Obavijesti

Sport

Komentari 160

Nova srpska sramota: Delije su išarale legendarni osječki grafit

Nova srpska sramota: Delije su išarale legendarni osječki grafit
5

Natpis 'Osijek nepokoreni grad' preko kojega su vandali išarali ime navijačke skupine Zvezde i četiri slova S nalazi se u ulici Martina Divalta, a nastao je 18. studenog 1991., na dan pada Vukovara

VIDEO

U noći na utorak, nepoznati vandali prešarali su legendarni natpis 'Osijek nepokoreni grad' i preko njega iscrtali ćirilični natpis 'Delije'. Radi se o navijačima Crvene zvezde kojima nije strano izrugivanje žrtvama Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku.

Hrvatska stranka prava podružnica Osijek, najoštrije osuđuje oskvrnuće najznačajnijeg urbanog spomenika Domovinskom ratu...

Posted by Hsp Osijek on 14. veljače 2017

Kako se radi o zaštićenom kulturnom dobru, obaviješteno je i Državno odvjetništvo. Stradao je i natpis na susjednom zidu 'Sloboda za hrvatske generale'.

Osječka policija izašla je na teren i obavila očevid.

Reagirao je i HSP Osijek koji je osudio oskvrnuće spomenika..

POGLEDAJTE VIDEO (od 1:45)

 

Gradonačelnik Osijeka: Skandalozni natpisi bit će izbrisani kao i želje onih koji su htjeli oduzeli hrvatsko tlo

Natpis preko kojega su išarali i četiri slova S nalazi se u ulici Martina Divalta, a nastao je u noći 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara.

- Skandalozni natpisi na jednom od spomenika Domovinskog rata uklonit će se po kratkom postupku te će biti izbrisani kao i želja onih koji htjeli oduzeti hrvatsko tlo. Činovi poput ovog neće narušiti dobre odnose sa svim manjinama jer onaj koji radi takve gadosti presuđuje sam sebi, a hrvatske svetinje i dalje će krasiti ulazak u nepokoreni grad Osijek - poručio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Kurir: JNA je oslobodila Vukovar

Legendarni osječki grafit djelo je hrvatskog branitelja Predraga Sušaca, a srpski Kurir piše o ovom slučaju bez truna osude vandalizma uz vlastitu lekciju iz povijesti.

- Natpis na ogradi stoji još od 18. studenog 1991. godine kad je JNA oslobodila Vukovar od paravojnih formacija Zbora narodne garde i Hrvatskih obrambenih snaga - piše u sramotnom dijelu teksta nepotpisanog autora u Kuriru.


Telegraf je prenio vijest o išaranom grafitu bez dodatnih lekcija iz povijesti.

Spomenik od 2012.

Grafit 'Osijek nepokoreni grad' jedan je od najupečatljivijih simbola obrane grada u srbočetničkoj agresiji, a od 2012. godine i službeno je dobio status spomenika.

 

Tu poruku prkosa i ponosa poslao je branitelj Predrag Sušac u večeri nakon pada Vukovara, a grafit je uz crvenog fiću kojeg gazi tenk JNA tijekom demonstracija u Osijeku 27. lipnja 1991. godine postao jedan od simbola Domovinskog rata.

Tenk protiv fiće

Delijama Hrvatska trn u oku

Navijači Zvezde nedavno su na košarkaškoj utakmici Eurolige razvili golemi transparent tenka ispod kojeg je bio natpis Vukovar na ćirilici.

 

Zvezda je potom poslala nevjerojatno priopćenje u kojem je stajalo kako tenk zapravo  ima veze s kulturnom baštinom Srbije i baš se slučajno našao iznad transparenta hrvatskog grada koji su srbočetničke snage razrušile 1991. godine.

Zvezdini tenkovi i šaranje grafita nastavak je incidenata sa srpskim navijačima. 

U veljači prošle godine Zvezdini navijači  pjevali su četničku himnu 'Od Topole pa do Ravne gore', veličali su zločinačkog popa Đujića kao i pokojnog Zdravka Tolimira, ratnog zločinca koji nije dočekao pravdu, već je umro u Haagu iza rešetaka.

Sad je dosta: Zid će biti pod videonadzorom

Županijska koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Vijeće osječke gradske četvrti Novoga grada te HDSSB osudili su oštećivanje zida s grafitima "Osijek - nepokoreni grad" te "Sloboda za hrvatske generale" na kojima je netko bojom napisao četiri ćirilična slova "S" te riječ "Delije".

Dopredsjednik te koordinacije Stipe Modrić zatražio je na konferenciji za novinare od mjerodavnih institucija da odrade svoj posao kako se takvi izgredi više ne bi ponavljali te zaštitu svih spomenika Domovinskog rata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji putem videonadzora ili policijskih ophodnja.

Ivan Karalić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novoga grada, na čijem je području zid koji je proglašen zaštićenim lokalnim kulturnim dobrom, izvijestio je kako je to vijeće tijekom dana donijelo odluku o postavljanju videonadzora radi prevencije vandalskih činova te kako vjeruje da će to biti dovoljno učinkovito.

U priopćenju za javnost HDSSB navodi kako uništavanje toga grafita kao jednog od simbola grada Osijeka "vrijeđa sve Osječane, a posebno hrvatske branitelje koji su bili spremni dati život kako bi Osijek ostao nepokoreni grad.

"Ni na koji način ne prejudicirajući tko je ovo počinio, bojimo se da su počinitelji motive mogli pronaći u porukama i ponašanju službenog Beograda, ponajprije potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića", ističe se u priopćenju i dodaje kako danas u Srbiji "najodgovornije dužnosti obnašaju oni koji su ratnih godina zagovarali da Osijek postane pokoreni grad" te da je to zabrinjavajuće.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka