Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi sponzor Croatia baterije, dopredsjednik je Mirko Barišić

None Foto:

Richard Nixon bio je predsjednik SAD-a, Apollo 13 letio je prema Mjesecu, Beatlesi su se raspali, na svijetu je živjelo 3,6 milijardi ljudi. Te 1970. godine Dinamo je zadnji put igrao proljeće u Europi

Dobre vijesti za navijače Dinama. Osim što je izboreno proljeće u Europi pobjedom protiv Marseillea, čini se da je prvi čovjek kluba, Otto Hofmann, pronašao jednako sposobnog dopredsjednika kluba.

Snažnu financijsku injekciju Hofmann je osigurao dolaskom zagrebačkog poduzetnika Mirka Barišića, inače direktora poznate tvrtke Croatia baterije. Ključan je bio Hofmanov poziv na jedan sastanak u prostorijama kluba u Haulikovoj ulici 1. veljače 1967. Barišićev dolazak odmah je osigurao novac za “modre”. Nakon što su ove sezone premijerno nosili Ledovu reklamu na prsima, sad će je zamijeniti ona za Croatia baterije. I to će maksimirskom klubu donijeti desetke milijuna dinara u blagajnu.

Pogledajte specijal o tome kako je Hrvatska izgledala kada je Dinamo zadnji put igrao europsko proljeće.

Iako se rodio u srcu Slavonije, Levanjskoj Varoši kraj Đakova, prije 33 godine, odavno je stanovnik Zagreba i prati Dinamo odmalena. Prvi put bodrio je nogometaše “modrih” još s 19 godina, a nekoliko godina kasnije vratio se u grad zbog ljubavi za kemijom, koju je razvijao na Tehnološkom fakultetu, te je 1961. dobio zvanje kemičara. Dvije i pol godine nakon dolaska u klub pokazalo se da je takav potez pun pogodak jer je klub dobio sponzore. Njihovi natpisi ukrašavaju maksimirski stadion, ali i dresove poznatog zagrebačkoga kluba. Štoviše, na dresovima velikim slovima piše “Croatia”, dok je natpis “baterije” jedva vidljiv.

Prvi je to put da se nakon Drugog svjetskog rata na ovim prostorima ističe ime i pojam “Croatia”, a za to je zaslužan upravo novi dopredsjednik kluba Barišić, koji bi, kako se šuška, u budućnosti trebao dobiti i važniju funkciju u klubu. Vrijedan je i samozatajan tip i brzo je Dinamu donio rezultate. Da, ne treba zaboraviti kako je već iste godine, s njim u upravi kluba, maksimirski klub otišao do kraja u Kupu velesajamskih gradova i osvojio europski trofej.

Gospodin Barišić osobito cijeni generaciju sa Škorićem, Belinom, Gračaninom, Lamzom, Zambatom, Ramljakom... Velik dio njih još je u Dinamu, a Barišić se nada kako će i u sljedećim desetljećima biti razloga za slavlje.

Komentari (1)