Obavijesti

Sport

Komentari 1

Nije frizbi, nije golf: Varaždin ugostio turnir u disc golfu

Nije frizbi, nije golf: Varaždin ugostio turnir u disc golfu
3

Disc golf je sport koji postoji već 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te u Sjevernoj i Zapadnoj Europi. U sklopu turnira održao se i Women's Global Event, kako bi motivirali žene, jer su 96 posto igrača muškarci

VIDEO

U dravskoj park šumi uz Gradsku sportsku dvoranu u Varaždinu u subotu je odigran prvi međunarodni disk golf turnir Riverside Open + WGE. Sudjelovalo je 30 igrača i igračica iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Žene su sudjelovale i na globalnom turniru pod nazivom Women’s Global Event, koji se simultano igrao u više od 20 zemalja diljem svijeta, u kojem je sudjelovalo više od 2000 natjecateljica. Cilj mu je povećati udio žena u disc golfu. Naime, izvješća pokazuju veliki nesrazmjer u omjeru žena i muškaraca u ovom sportu. U Profesionalnoj disc golf asocijaciji (PDGA). 2015. je bilo registrirano čak 92,6 posto muškaraca i samo 7,4 posto žena, a brojke se od tada nisu mnogo promijenile. 

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo žene da se bave ovim sportom, a ovo je prvi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa. Natjecatelje je u ime Grada Varaždina, koji je podržao turnir, došla pozdraviti zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, koja je pobjednicima uručila nagrade. Turnir su podržali i varaždinska tvrtka Lagoda koja je klubu ustupila koševe, a varaždinska dizajnerica Maja Patafta osmislila je vizualni identitet.

Najbolji rezultat u globalnom poretku ostvarila je juniorka Ana Gorički (14) iz Zagreba koja je u svojoj divizija završila na petom mjestu. Što se tiče Riverside Open turnira, zlatni je bio Tomislav Gorički iz Zagreba, srebrni Mario Mesarić iz Čakovca, a brončani Marko Marčec iz Varaždina. 

U rekreativnoj diviziji kod žena je pobijedila Slovenka Andreja Bernjak, a na drugom mjestu su izjednačene bile Snežana Nedelkovska iz Čakovca i Natalija Jarec iz Zagreba.

U početničkoj diviziji druga je bila Petra Balekić iz Zagreba, a za jedan udarac pobijedila je Varaždinka Maja Patafta.

U Intermediate diviziji pobjedu je odnijela Ira Molnar Gorički iz Zagreba, a drugo mjesto su podijelile Varaždinka Maja Šimenc i Veronika Toth iz Mađarske.

U naprednoj diviziji pobijedila je Varaždinka Danica Pajtak, a u diviziji iznad 50 godina njezina sugrađanka Branka Habjanić.

- Imamo odličan “feedback” od sudionika. Vjerujemo kako će turnir postati tradicionalan i kako će s godinama samo rasti. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za disc golf da nam se srijedom od 16 sati pridruže na javnim treninzima na zasad privremenom terenu uz gradsku sportsku dvoranu i trim stazu - poručili su iz Disc golf kluba Varaždin.

Ovaj sport ima tradiciju dugu gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Europe. Vrlo je sličan klasičnom golfu uz razliku što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u koš.

Teren za disc golf  može se lako postaviti na gotovo svaku površinu jer se zbog činjenice da disk putuje zrakom može igrati na različitim vrstama terena - na otvorenom ili u šumi, po travi, kamenju, pijesku, zemlji i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtijeva druge značajnije troškove održavanja.

Rekreativcima su za igru dovoljna tek dva leteća diska, koja se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 65 do 120 kn, pa je sport svima dostupan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''