Obavijesti

Sport

Komentari 79

Neloš ždrijeb za Dinamo: Nije Fener što je bio, ni Anderlecht

Neloš ždrijeb za Dinamo: Nije Fener što je bio, ni Anderlecht
1

ŠTO ČEKA DINAMO? Trnava je zapela protiv Zvezde, a do Europske lige sredili su tri državna prvaka. Fener pak kao favorit skupine donosi strašan napad, a u Anderlechtu željnog nogometa caruju - Hrvati

VIDEO

Pa neka osma bude sreća! Dinamo je dosad sedam puta zapinjao u skupinama Europske lige, a ovosezonski ždrijeb donio im je belgijski Anderlecht, turski Fenerbahče i slovački Spartak iz Trnave.

Ždrijeb Europske lige: Dinamo na Anderlecht, Fener i Trnavu!
Ždrijeb Europske lige: Dinamo na Anderlecht, Fener i Trnavu!

Hrvatski je prvak bio smješten u treću jakosnu skupinu, iza Belgijaca i Turaka. Iza njih ostao je slovački prvak koji je, barem na papiru, najveći autsajder 'modre' skupine D. Prvi favorit je Fenerbahče dok bi se borba za drugo mjesto trebala voditi između Anderlechta i Dinama.

 

Vrijednosti klubova/prosječna starost momčadi prema Transfermarktu:

Fenerbahče 81,65 milijuna eura (27,6 prosjek godina)
Anderlecht 65,23 milijuna eura (23, 8 prosjek godina)
DINAMO 39 milijuna eura (25,7 prosjek godina)
Spartak Trnava 6,33 milijuna eura (25,6 prosjek godina)

Spartak nokautirao tri prvaka, Zvezda bila kobna

Prema Transfermarktu vrijede debelo najmanje, čak šest puta manje od Dinama! I bez obzira na to, oni su ove sezone u Europi napravili manje iznenađenje te bili na pragu jednog većeg!

Nakon što su jedva prošli mostarski Zrinjski u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka (2-1), izbacili su poljskog šampiona Legiju iz Varšave pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Deana Klafurića.

Nakon toga im je ždrijeb dao Crvenu Zvezdu i Slovaci su u Beogradu odigrali 1-1, doma su poveli 1-0 preko Bakoša u šestoj minuti da bi se srpski prvak vratio minutu kasnije preko Bena. Otišlo se u produžetke, a tamo ih je nokautirao Nemanja Radonjić u 98. minuti. Put ih je bacio u playoff Europske lige i tamo su s ukupnih 3-1 izbacili slovenskog prvaka Olimpiju iz Ljubljane.

Najskuplji pojedinac momčadi Radoslava Latala je zadnji vezni, Čeh Jakub Rada (31), a dvojica najopasnijih igrača su ofenzivci Vahtang Čanturišvili (25) i Marek Bakoš (35). Obično igraju u formaciji 4-2-3-1, a u momčadi imaju i jednog Hrvata, bivšeg ofenzivca Rijeke Filipa Dangubića. Ako ćemo iskreno, Dinamo ovdje ne bi smio imati problema prema prikazanom protiv ipak puno jačih momčadi kao što su Astana i Hapoel.

Fener se i dalje traži, a napadački su strašni

Prvi favorit skupine počeo je sezonu neuvjerljivo. U prvenstvu imaju tek tri boda poslije tri kola, a ono najgore po njih - u Ligi prvaka su zapeli na prvoj i jedinoj prepreci, portugalskoj Benfici.

U Lisabonu su izgubili 1-0 pa su na svom travnjaku odigrali 1-1 te tako 'izborili' plasman u Europsku ligu. Luda atmosfera na Sukru Saracoglu pred preko 50 tisuća ljudi čekat će sve njihove protivnike, a baš kao i Spartak, igraju u formaciji 4-2-3-1. Kao najskuplja momčad skupine imaju i niz poznatih faca.

Na golu je Volkan Demirel (36), obranu drži Martin Šrktel (33), vezom ordinira Mehmet Topal (32), a u napadu, koji je njihova najjača poluga, pozicije okupiraju Andre Ayew (28), Mathieu Valbuena (33), Islam Slimani (30) te Roberto Soldado (33).

Od ove sezone vodi ih Phillip Cocu koji je osvojio tri titule u Nizozemskoj na klupi PSV-a u pet godina mandata. Nizozemcu nije krenulo najbolje, fanatični Turci priznaju samo pobjede i ukoliko u Europskoj ligi ne budu imali pravi rezultat (prolazak skupine), njegova avantura s veteranskom momčadi turskog giganta mogla bi neslavno završiti. Neka ga smjeni - Dinamo!

Dva Vatrena u ludo ofenzivnom Anderlechtu

Oni se s posebnom pozornošću prate u Hrvatskoj budući da su tu dvojica naših igrača. Antonio Milić zauzeo je mjesto u obrambenoj trojki na lijevoj strani u formaciji 3-4-3, a Ivan Santini centralni je napadač.

Obojica su novopečeni reprezentativci Hrvatske, a njihove pozicije kod trenera Heina Vanhaezebroucka nisu upitne! Upravo u Santiniju leži najveća prijetnja koji je u pet nastupa zabio sedam golova. Kod Belgijaca nema kalkuliranja, igraju s tri napadača pa su uz Santinija uvijek 'tu negdje Dimata i Musona.

Sezonu su počeli s četiri pobjede u prvenstvu da bi u derbiju kod Club Bruggea izgubili 2-1.

Najskuplji eksponat iz Bruxellesa je veznjak Adrien Trebel (27), ujedno i kapetan momčadi - ako hoćete, njihova verzija Dinamovog Arijana Ademija. Mlađani Landry Dimata (20) na posudbi je iz Wolfsburga, a kao slabosti ove momčadi ističu se mlađahni bekovi Alexis Saelemaekers (19) te Francis Amuzu (19) koji su puno skloniji napadačkoj igri nego defenzivnoj.

Kad na to sve dodamo već spomenutu činjenicu da igraju s tri napadača, uz bekove koji znaju ostati duboko naprijed, oni djeluju kao momčad koja se želi nadigravati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi