Obavijesti

Sport

Komentari 15

Novo otkriće: Salu je prevozio pilot koji za to nema dozvolu...

Novo otkriće: Salu je prevozio pilot koji za to nema dozvolu...
1

Ibbotson je imao dozvolu za osobnog pilota, a Salu bi smio voziti da je imao dozvolu za komercijalni let. Letjelica je registrirana u SAD-u i prema njihovom zakonu, osobni piloti ne smiju prevoziti druge putnike

VIDEO

Pilot David Ibbotson nije smio upravljati avionom u kojem je putovao Emiliano Sala, piše The Times.

Prema podacima Britanske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ibbotson ima samo certifikat za osobnog pilota, a to znači da nije smio prevoziti druge osobe. Kako je letjelica registrirana u Sjedinjenim Američkim Državama, spadala je pod njihove regulative, a prema zakonu u SAD-u, osobni piloti ne mogu prevoziti putnike.

Dozvola za osobnog pilota se bitno razlike od dozvole pilota komercijalnih letova. Pilot komercijalnih letova smije prevoziti i druge osobe, što se i dogodilo s prijevozom Sale. Da bi pilot dobio komercijalnu dozvolu, mora odraditi puno veći broj satova leta i proći kompliciraniju obuku. 

Ibbotson je svoju osobnu dozvolu za letenje obnovio u studenom kada je prošao liječnički pregled. 

Očajna obitelj i igrači: Molimo vas, nastavite tražiti Emiliana
Očajna obitelj i igrači: Molimo vas, nastavite tražiti Emiliana

Britanska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća (AAIB) je u petak ujutro objavila da pokreće istragu.

- Istražujemo sve operativne aspekte leta, uključujući i licenciranje - rekao je glasnogovornik AAIB-a.

Pojavom ovih detalja malo je jasnije zbog čega Ibbotson nije prijavljen na graničnoj kontroli uoči leta. Naime, tamo je zabilježeno ime Dave Hendersona, iskusnog pilota koji ima sve potrebne dozvole.

Pokretanje videa...

00:55

'Ja sam rezervirao let'

Let privatnim avionom je dogovorio nogometni agent Mark McKay, koji nije igračev agent, ali je sudjelovao u njegovom transferu iz Nantesa u Cardiff.

- Emiliano je svom agentu i meni rekao da prvo želi u Nantes pa sam počeo tražiti privatni avion koji bi ga odveo u Francusku i vratio u Wales. Navečer sam pronašao avion i rezervirao let. U kontaktu sam s ljudima iz Cardiffa i igračevim agentima u ova teška vremena. Samo želim reći da avion nije u mom vlasništvu niti je u vlasništvu nekoga iz moje obitelji - rekao je Mark McKay.

Misterij nestalog aviona: Zašto su u zadnji čas mijenjali pilota?
Misterij nestalog aviona: Zašto su u zadnji čas mijenjali pilota?

Pilot: Malo sam zahrđao sa slijetanjem

Pilot Dave Ibbotson (60) koji je upravljao Piper Malibuom PA-46 je otac troje djece iz North Lincolnshirea. Iako je iskusan pilot koji je često prevozio padobrance s privatnih uzletišta diljem Velike Britanije, s posljednjom dozvolom je smio letjeti isključivo sam u avionu.

Jedan od zadnjih postova na Facebooku koji je objavio Ibbotson glasi:

- Malo sam zahrđao sa slijetanjem.

Posljednja poruka: 'Tata, bojim se'

Nakon što je sjeo u avion u Nantesu, Emiliano Sala je poslao posljednju poruku s mobitela. Rekao je kako se boji jer avion izgleda jako loše. 

- Sad sam u avionu koji izgleda kao da će se raspasti. Idem u Cardiff jer sutra krećemo. Poslijepodne imam prvi trening s novim suigračima, vidjet ćemo kako će biti.

- Kako ste vi? Sve u redu? Ako vam se ne javim za sat - sat i pol, ne znam hoće li poslati nekoga da me traži... - nastavio je Sala koji je na kraju iznenada dodao:

- Tata, stvarno se bojim.

Letjelicom je trebao upravljati Dave Henderson

Ibbotson je od kontrole leta neposredno prije nestanka s radara tražio dopuštenje da se s 1524 metra nadmorske visine spusti na 700 metara. 

Nije najavio da ima problema, ali engleski su mediji sada iskopali dokumentarac u kojima nesuđeni Salin pilot Henderson upravo na primjeru Piper Malibua opisuje da pilot, kada se na krilima aviona počne hvatati led, treba tražiti dozvolu da se spusti na manju visinu. 

Istražitelji i zrakoplovni stručnjaci su odmah po nestanku aviona kao mogući razlog naveli hladnu europsku zimu i niske temperature po noći. Pretpostavljaju su da je letjelici zbog leđenja otkazao motor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani