Obavijesti

Sport

Komentari 2

Unuk ludog Mikea Tipurića je velika zvijezda velškog ragbija

Unuk ludog Mikea Tipurića je velika zvijezda velškog ragbija
1

Hrvatski Velšanin Justin Tipurić (27) velika je zvijezda ragbija. Njegov djed Dragutin, grdosija od 220 cm, došao je iz Konjica nakon Drugog svjetskog rata i pokrenuo obiteljski "ragbi biznis"

VIDEO

Godina je 1945., Drugi svjetski rat je završio, njemački ratni zarobljenici pušteni su na slobodu. Među njima i jedan "div" od čovjeka, ime mu je Dragutin Tipurić. Nije znao gdje i kako dalje, pa je odlučio otići u - Wales. I zaposliti se u lokalnom rudniku ugljena. Grdosiju od 220 centimetara i više od 100 kilograma odmah su prozvali Ludi Mike, a on se, osim rudniku, posvetio i ragbiju, odjenuo je dres Trebanos Rugby Cluba...

Godina je 2017., kažu neki da se sprema Treći svjetski, ali prava i puno ljepša poveznica ovih dviju priča je - Tipurić. U dresu Trebanos Rugby Cluba danas je glavna faca Justin Tipurić, unuk Ludog Mikea, ratnog zarobljenika s početka naše priče.

- Svi moje prezime izgovaraju 'Tipurik', ali u Hrvatskoj se to izgovara 'Tipurić' - educirao je Justin svoje sunarodnjake Velšane, za čiju reprezentaciju igra, u njoj ima i vrlo važnu ulogu.

- Djed mi nikad nije previše govorio o svojoj prošlosti, o svemu onome što je prošao. Znam samo da je govorio nekoliko stranih jezika, priča kaže da je bio prevoditelj. A ja sigurno znam da je bio velik, snažan čovjek. Puno, puno veći i snažniji od mene - kazao je Justin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenirao hvatanje lopte na - koturaljkama

Obiteljsku tradiciju nastavio je Andy, Dragutinov sin i Justinov otac, krovopokrivač po zanimanju, ali svojevremeno i kapetan Trebanosa.

- Tajna Justinova uspjeha? Pa jedna od njih je to što je trenirao hvatanje lopte na koturaljkama. Druga je to što se često pokušavao hrvati s djedom. Justin i njegov brat bi se objesili djedu za ruke i pokušavali ga pomaknuti. I nikad ne bi uspjeli! A čovjek je tad imao 80 godina - priča Andy Tipurić.

Fascinantan lik očito je bio stari Dragutin, toliko da je velških medijima priča o njemu čak i zanimljivija od Justinove.

- Nikad u životu nisam vidio tako snažnog čovjeka. Radio je najteže fizičke poslove u rudniku gotovo s lakoćom, one koje drugi nisu mogli odraditi. I tako sve dok se rudnik nije zatvorio - kaže tata Andy i objašnjava porijeklo:

- Tata je rođen u Konjicu, mjestu koje je danas u Bosni i Hercegovini, i doista ga je najlakše opisati frazom 'kao od stijene odvaljen'.

Savršena statistika zaludila Velšane

Nova obiteljska zvijezda Justin nema djedove gabarite, na 188 centimetara rasporedio je 102 kilograma, ali ide mu jako dobro. Dugo je na klupi čekao svoju šansu, no trenutačno proživljava najljepše dane karijere.

- Sjajno je što u Walesu ima toliko dobrih igrača, što je konkurencija tolika, ali nitko ne voli sjediti na klupi. Pa tako ni ja. Svatko želi biti u centru zbivanja, sudjelovati u svakoj akciji, nositi dres naše reprezentacije s ponosom - kaže Justin, koji i za Wales najčešće igra s kacigom plave boje, koja je zaštitni znak njegova kluba.

Velšani su impresionirani njegovom statistikom. Od 160 pokušaja obaranja, uspješno ih je izveo - svih 160! Sve do pobjede protiv Italije u nedjelju, kad je i taj savršeni niz završio.

- Mislio sam da je moj otac izmislio tu statistiku - smije se Justin.

- Vidim da se puno priča o tome, ali ima tu i malo sreće. Iako, još kao dječak sam mrzio svako neuspješno obaranje, izluđivalo me kad ne bih uspio, čak i kad bismo bili sigurni da ćemo pobijediti, kad ne bi imalo utjecaja na rezultat - kaže Tipurić.

Čim ulovi malo vremena, juri za Zagreb

Velika je zvijezda u Walesu, ali to ga ne spriječava da u razdoblju izvan sezone pomogne ocu, popne se na krov i odradi svoj dio posla. A čim uovi malo vremena, juri u Zagreb, njegov najdraži grad na svijetu. Tipurići su 1991. kratko i živjeli u Zagrebu, a Velšani su od njegova porijekla napravili veliku priču. Naime, osim njega, Hrvati su porijeklom i brojne engleske, kao i novozelandske zvijezde ragbija, a Hrvatska je na svjetskoj listi tek na 49. mjestu. Wales je peti.

I to je normalno, jer u Walesu je ragbi često i način života. Pa tako i u domu Tipurićevih. Odmah pokraj njihove kuće je stadion, na kojem Justin često radi s mladim igračima, trenira ih, pomaže im... I bježi od mikrofona i svjetla pozornice što je više moguće.

- Ne zanima me slikanje, pokazivanje i takve stvari, zato me nema previše u javnosti. Sve što želim je igrati ragbi. I živjeti mirno, otići u posjet roditeljima na selo kad god mogu, živjeti u miru i tišini... - zaključio je svoju priču Justin.

Hrvat, Velšanin, netipična zvijezda. I unuk Ludog Mikea. Taj je očito jedini bio veća faca od njega.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti
VOZAČI ODUŠEVLJENI

Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti

Plus+ Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku samo od prošle godine procjenjuju se na više od 105 milijuna eura! A utrke bi uživo trebalo pogledati više od 300.000 ljudi