Obavijesti

Sport

Komentari 0

Od Hughesa do Piquea: Oba dresa nosila samo petorica

Od Hughesa do Piquea: Oba dresa nosila samo petorica
9

Za Manchester United i Barcelonu tijekom karijere igrala su samo petorica igrača. Najdublji trag na Nou Campu i Old Traffordu ostavio je - Larsson

VIDEO

Kada igrač dođe do Barcelone, mora biti lud da svojevoljno iz nje ikada ode, rekao je svojevremeno veliku Bugarin Hristo Stoičkov. Igrao je u Barceloni od 1990. do 1995., pa se opet vratio od 1996. do 1998. Nakon toga je uglavnom završavao karijeru u kojekakvim Al-Nassrovima, Kashiwama, Chicago Fireima... Njegove riječi najbolje oslikavaju veličinu Barcelone kao kluba. A ništa puno drugačije nije ni kada je riječ o Manchester Unitedu. Posljednje 23 godine tamo stoluje Alex Ferguson i oni najbolji su odlazili ili na zalasku karijere ili kada bi ih Sir Alex - potjerao.
Velšanin Mark Hughes prvi je nogometaš koji je zaigrao za oba večerašnja finalista. Od 1980. je šest sezona proveo na Old Traffordu, pa za u to vrijeme vrtoglavu cifru od dva milijuna funti prešao u Barcelonu. U Španjolskoj nije bio pravi, proveo je na Nou Campu samo dvije sezone, jednu proveo u Bayernu, pa idućih sedam opet u - Manchester Unitedu. Na Old Traffordu je i danas legenda, u 345 odigranih utakmica zabio je čak 119 golova. Za Barcelonu samo četiri.
Tatin sin Jordi Cruyff u Barceloni je igrački odrastao, odigrao dvije sezone za prvu momčad, pa otišao u United. Četiri sezone igrao je u crvenom dresu, navijači Manchester Uniteda rekli bi - četiri previše.
Aktualni trener Bordeauxa Laurent Blanc promijenio je tijekom karijere devet klubova, sedam plus Barcelona i Manchester United. Za Barcu je odigrao samo jednu sezonu, a za United dvije, iako je stigao sa 36 godina. Ferguson je upravo potjerao Jaapa Stama zbog prevelike doze iskrenosti u autobiografiji i trebao mu je iskusan stoper. Od Intera je uzeo Blanca i nije pogriješio. Sjajni Francuz dvije je sezone bio najjača karika obrane 'crvenih vragova'.
Ako i nije bio najbolji u ovom društvu, Šveđanin Henrik Larsson svakako je najomiljeniji na obje adrese. Iako je za Barcu odigrao samo 40 utakmica u dvije sezone i zabio 13 golova. A za United? Svega sedam utakmica uz jedan gol! No obožavaju ga i jedni i drugi navijači...
- Nije lako uspoređivati Fergusona i Guardiolu. Znam da im je zajednička strast prema ovoj igri, zato Alex i je toliko dugo na vrhu. Guardiola tek uči, ali početak je i više nego dobar. No Sir Alex je doista velikan. Deset tjedana sam proveo u Unitedu, a toliko sam naučio od njega, njegova strast je doista nevjerojatna - kaže Larsson uoči finala u kojem će sigurno biti jedan od neodlučnijih navijača.
A na terenu će, u dresu Barcelone, biti Gerard Pique. Još jedna zanimljiva priča o 17-godišnjaku koji nije poslušao Stoičkova. Dijete Barcelone, a tako mlad otišao je u Manchester United. Četiri godine proveo je na 'teatru snova' pa se vratio kući.
- Želim ga zadržati, doista obožavam tog igrača, ali ne smijem si dozvoliti da ga uništim - rekao je Ferguson kada je 2008. Pique odlazio u Barcelonu. Imao je Vidića i Ferdinanda, nije ga želio imati samo na klupi. I Pique je danas posljednja prepreka njegovim napadačima...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet