Obavijesti

Sport

Komentari 8

Nekad Kauboj, a sad Švicarac: 'San mi je bio hrvatski dres...'

Nekad Kauboj, a sad Švicarac: 'San mi je bio hrvatski dres...'
1

LOV NA EURO Nik Tominec (27) nekad je igrao za Hrvatsku, a danas brani boje Švicarske. Upravo će njegove dvije domovine u četvrtak (20.15, HTV2) igrati na otvorenju kvalifikacija za EP u Osijeku

VIDEO

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju u četvrtak očekuje zahtjevan susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. na domaćem terenu protiv Švicarske. Kao idealan sugovornik nameće se švicarski reprezentativac i rukometaš Kadetten Schaffhausena Nik Tominec koji je igrao za Hrvatsku, a potom prešao pod švicarski stijeg.

Tominec je rođen u švicarskom Luzernu, dolazi iz obitelji rukometaša, otac Matjaž je Slovenac, a majka Željka Hrvatica. Jedva je čekao utakmicu s Hrvatskom u Osijeku, ali je otpao zbog rijetke ozljede ligamenta pubične kosti.

- Jako sam se veselio susretu s Hrvatskom, ali me s parketa udaljila neugodna ozljeda zbog koje ću izbivati tri mjeseca - rekao nam je Tominec. 

Je li bilo prijateljskih podbadanja s klupskim kolegom Ivanom Stevanovićem uoči utakmice?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ma naravno da je bilo, obojica smo jedva čekali taj okršaj, ali sada nijedan neće biti na parketu. Mene nema zbog ozljede, a Stevanović nije pozvan.

- Sve u Kadettenu nas je začudilo da se Stivi nije našao na popisu Line Červara. Mislim da i ovu sezonu brani u dobroj formi, a i bilo mi je logično da će ga zvati jer Stevanović poznaje većinu švicarskih igrača. Ipak, Červar se odlučio za Šegu i Šunjića koji su također u dobroj formi - kaže nam Tominec.

Od koga u švicarskoj reprezentaciji prijeti najveća opasnost?

- Tu prije svih moram istaknuti Andya Schmida iz Rhein-Neckar Löwena, taj čovjek je doktor rukometa, mozak naše ekipe. Sjajan je i vratar Nikola Portner pred kojim je još 15 godina karijere, opasan je lijevi vanjski Luka Maros koji je s naših prostora. 

Kolike su šanse Švicarske protiv Hrvatske?

- Jasno da je Hrvatska favorit, ali mi u Osijek ne dolazimo izgubiti, vjerujem da možemo do pozitivnog rezultata. Ipak, mi ćemo svoju šansu tražiti u utakmici sa Srbijom koja nas očekuje četiri dana kasnije. Cilj nam je uzeti barem dva boda iz ta dva susreta kako bismo imali realne šanse za plasman na Europsko prvenstvo.

S čime planirate iznenaditi Linu Červara?

- Mislim da je naša najjača snaga igra sedam na šest. Tako smo porazili i Norvešku koja je respektabilna svjetska reprezentacija. Moramo pogreške svesti na minimum jer je Hrvatska jedna od najbržih reprezentacija svijeta i prijeti iz kontre. Taktika nam je podređena snažnim pivotima poput mladog Lucasa Meistera koji može napraviti probleme Hrvatskoj na crti.

U hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji je nastupao pod paskom Slavka Goluže koji je u njemu vidio budućnost na desnom krilu. Nakon što je na mjesto izbornika zasjeo Željko Babić odigrao je tek pripremi turnir u Umagu protiv Makedonije i Crne Gore.

Zadnji poziv za Hrvatsku stigao mu je od Line Červara u šestom mjesecu 2017., ali je otkazao zbog fakultetskih obaveza. U siječnju 2018. je prelomio i odlučio je nastupati pod švicarskom zastavom.

O razlozima odlaska iz reprezentacije Hrvatske nije htio previše, ali dodaje da ga je to ojačalo kao i sportaša i kao čovjeka. 

- Igranje za Hrvatsku mi je bio san. Dijete sam iz rukometne obitelji i jako cijenim balkanski rukomet. Iz tog perioda svoje karijere nosim lijepe uspomene. Ostao sam prijatelj sa Manuelom Štrlekom koji se razvio u sjajnog igrača, naravno i sa Ivanom Stevanovićem koji mi je klupski kolega, čujem se s puno igrača.

- Nikome ništa ne zamjeram, u datom trenutku sam odlučio da ću nastupati za Švicarsku i to je to. U srcu nosim i Švicarsku i Sloveniju i Hrvatsku. Za koju god selekciju nastupali morate se izboriti, a meni u Švicarskoj nitko nije ništa poklonio, za sve sam se izborio dobrim nastupima. Mogu zaključiti da sam sretan što sam bio dio hrvatske rukometne reprezentacije - kaže švicarsko desno krilo.

Rukomet u Švicarskoj je godinama bio na marginama. Ta alpska zemlja zanemarila je rukomet, ali sada stvari idu na bolje.

- Napravljeni su određeni zahvati na infrastrukturi kluba. Naš gazda je u Schaffhausenu izgradio lijepu dvoranu, napravljene su nove dvorane u Bernu i Winterthuru. Nema više toliko stranaca kao prije 10-15 godina jer se novac više ne ulaže u skupa igračka pojačanja, nego u mlade igrače željne dokazivanja. To će pomoći švicarskom rukometu u budućnosti - dodao je Tominec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje