Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nogomet budućnosti: Brži i jači igrači, a sude roboti!

None Foto: 24sata 5

Tragom mišljenja da je nogomet pomalo postao i zastarjela igra, magazin World Soccer je istražio, predložio i zamislio nogomet idućih generacija

Ovo pomalo postaje dosadno. Treneri previše teže obrani, nogomet više nije atraktivan kao nekad. Nešto se mora promijeniti!
Takvo se mišljenje može sve više čuti u nogometnim krugovima. Magazin World Soccer tragom mišljenja o zastarjelom nogometu pokušao je istražiti, predložiti i zamisliti kako bi nogomet mogao izgledati u sljedećih pedesetak godina. Ima tu svega. Od promjena pravila, o kojima se ionako već odavno priča, do znanstveno-fantastičnih rješenja poput onoga da će navijači moći utakmice pratiti mobitelom i imati dojam da su na stadionu. Tu su i hologrami, koji će odavati dojam da igrači igraju u gledateljevu domu. Spominju se i umjetni organi - poput plastičnog srca, koje brže pumpa krv - koji će, dakako, igračima pomoći da se što lakše oporave te ih činiti jačima i otpornijima. Nova bi tehnologija mogla na stadionima stvoriti mikroklimu pa bi, recimo, uvijek mogla padati kiša ako to odgovara domaćinu. Posebne majice sprečavat će veliki gubitak minerala i time činiti igrače izdržljivijima.

GENSKI DOPING
Novom tehnologijom treninga igrači će postati deset posto brži i jači, tvrdi Miles East, kondicijski trener, ne otkivši o kojoj je tehnologiji riječ. No stručnjaci predviđaju i širu uporabu genskog dopinga, kojim se mijenja DNK i kojemu je nemoguće ući u trag.

SUCI BEZ POGREŠKE
Da bi se smanjio utjecaj sudaca na ishod, postoji jednostavno rješenje: sudit će roboti.
- Bit će to moguće, zašto ne? Oni bi, bez emocija, sudili utakmice po logičkim principima i time bi se suzio prostor za raznorazne sumnje - tvrdi programer Martin Redley.

STIŽE VRIJEME ČIPA
O “pametnoj lopti”, lopti s čipom, već se sve zna. No u nogometu budućnosti čipove će imati i igrači na kopačkama. Ti će čipovi sucima, ali i gledateljima na ekranu, otkrivati jesu li igrači doista faulirani, bili faulirani ili su simulirali. Nema više glumaca.

PLATI PRAVU VRIJEDNOST
Dodatnim usavršavanjem ProZone statističkog sustava, koji igračima u utakmici mjere svaki pokret, doći će se do toga da će klubovi igrače kupovati prema stvarnom učinku, a ne prema komercijalnoj vrijednosti.

KORNER, A NE PENAL
Inicijalnom problemu, obrambenoj orijentaciji, moglo bi se doskočiti davanjem bodova za svaki gol. Pobjeda 5-4 vrijedila bi više nego 1-0. Predlaže se i da pri remiju pobjednika odlučuje već broj kornera, a ne penali.

VEĆI GOLOVI
Od ideja koje su izvedive i nisu ovisne o razvoju tehnologije najčešća je ona o povećanju obujma gola. Moguće je i ukidanje ofsadja u šesnaestercu. Te dvije promjene donijele bi više golova.

INDIJA NOVA META
Kina i ostali dio Azije te Afrika odavno su iscrpljena nogometna “žitnica”. Ostala je - Indija. Milijarda ljudi, siromaštvo i zaluđenost nogometom sve više dovode velike klubove. Bio je tamo Bayern, igrala je i Barcelona, a dolaze i strani, većinom engleski, treneri. Očekujte sve više talentiranih igrača iz Indije u najjačim ligama.

Komentari (10)
  • Ovo je s r a nj e!!!

    8. 2. 2009,   10:15
  • ma daj odjebite sa takvim sranjima

    8. 2. 2009,   10:30
  • Ma daj pa kakve su ovo gluposti? Tek sa ovako necim bi se izgubila draz nogometa. Kakvi roboti je*ote. Bas i je to to sto nekada sudci pogrijese. Jos mi je gore ovo sa dopingom...

    8. 2. 2009,   10:02