Obavijesti

Sport

Komentari 5

Obala Bjelokosti i Zambija za naslov Afričkog kupa nacija

Obala Bjelokosti i Zambija za naslov Afričkog kupa nacija
1

Minimalnim pobjedama u polufinalu nogometaši Obale Bjelokosti i Zambije izborili su finale 28. Afričkog kupa nacija. 'Slonovi' su izbacili Mali, a Zambija Ganu s 1-0

VIDEO

Za naslov prvaka na 28. po redu izdanja Afričkog kupa nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu borit će se nogometne reprezentacije Zambije i Obale Bjelokosti.

Obje su polufinalne utakmice završile minimalnim pobjedama 1-0. U prvom je susretu Zambija savladala Ganu, da bi potom Obala Bjelokosti pobijedila Mali golom Gervinha iz 45. minute.

Može se komotno reći da su "slonovi" zasluženo izborili finale, svoj treći ukupno i prvi nakon 2006. godine. Dominirali su većim dijelom susreta, stvorili bolje prilike, u dva navrata pogađali okvir gola, a na kraju konačnu okrunili bolju igru golom Gervinha iz 45. minute.

Zabio je Arsenalov napadač sjajan gol iz solo-akcije u kojoj je sve sam napravio. Prvo je oteo loptu na suparničkoj polovici, te se potom sjurio prema protivničkom golu. Nakon sprinta preko polovice igrališta iskosa s lijeve strane ušao je prema golu i odmjerenim udarcem u dalji donji kut matirao suparničkog vratara.

Obala Bjelokosti slovila je i uoči natjecanja kao najveći favorit za naslov, a sada ju jedna pobjeda dijeli od drugog naslova, prvog od 1992. godine. Također, valja reći da su "slonovi" dogurali do finala bez primljenog gola.

S druge strane, u utakmici Zambije i Gane Odlučujući trenutak dogodio se u 78. minuti kada je "džoker s klupe" Emmanuel Mayuka, inače napadač švicarskih Young Boysa, primio loptu leđima okrenut na nekih 18-ak metara od gola malo iskosa s lijeve strane. Nakon jedne "finte", okrenuo se, opalio desnicom u dalji donji kut i lopta je završila u golu od stative.

Inače, Gana, uz Kamerun druga najtrofejnija momčad Afričkog kupa nacija s četiri naslova, najbolju je priliku vodstvo propustila je već u 8. minuti kada je udarac Asamoaha Gyana s bijele točke obranio Kennedy Mweene. Naglasilo je to dodatno Gyanov veliki promašaj s bijele točke u četvrtfinalnom dvoboju protiv Urugvaja na SP-u u JAR-u koji je njegovu reprezentaciju koštao polufinala.

Kažimo da je Gana susret dočekala s desetoricom budući je u 84. minuti drugi žuti karton zaslužio Derek Boateng.

Zambiji je ovo treći plasman u finale kontinentalnog kupa, a u prethodna dva navrata (1974., 1994.) ostali su kratki za naslov.

Zambija je bez naslova pobjednika kontinentalnog kupa, a dva je puta dogurala do finala (1974. i 1994.).

Afrički kup nacija, polufinale:

Zambija – Gana 1-0 (Mayuka 78)

Mali – Obala Bjelokosti 0-1 (Gervinho 45)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani