Obavijesti

Sport

Komentari 19

Nemec: Svaki dan smo 'krpali' Vrsaljka, živio je u bolovima...

Nemec: Svaki dan smo 'krpali' Vrsaljka, živio je u bolovima...
7

Fokus nije bio na tome da igramo protiv dvostrukih svjetskih prvaka i možda najboljeg igrača svih vremena nego na činjenici da mi imamo igrača kojem je normalno pobijediti Messsija, prisjeća se dr. Nemec

VIDEO

Doktor Boris Nemec varaždinski je Riječanin, čovjek koji je preko dva desetljeća bio liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, od 1996.- 2019. Rado je, za 24sata, zavrtio film godinu dana unatrag, na veličanstveno hrvatsko nogometno ljeto u Rusiji 2018.

Drugo mjesto na Mundijalu... Nešto što je šokiralo i vas same u reprezentaciji?

- Ma mene nakon Francuske '98 ništa nije moglo šokirati, znao sam da je Hrvatska reprezentacija koja može do vrha. Pa u Parizu nas je samo manjak sreće, onaj ludi dan Liliana Thurama, spriječio da uđemo u finale. U Rusiji smo, pak, imali i barem malo tog faktora sreće, npr. u osmini finala s Dancima - počinje Nemec.

- Znate kako je, pobjede povećavaju moć! Raste adrenalin, samouvjerenost, pozitiva u stavu i razmišljanju... Počnete spontano više vrednovati i u prvi plan stavljati svoje vrline nego eventualne mane, a suparnike, pa ma kako dobri bili, ne dižete nerealno visoko nego ih gledate kao savladive prepreke.

Klasični primjer je ona večer u Nižnjem Novgorodu kada je Modrić postao bolji od Messija? 

- Pa ljudi, mi smo 3-0 pomeli Argentinu sa Messijem! A prije utakmice se naglasak nije stavljao na to da igramo protiv dvostrukih svjetskih prvaka i možda najboljeg igrača svih vremena nego na to da mi imamo igrača kojem je pobijediti Messsija: navika! Izbornik Dalić je razgovarao sa Modrićem koji je Messija pobjeđivao s Realom i sa Rakitićem koji u Barceloni godinama dijeli svlačionicu s Messijem. Rezultat: 3-0 za Hrvatsku, a Messi nevidiljiv! I onda normalno da dalje ideš ne razmišljajući u čemu je netko bolji od tebe nego u čemu si ti bolji od protivnika. To je ta pozitiva.

Opatija: Dodjela nogometnih nagrada u organizaciji Hrvatska Udruga Nogometni sindikat

Recept za uspjeh ima još dva "začina":

- Druga dva sastojka su: nogometna klasa i motiv. To da klasu imamo znali smo i mi i cijeli svijet, a motiv koji nosi hrvatske reprezentativce je najveći mogući jer oni igraju: za svoj narod. Za radost vlastitog naroda, od svojih najmilijih na dalje. Pa Vrsaljka smo zbog ozljede koljene morali iznova osposobljavati za svaku utakmicu! Živio je s bolovima, ali kad bi došle vijesti i reakcije iz Hrvatske, ta radost koju se donosilo ljudima u domovini, stisnuo bi zube i iz dana u dan prolazio kroz bol da bi opet mogao igrati.

Zato je Nikola Kalinić morao van iz reprezentacije...

- Ne može igrač određivati treba li igrati ili ne. To je jedino, samo i isključivo izbornikov posao. Iznad svakoga od nas je Hrvatska. Ali povezanost tih mladi ljudi bila je jača od problema. Sve su pokušavali premostiti s osmijehom. Vida i Mandžukić su u tom smislu bili najjači. Veliki radnici, a sve uz zezanje i šalu, uz stalno dodavanje goriva toj pozitivi.

Kakav je bio Zlatko Dalić kroz svo to vrijeme?

- Izbornik je i u pripremama utakmica te reakcijama na poluvremenima bio nevjerojatno, strahovito smiren i pun optimizma. Nikada, ali ama baš niti jednom nije podigao glas. Na poluvremenu bi palo nekoliko kratkih sugestija i 'ajmo... Idemo dalje. Za Hrvatsku.

Vatreni su vam prije nekoliko tjedana u Opatiji priredili dirljiv oproštaj, dobili ste nagradu 'Dobri duh hrvatskog nogometa'...

- Golema je to osobna i profesionalna satisfakcija. Uspjesi hrvatskog nogometa su veličanstveni. Pa kad smo '98 pobijedili onu abnormalno moćnu Nizozemsku, ja stojim pored autobusa sa broncom oko vrata, a nizozemski mi igrači prilaze i pitaju mogu li vidjeti medalju. Toliko je to veliko! A ono slavlje po povratku iz Rusije... Znate koliko nam je napunilo srca srećom i ponosom kada ni mi stariji (a iza mene je pola stoljeća samo liječničke karijere!) uopće nismo osjećali umor. Svakome od nas najdivnija uspomena za cijeli život, a hrvatskom sportu i hrvatskome narodu: za sva vremena! - rekao nam je dr. Boris Nemec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani