Obavijesti

Sport

Komentari 44

Od Balića do Ćorića: Kako su stvarani ovi čudesni klinci...

Od Balića do Ćorića: Kako su stvarani ovi čudesni klinci...
5

Andrija Balić počeo je s rukavicama na golu, htio je, poput oca, biti golman. Ante Ćorić je ispred Rome izabrao Dinamo. Marko Pjaca čeličio se u niželigašu ZET-u

VIDEO

Protekli vikend mogao je izgledati i ovako... Nekadašnja Dinamova nada Marko Pjaca zabio dva gola za niželigaša ZET i najzaslužniji je za pobjedu protiv Jaruna. Mladi golman juniora Dugopolja Andrija Balić (17 godina) primio je dva gola s 40 metara i više je nego očito da mali nije naslijedio golmanski talent od oca.

Nekako istovremeno stigla bi i vijest iz Austrije da je nadareni, 17-godišnji veznjak Ante Ćorić zabio Sturmu prvi gol za seniorsku momčad Red Bull Salzburga...

Zvuči nevjerojatno, ali uopće nismo bili daleko od takvog raspleta. Mali Andrija Balić počeo je s rukavicama na golu. Htio je biti golman, poput oca mu Ivice, dok u njemu veznjaka nije prepoznao tadašnji trener Hajdukovih klinaca Saša Glavaš.

- Andriju je u dosadašnjoj karijeri treniralo deset trenera, praktično svaku godinu drugi, i teško mi je reći tko je najviše utjecao na njega. Da, može se reći da je on proizvod Hajdukove omladinske škole - kaže tata Ivica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju Nikole Vlašića (17) ništa nije bilo prepušteno slučaju. Nije tu bilo kemijanja i improvizacija tipa “s gola na desetku”. Joško Vlašić točno je znao što radi.

- Nikola je u Hajdukovu školu došao sa 14 godina kao gotovo formiran igrač. Imao sam neugodna iskustva iz košarke sa starijim sinom i ništa nisam želio prepustiti slučaju - kaže Joško Vlašić.

S Nikolom se radilo toliko stručno da je Joško mjerio snagu udarca lijevom i desnom nogom.

- Nikola sprinta ispod tri sekunde na 20 metara, snaga udarca desne noge mu je 121 km/h, lijeve 114... - govorio je prije dvije godine.

Projekt Vlašić je, dakle, bio temeljen na stručnom, individualnom radu.

U isto vrijeme u Dinamu se odlično razvija Ante Ćorić. No za njega se ne može baš reći da je proizvod klupske omladinske škole. Dinamo ga je imao pod nosom, u NK Zagrebu, ali Ante je kao dječak otišao u Salzburg.

- Tamo je bio Nizozemac Piercy van Lierop i on je na neki način moj nogometni otac. No, kad je on otišao iz kluba, otišao sam i ja - prepričao je kasnije Ante.

Iako su ga mnogi razuvjeravali, Zdravko Mamić doveo ga je u Dinamo i apsolutno pogodio.

A Marko Pjaca (19), najbolji Dinamov igrač u derbiju prošlog vikenda, umalo je završio u - Hajduku. Bio je odbačen u Dinamovim kadetima. Otišao je u niželigaša ZET i navodno imao ponudu Hajduka, no Robert Etlinger i Željko Dacer, treneri u omladinskoj školi Lokomotive, dovelisu ga na Kajzericu.

S 19 se vratio u Dinamo... 

POJEKT VLAŠIĆ - Nikolu su trenirali prema savjetima Tomislava Ivića. Desnom nogom udara loptu 121, lijevom 114 km/h...

Jedan posto je presudio

Mali, kamo ćemo, pitao je Miljenko Ćorić sina kad su odlučili otići iz Salzburga.

- Tata, 51 posto Dinamo, 49 posto Roma - odgovorio je Ante.

- OK, onda Dinamo - rekao je otac i vratili su se.

S Nikolom Vlašićem godinu dana je radio Zoran Vulić

Njih dvojica odrastaju zajedno i to je velika sreća za Hajduk. Nikola Vlašić je fizički moćniji, Balić je “zmijastiji”, što bi rekao Stanko Poklepović. Dva različita tipa.

- Nikola je došao u Hajduk kao formiran igrač jer je godinu dana radio individualno sa Zoranom Vulićem te tri godine u školi Franka Bogdana - kaže Joško Vlašić.

Pjaca: NK Zet me očeličio mentalno i fizički

U juniorima Lokomotive Marka Pjacu vodio je Štef Deverić. Već sa 17 godina u prvu momčad pozvao ga je Tomislav Ivković. Pjaca je još u ZET-u jako napredovao, kažu da je već kao kadet motorički bio na razini seniorskog igrača. Danas je jedan od fizički najmoćnijih igrača lige i jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih napadača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi