Obavijesti

Sport

Komentari 19

Nikad kraće kvalifikacije: Osam utakmica, bez play-off stresa...

Nikad kraće kvalifikacije: Osam utakmica, bez play-off stresa...
1

Platinijeva ideja o Europskom prvenstvu u pola Europe zaživjela je, Bruxelles je kasnio s gradnjom stadiona, pa ga je Uefa izbrisala s liste domaćina, prvak može zaraditi 34 milijuna eura

VIDEO

Ma dajte, pa na ovo Europsko prvenstvo neće ići samo oni koji zakasne na avion, rekao je Joško Jeličić nakon što je Euro proširen na 24 reprezentacije.

Prvo takvo izdanje igralo se 2016. i, premda je gotovo pola Europe sudjelovalo, ispalo je da su “na avion zakasnili” Nizozemska, Danska, Srbija, BiH, Norveška...I dok tvorac toga koncepta Michel Platini iz prikrajka promatra kako njegovo remek-djelo počinje, jer su ga zbog korupcije suspendirali sa svih funkcija u nogometu do 2023. godine, počele su kvalifikacije za Euro 2020.

Još jedne na koje će pola Europe. Točnije, 24 od 55 europskih država, što je 43,7 posto kontinenta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz hrvatske perspektive čini se - nikad lakše! Samo osam utakmica, nema Italije, Engleske i sličnih velikana, nema ni play-off stresa nego dvije od pet momčadi idu izravno. Dakle, “vatreni” moraju biti drugi u konkurenciji Walesa, Mađarske, Slovačke i Azerbajdžana.

Platinijeva je ideja širenja nogometa (protivnici te ideje upozoravaju na razvodnjavanje kvalitete) dovela do toga da je u samo 20 godina broj sudionika EP-a narastao s osam (zadnji put 1992.) na 24.

A 16. Europsko prvenstvo prvi put neće imati konkretnog domaćina. Od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine 12 će gradova u 12 država ugostiti nogometni EP. Kao Platinijev dar Europi povodom 60. godišnjice osnivanja EP-a.

Na završnom će turniru prvi put koristiti VAR, a kvalifikacije su - nikad kraće! Sve je nagruvano u osam mjeseci, jer kraj 2018. oslobođen je za Ligu nacija, pa su kvalifikacije počele tek u ožujku, te s po dvije utakmice u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom, završavaju u istoj godini. Osim zadnja četiri sudionika, koja će dati završni turniri Lige nacija, koji se igraju u ožujku 2020.

Iz Lige A na Final Fouru su Engleska, Nizozemska, Portugal i Švicarska, iz Lige B BiH, Danska, Švedska i Ukrajina, iz Lige C Finska, Norveška, Škotska i Srbija te iz Lige D Bjelorusija, Makedonija, Gruzija i Kosovo. Ako netko od ovih 16 reprezentacija kroz kvalifikacije izbori Euro, mjesto će dobiti sljedeća najbolje rangirana momčad u njihovoj ligi.

Među domaćinima Eura trebala je biti i Belgija, ali je Bruxellesu dodijeljeno pa oduzeto domaćinstvo zbog kašnjenja s radovima. Otvaranje Eura bit će u Rimu, a polufinala i finale na Wembleyu.

Ždrijeb skupina završnog turnira 30. će studenog ugostiti Bukurešt. Uefa za plasman na EP daje 9,25 milijuna eura svakom savezu, pobjeda u skupini je 1,5 milijuna, remi 750.000, a prvak može ukupno do 34 mil. eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub