Obavijesti

Sport

Komentari 20

Novi dres Barcelone već je u prodaji, a Nike i klub samo šute

Novi dres Barcelone već je u prodaji, a Nike i klub samo šute
1

Kopije dresova s kvadratićima katalonskog velikana već su se počeli prodavati u Kini, a u Barceloni nam nisu htjeli potvrditi, ali ni opovrgnuti da će nositi dresove po uzoru na hrvatske

VIDEO

Barcelona bi na ljeto trebala predstaviti nove "kockaste" dresove za iduću sezonu, po uzoru na one koje tradicionalno nosi reprezentacija Hrvatske. Američki proizvođač sportske opreme Nike oblači i Barcelonu i Hrvatsku te je već dizajnirao novi dres za španjolskog prvaka.

Kompanijin odjel za dizajn u gradu Beavertonu pored Portlanda pripremio je naime majice s crvenim i plavim kvadratićima, poput crvenih i bijelih kakve je imala Hrvatska ljetos na Svjetskom prvenstvu.

- Obično u svibnju javno predstavimo nove dresove za iduću sezonu. U lipnju pak one namijenjene za gostovanja a treći komplet dresova otkrijemo u rujnu. U maloprodaji se nađu nekoliko dana nakon predstavljanja - rekao je dužnosnik Nikea iz kompanijinog europskog sjedišta u Amsterdamu za 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Novi Barcelonin dres još nisam vidio pa ne mogu sa sigurnošću reći hoće li biti baš takav. Bude li sličan onome Hrvatske, naši dizajneri će objasniti gdje su našli inspiraciju - dodao je zamolivši da ostane neimenovan.

Iz sjedišta Nikea u Beavertonu nisu odgovorili na upit.

Barcelona bi u sezoni 2019./2020. trebala napustiti svoje tradicionalne pruge pa prvi put nakon 120 godina zaigrati u kvadratićima. Dres bi mogla predstaviti dva mjeseca nakon što ga potvrdi Nike.

- Žao mi je, no o novom dresu ćemo moći govoriti jedino kada bude služben. U srpnju 2019. godine - kaže Barcelonin glasnogovornik Toni Ruiz.

 

U njemu bi trebala igrati i košarkaška sekcija predvođena kapetanom i bivšim hrvatskim reprezentativcem Antom Tomićem. "Kockasti" dres bio bi velika novost u Euroligi, najelitnijem europskom natjecanju, gdje tek moraju razmotriti tu novu opremu.

- I mi bi smo, načelno, igrali u takvom dresu. No ne znam hoće li ga Euroliga dopustiti budući da jedino dopušta vertikalne pruge - napominje Carles Cascante, glasnogovornik košarkaške ekipe Barcelone.

Još ne zna kada će se klub obratiti po tom pitanju Euroligi.

Da bi katalonski div mogao zaigrati u dresovima sličnima onima kakve nosi Hrvatska od vremena svoje samostalnosti izvijestili su katalonski mediji u rujnu objavivši skicu dresa. Dva mjeseca ranije čitav svijet se zaljubio u Hrvatsku čiji su igrači borbenošću došli do finala gdje su poraženi od favorizirane Francuske.

- Je li Nike sada pronašao inspiraciju u Hrvatskoj i njenoj izvedbi na Svjetskom prvenstvu znaju samo njegovi dizajneri - kaže novinarka Helena Condis koja izvještava o Barceloni za radijsku postaju COPE, no svake godine rade nešto novo s dresovima, napominje.

Barçin dres je jedan od najprodavanijih u svijetu, a cijena originalnog primjerka kreće se oko 120 eura. Nike stoga svake godine napravi neku izmjenu kako bi navijači i simpatizeri nanovo kupili njegov proizvod.

Barcelona od osnutka 1899. godine ima pruge na dresovima a s tim tradicionalnim dizajnom počela je i ovu sezonu. I dok za hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića to ne bi značilo veliku promjenu, štoviše sasvim izgledno bi se ugodno osjećao u njemu, za mnoge navijače je promjena dizajna radikalna. Tako su barem pokazale ankete katalonskih medija prije tri mjeseca kada se u javnosti pojavila skica.

Procurio novi dres... Barcelona kao "vatreni" u idućoj sezoni?!
Procurio novi dres... Barcelona kao "vatreni" u idućoj sezoni?!

U internetskoj anketi novina Mundo Deportivo glasovalo je 2936 čitatelja od kojih je 76 posto bilo izjavilo da im se nimalo ne sviđa predloženi dres. U anketi novina El Nacional, u kojoj je sudjelovalo 1329 čitatelja, također je njih 76 posto navelo da im se ne sviđa.

Ovaj tjedan je, pak, fotografija dresa filtrirana u medije što bi mogao biti novi test.

"Hrvatska će biti zadovoljna zbog besplatne promidžbe" napisao je jedan čitatelj dnevnih novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

"Uz svo poštovanje, ovo nije oprema Barcelone, ružno je", naveo je drugi čitatelj ispod teksta posvećenog novom dresu.

U Kini, gdje kapetan Lionel Messi ima na tisuće obožavatelja, u listopadu se počela prodavati kopija dresa s kvadratićima.

Ovaj tjedan je, pak, objavljena i fotografija rezervnog dresa koji bi trebao biti žute boje s jednom plavom i crvenom prugom povučenom dijagonalno od lijevog ramena do desnog boka. Sličan rezervni dres je Barça nosila sredinom 1970-ih godina, no žuta boja u posljednjih godinu dana ima posebno značenje u Kataloniji.

Ona simbolizira zahtjev za puštanjem na slobodu zagovornika nezavisnosti Katalonije iz pritvora gdje se nalaze nakon što je prije dvanaest mjeseci u parlamentu u Barceloni bila izglasana uspostava samostalne republike.

Nogometni klub Barcelona podržava pravo na održavanje referenduma premda je zabranjen prema španjolskom ustavu. Početkom iduće godine počet će suđenje pritvorenim katalonskim liderima, optuženima za pobunu protiv Španjolske, a regionalna vlada u Barceloni najavila je masovne prosvjede i štrajk budu li osuđeni.

Vlada u Madridu je istaknula kako su svi jednaki pred zakonom, a prošli mjesec su navijači Atlético Madrida pjevali "Neka živi Španjolska" u derbiju koji je završio 1-1 na madridskom stadionu Wanda Metropolitano.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...