Obavijesti

Sport

Komentari 37

'Nisu htjeli da servisiram skije ja nego su išli kod Slovenaca...'

'Nisu htjeli da servisiram skije ja nego su išli kod Slovenaca...'
1

"Znajući da su Crnković i Malec i koristili usluge servisa slovenske nordijske reprezentacije te zbog dobivenog odgovora da im navedeno nije potrebno, nisam smatrao da činim pogrešku što ga nosim na put"

VIDEO

Glavni trener hrvatske nordijske reprezentacije Zoran Skender osvrnuo se na navode u medijima oko njegova odlaska iz Pyeongchanga u Hrvatsku nekoliko dana prije završetka natjecanja u skijaškom trčanju, što je izazvalo nezadovoljstvo kod dijela naših predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama.

Krešimir Crnković tako je ostao bez servisa pred planirani nastup na utrci 50 kilometara, a Vedrana Malec nije nastupila u ekipnoj utrci pravdajući se manjkom komunikacije sa Skenderom iako je službeni razlog odustajanja, prema Skenderovim riječima, bila bolest.

Skijaško brukanje! Trener uzeo servis za skije, Krešimir izvisio
Skijaško brukanje! Trener uzeo servis za skije, Krešimir izvisio

Prenosimo priopćenje Zorana Skendera:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vezano uz navode koji su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana izašli na portalima smatram potrebnim iznijeti stvarno stanje situacije. Naime, tereti me se da sam sa sobom "odnio svu opremu potrebnu za servisiranje, odnosno pripremu skija za utrku", čime je "Crnković ostao 'gol i bos', bez osnovnih uvjeta" i, kako se kasnije navodi, to je ujedno i razlog Crnkovićeva odustajanja od utrke na 50 km klasičnom tehnikom koja se treba održati u subotu, 24. veljače.

'Team leaderica' odbila sastanak

Dolaskom na Olimpijske igre svima je bio dostupan sav potreban servis za pripremu skija. S obzirom na to da je 'team leader' osoba koja donosi odluke vezane uz tim i sva tekuća događanja, problematiku i informiranje, već idući dan po dolasku na OI postavljam upit Loreni Malec (našem 'team leaderu') kada ćemo održati sastanak ekipe da se dogovore sve radnje vezane uz treninge i nastupe sportaša. Konkretan odgovor nije dobiven i do zatraženog sastanka nije došlo.

Na samom Olimpijskom stadionu bile su predviđene dvije kabine za smještaj trkača skijaškog trčanja i na moj prijedlog da jednu kabinu koristimo za pripremu skija, a drugu skijaša također od strane 'team leadera' dobivam odgovor da će se oni smjestiti u drugoj kabini u kojoj su se kasnije pripremali svi natjecatelji. Drugi je objekt tako bio namijenjen za pripremu skija i svi smo ga koristili po potrebi.

Rekli mu da je Vedrana Malec bolesna

Neposredno pred prva natjecanja s moje je strane ponuđeno da kao trener nordijske reprezentacije pripremim svim natjecateljima skije za natjecanja. No direktor reprezentacije Zlatko Malec već je prethodno osigurao da se skije za nastupe Vedrane Malec i Krešimira Crnkovića pripremaju od strane slovenskog skijaškog tima, što mi je potvrdio i njihov pomoćni trener. Poštivao sam takvu odluku u cilju postizanja što boljih rezultata na OI.

Četiri dana prije planiranog ekipnog sprinta djevojaka, Vedrane i Gabrijele, ponovno postavljam upit 'team leaderu' hoće li djevojke nastupiti s obzirom na to da je bilo poznato da je Vedrana Malec imala zdravstvenih problema. Odgovoreno je da se to još ne zna. Kad sam direktno pokušao kontaktirati Vedranu Malec, nije bila dostupna. Konačni odgovor dobio sam u ponedjeljak (dva dana nakon prvotnog upita) kada mi je rečeno da se Vedrana još nije oporavila od bolesti te da ne može nastupati na utrci.

Tu nitko ni s kim ne razgovara: 'Ma mi se nismo sporazumjeli!'
Tu nitko ni s kim ne razgovara: 'Ma mi se nismo sporazumjeli!'

Povratak je bio unaprijed planiran

S obzirom na to da je otkazan ekipni sprint djevojaka, u dogovorima s vođom misije HOO-a, a prema utvrđenom planu još prije samog odlaska na OI, donijeta je odluka o povratku natjecatelja koji su završili s nastupom i mene samog (obiteljska situacija). Tri dana trajale su pripreme za povratak i u tom periodu ponovno sam pitao 'team leadera' je li im što potrebno od servisa. Dobio sam odgovor da nije potrebno.

S obzirom na to da sam odgovoran za servisni materijal i znajući da su Crnković i Malec i dotad koristili usluge servisa slovenske nordijske reprezentacije te zbog dobivenog odgovora da im navedeno nije potrebno, nisam smatrao da činim pogrešku što na put krećem s tim materijalom.

Iznenadile ga reakcije

Prvo iznenađenje nastupilo je kada je Vedrana Malec u izravnom prijenosu natjecanja ekipnog sprinta na HRT-u kao sukomentator izjavila da razlog odustajanja od ekipnog sprinta zapravo leži u sljedećem (citiram): "Zbog manjka komunikacije unutar naše reprezentacije, odnosno s glavnim trenerom, sa svojim trenerom sam odlučila da je za mene bolje ne riskirati ovo", dok je nama prezentirano da je ona bolesna, što je potvrđeno u razgovoru i od strane njezinog slovenskog trenera koji navodi je ona pod antibioticima (nedjelja, tri dana prije utrke).

Sljedeće iznenađenje dočekalo me na samom povratku u Hrvatsku u vidu prozivanja gdje se lažno tvrdilo i gdje su se predstavljale iskrivljene činjenice da sam otišao kako bi onemogućio Crnkovićev nastup. Zbog toga još jednom napominjem da je plan povratka bio dogovoren i odobren od stane direktora reprezentacije, šefa misije HOO-a u Pyongyangu i da to nikako nije bila moja ishitrena odluka. Također, objava je bila plasirana točno u vrijeme putovanja u Hrvatsku te do sada nisam imao priliku izreći stvarne činjenice.

Ružna slika o cijelom skijaškom trčanju

I tijekom boravka na OI, nakon nastupa Krešimira Crnkovića, u nekoliko sam navrata pohvalio njegove rezultate i zaista mislim da je izniman sportaš kojem želim puno uspjeha i nadalje. Samim time nikako mi nije bila namjera planiranim odlaskom onemogućiti njegov nastup na natjecanju na 50 km. Duboko sam uvjeren i sada, kao što sam bio i tada dok sam bio na OI, da Krešimir ima dobru podršku u Pyongyangu i da ne postoje razlozi za njegovo odustajanje od nastupa.

Žao mi je što se pomno isceniranim lažima, koje su prije svega bile upućene da naštete meni, naštetilo i mnogim drugima, a stvorila se i ružna slika o cijelom skijaškom trčanju. Pitam se kome ovakve laži mogu biti od koristi?

S poštovanjem,
Zoran Skender

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda