Obavijesti

Sport

Komentari 154

Pa ovo zbilja više nema smisla! Trebaju li HNL-u strani suci?

Pa ovo zbilja više nema smisla! Trebaju li HNL-u strani suci?
2

Tihomir Pejin je od 2014. hrvatski sudac s Fifinom značkom. Trebao bi biti jedan od najboljih koje imamo, ali sve njegove ključne odluke u derbiju bile su krive. Nit' je dao crveni Letici, nit' je trebao svirati penal za Dinamo

VIDEO

Momci, molim vas da se pridržavate pravila fair-playa. Vi radite svoj posao i dopustite nama sucima da obavimo svoj. Uvjeravam vas da će sve biti korektno, rekao je Tihomir Pejin igračima koji su u tunelu čekali izlazak na maksimirski travnjak, snimile su ga kamere.

Međutim - ne da nije bilo ok, nego je apsolutne sve ključne odluke na utakmici Pejin skupa sa svojim pomoćnicima donio pogrešno. Teško da je utakmicu mogao lošije odsuditi. Što je najgore, prvi dio odradio je bez pogreške. Ali u drugom je sve zabrljao i praktički upropastio veliki derbi hrvatskog nogometa.

Naime, od šest ključnih situacija prema svemu sudeći je u svih šest kiksao. Idemo redom...

Prva situacija: Faul na Saidu u 51. minuti

Duboko u polovici Dinama loptu je imao Said i pokušao s njom krenuti u sredinu, ali tamo ga je dočekao i odnio netko od Dinamovih igrača. Faul je postojao, no Pejin je pustio igru. Pogreška, ali ne bi bila baš toliko značajna da nije uslijedila drama... Ovako je postala vrlo bitna.

Druga situacija: Igranje rukom Letice izvan kaznenog prostora u 51. minuti

U nastavku akcije koja je započela oduzimanjem lopte Saidu prekršajem, koji nije dosuđen, Soudani izbija sam pred Leticu, koji istrčava i čeka ga na samom rubu šesnaesterca. U prvom poluvremenu Soudani je pokušao lobati 201 cm visokog Hajdukova golmana, ali on mu je obranio pa ovaj put najbolji Dinamov igrač tuče nisko. No Letica i to skida, ali rukom i snimka pokazuje da je to učinio desetak centimetara izvan kaznenog prostora. Pejin je trebao zaustaviti igru, označiti indirekt i pokazati Letici crveni karton jer golman ne smije igrati rukom izvan svojih 16 metara. No Pejin to nije učinio, pustio je igru i da stvar bude gora po Dinamo - iz kontranapada pada gol Ohandze. Dakle, nedvojbeno je da je Dinamo oštećen u toj situaciji. Ovdje je morao svirati indirekt za Dinamo i izvaditi crveni Hajdukovu golmanu, umjesto toga "modri" su primili gol. Ogromna greška!

Treća situacija: Saidov gol za 2-0

Na prvu se činilo da jest u zaleđu, međutim pregledavanjem snimke nekoliko puta uistinu se čini da je Said bio u dozvoljenoj situaciji, u ravnini s igračem koji mu je uputio loptu kod drugog, poništenog Hajdukova gola. Pejinov pomoćnik ovdje je vrlo vjerojatno pogriješio dignuvši zastavicu, snimka pokazuje da je jako loše postavljen u trenutku upućivanja lopte i kasni. Definitivno je teška situacija za procijeniti, ali suci obično kažu - ako nisi siguran, ne sviraj! A pomoćnik tu nikako nije mogao biti siguran u zaleđe...

Četvrta situacija: Penal za Dinamo i crveni karton Borji

Uz nedodijeljeni crveni za Leticu najveća pogreška na utakmici. Niti Borja uopće vidi loptu pa da bi mogao namjerno je udariti rukom, niti je Pejin vidio faul Soudanija koji je "zajašio" Španjolca. Umjesto faula u napadu, drugi žuti za Borju i igrač manje Hajduku plus penal. Svašta...

Peta situacija: nedodijeljeni crveni Doumbiji

Ohandza je krenuo ka golu, a s leđa ga je srušio Doumbija. Pejin mu je dodijelio žuti karton, no trebao je vrlo vjerojatno izvaditi crveni budući da je Doumbija bio zadnji igrač. Ispred Ohandze nije bilo nikoga od Dinamovih stopera.

Šesta situacija: Igranje rukom Fomitschowa u kaznenom prostoru

U sučevoj nadoknadi ubačena je lopta u šesnaesterac Hajduka, preletjela je sve dinamovce i hajdukovca Nižića i padala na Fomitschowa, pogodila bi ga taman u međunožje, a on je makinalno spustio ruku u koju ga je lopta i pogodila. Sudac nije pokazao na penal, a mogao je. U svakom slučaju ovo je situacija u kojoj je imao elemenata za dosuditi kazneni udarac, puno više nego u 80. minuti. 

Dakle, teško da se derbi mogao gore odsuditi. U samo 45 minuta barem šest spornih odluka od kojih su najmanje dvije sto posto, ono baš 1/1 pogrešne i direktno su utjecale na rezultat.

Nije to ništa novoga kad su hrvatski suci u pitanju. Tihomir Pejin hrvatski je sudac s Fifinom značkom i trebao bi biti jedan od najboljih koje imamo. Možda on to i jest, ali onda trebamo sami sebi priznati da najbolje što imamo jednostavno nije dovoljno dobro.

Zato je jedino rješenje u ovoj situaciji - dovesti strane suce. Pod hitno! Koliko košta da košta. Uostalom, ako mogu stranci biti igrači, treneri, pa čak i vlasnici nekih klubova, što ne bi onda i sudili stranci?!

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao