kao roditelji nemamo nekih posebnih planova. Nama je bio cilj da se nečim bavi, da ima neki osjećaj obveze, a sve ovo što se dogodilo iz toga je super. I ako se jednog dana nešto izrodi iz toga, super. Ako i ne, stvorila je dobar temelj za osjećaj organizacije, obveze i pristupa radu. Jedini nam je cilj da radi ono što je čini sretnom.

Tek je postala tinejdžerica, a već je uspjesima zasjenila i dvostruko starije konkurentice. Bravo, Filipa, samo naprijed...

Poslušajte novu navijačku himnu - Moja Croatia

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''