Obavijesti

Sport

Komentari 6

Novi svjetski rekorder: Trčanje mu je bilo 'prijevozno sredstvo'

Novi svjetski rekorder: Trčanje mu je bilo 'prijevozno sredstvo'
1

Najtrofejniji maratonac svih vremena Eliud Kipchoge srušio je prije dva dana svjetski rekord za čak 78 sekundi. Trčanje mu je u djetinjstvu bilo 'prijevozno sredstvo' do škole i nazad, a onda je pokorio svijet...

VIDEO

Eliud Kipchoge, najtrofejniji maratonac svih vremena, čovjek je ogromne volje i samodiscipline.

Svaki dan ustaje u 5:00 i odlazi na jutarnje trčanje. Živi praktički na dvije lokacije: u Eldoretu (Keniji) gdje živi sa suprugom i troje djece te u trening kampu na 2,5 kilometara nadmorske visine gdje prostor dijeli s kolegama.

Kipchoge je, zapravo, maratonska verzija Usaina Bolta. Dobrostojeći čovjek, koji ipak i dalje 'riba wc'.

Od dana kada se počeo ozbiljno baviti sportom, zapisao je svaki svoj trening u bilježnicu. Danas već ima 15 bilježnica - po jednu za svaku godinu koju je proveo na svjetskoj atletskoj sceni.

Berlin Marathon

Jedan neobični detalj, a možda i tajna njegovog uspjeha, jest da na treninzima nikada ne daje sve od sebe. Zna procijeniti u kakvom je stanju njegovo tijelo i um te uvijek ide 'tek' do 80-90 posto.

Stopostotni učinak pak čuva za same utrke - za maratone, koje u pravilu i osvaja, i za rekorde, koje redovito ruši.

A napravio je to i prije dva dana u Berlinu kada je stazu dugu nešto više od 42 kilometra istrčao za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi i tako srušio dotadašnji svjetski rekord za čak 78 sekundi.

Kipchoge srušio svjetski rekord u maratonu za čak 78 sekundi!
Kipchoge srušio svjetski rekord u maratonu za čak 78 sekundi!

- Jednostavno ću pokušati otrčati svoje osobno najbolje vrijeme. Ako i završi kao novi svjetski rekord, bit ću sretan. Ali, i dalje ću ga tretirati kao svoj najbolji rezultat - rekao je uoči Berlina.

A sve je počelo još u školi. Kao dijete, Kipchoge je svaki dan trčanje koristio kao 'prijevozno sredstvo' - trčao je od kuće do škole i nazad.

Kao najmlađi od četvero djece, odrastao je u malom selu Kapsisiywa. Majka mu je radila kao učiteljica, a otac je preminuo dok je još bio mali.

- Samo sam vidio slike - rekao je jednom prilikom o svome ocu.

Nakon što je završio školovanje, Kipchoge je pomogao u uzdržavanju svoje obitelji tako što je prikupljao mlijeko od susjeda i prodavao ga na tržnici.

S trčanjem nije prestao, a konstantu inspiraciju imao je u Patricku Sangu - sunarodnjaku koji je napustio Kapsisiywu kada je otišao studirati u Texas te nakon toga osvojio olimpijsku srebrnu medalju na 3000 metara s preponama. Po povratku u rodno selo, počeo je organizirati razna sportska događanja. 

Na jednom od njih, 2001. godine, upoznao je i Kipchogea, koji je tada imao samo 16.

- Jedno dijete mi je prišlo i pitalo me za program treninga - rekao je Sang u nedavnom intervjuu - Svaka dva tjedna, ja bih mu dao program koji treba pratiti i to je trajalo mjesecima.

Berlin Marathon

Kipchoge se nakon nekoliko mjeseci vježbe prijavio na regionalnu utrku i pobijedio - tek tada je Sang saznao ime dječaka.

- Tvoja majka bila mi je učiteljica u vrtiću - rekao mu je Sang i poklonio vrijedni Timex, s obzirom da si Kipchoge u to vrijeme nije mogao priuštiti sat.

Od tada su postali nerazdvojni...

- Kad si mlad, uvijek se nadaš da ćeš jednoga dana postati netko i nešto - rekao je Sang - A na tom putovanju trebaš nekoga da te drži za ruku i vodi. Nije bitno tko je ta osoba, dokle god vjeruje u tvoje snove. Kada nađete mladu osobu strastvenu oko nečega, nemojte ju razočarati. Dajte joj ruku i gledajte ju kako se razvija i raste.

A Kipchoge je bio još direktniji pri objašnjavanju njihovog odnosa: 

- Da nisam upoznao njega, moj bi život bio potpuno drugačiji.

Kipchoge je 2004. godine osvojio brončanu, a 2008. srebrnu medalju na Olimpijskim igrama na 5000 metara. Međutim, dogodio mu se jedan loš dan i u kvalifikacijama za OI 2012. završio je sedmi te se nije pridružio timu. 

Srećom, svoje frustracije usmjerio je prema nečemu pozitivnome - odlučio se okrenuti maratonu. Zamjena staze za cestu bila je pun pogodak.

Berlin Marathon

U debitantskom maratonu u Hamburgu završio je prvi s vremenom 2:05:30. Nekoliko mjeseci poslije završio je drugi u Berlinu, iza Wilsona Kipsanda, koji je morao postaviti novi svjetski rekord kako bi u zadnjim kilometrima pretrčao Kipchogea.

Od tada je nepogrješiv. Osvojio je osam od osam maratona u nizu, uključujući osvojeno zlato na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada se cijeli trkački svijet zapitao postoji li nešto što taj čovjek ne može.

Sa svojih 1,67m i 56 kg, Kipchoge ima takvu anatomiju tijela da je gotovo savršena za trčanje. U svom tijelu nema niti gram 'suvišnog materijala'.

S druge strane, duboke bore na obrazima daju mu dojam starijeg čovjeka, punog mudrosti. A izgled ne laže, jer zaista mudro zbori...

- Samo oni disciplinirani su zaista slobodni. Ako nisi discipliniran, rob si svog raspoloženja i strasti - jedna je od njegovih mudrih izreka.

A ako vas zanima tajna uspjeha ovog vrhunskog sportaša, on ju je sažeo u poprilično jednostavnu formulu:

MOTIVACIJA + DISCIPLINA = KONZISTENCIJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani