Obavijesti

Sport

Komentari 36

Obljetnica "rođenja vatrenih", Šuker: Dao bih sve za taj dres

Obljetnica "rođenja vatrenih", Šuker: Dao bih sve za taj dres
1

HRVATSKA - RUMUNJSKA Prije točno 29 godina prvu utakmicu za Hrvatsku odigrali su Boban, Šuker, Jarni, Ladić... Bilo je to protiv Rumunja na Kantridi (2-0), a kapetan je bio Cico Kranjčar

VIDEO

Ne mogu nikad zaboraviti prvu. Željno sam je čekao. Protiv SAD-a nisam igrao, kao ni većina ‘vatrenih’. Bili smo uzbuđeni jer nismo imali pojma kakve ćemo imati dresove, tko će sve doći... Poznavali smo se jer smo igrali jedni protiv drugih. Tek kad smo ušli u svlačionicu, a bili su tu Boban, Šuker i Štimac, shvatili smo da sudjelujemo u nečem velikom, prisjetio se susreta protiv Rumunjske Nikola Jurčević.

Pokretanje videa...

Vatreni 01:17

Susret protiv SAD-a bio je prvi u povijesti Hrvatske, no utakmica protiv Rumunjske, na današnji dan prije 29 godina, bila je početak “vatrenih”. Danima se tražila ulaznica, a cijena je bila tadašnjih 100 dinara. Prvi put zajedno za reprezentaciju na terenu su zaigrali Šuker, Boban, Štimac, Jurčević, Jarni... Na Kantridi je protivnik bila Rumunjska, a pobijedili smo 2-0 golovima Zlatka Kranjčara i Srećka Bogdana. Kapetansku vrpcu nosio je Cico Kranjčar, kojemu je to bila druga i posljednja utakmica za Hrvatsku. 

Hrvatska

- Ta utakmica bila je kraj jedne generacije i početak stvaranja druge, koja je obilježila cijelu dekadu. To su bili trenuci stvaranja Hrvatske. Sjećam se da smo iščekivali dresove. Kad su stigli, bili smo oduševljeni. Bili su izrazito kockasti i oslikavali su državu - kaže Jurčević.

Najbolji strijelac Hrvatske u povijesti, Davor Šuker, tad je imao 22 godine. Napadač koji je proslavio Hrvatsku te večeri na Kantridi prvi je put igrao za Hrvatsku.

- Izbornik je bio Dražan Jerković, sjećam se emocija koje su me preplavile kad sam dobio poziv. Atmosfera na Kantridi je bila sjajna, svi su disali kao jedan. Cico je zabio prvi gol, a Bogdan drugi. Bili smo nabrijani kao nikad. Neopisiv je osjećaj bio odjenuti kockasti dres, a sjećate se kakva je tad bila situacija - kaže Šuker.

Dresovi su bili crveni s bijelim kockicama, bijele gaćice i plave štucne. Svi su imali duge rukave osim Zvonimira Bobana.

- Dres sam darovao, a sad bih dao sve da ga imam. Baš bih volio imati dres s te utakmice, koja je označila početak jedne sjajne generacije - rekao nam je Davor Šuker.

Kantrida je bila puna.

- Kad je zasvirala himna, mnogima od nas su krenule suze. Bila je to posebna utakmica - kaže Jurčević.

- Da, posebna. To je bila vrlo važna pobjeda, koja je pokrenula sve ono veliko što će reprezentacija poslije napraviti. Bio je to početak ‘vatrenih’ - dodao je Davor Šuker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani