Obavijesti

Sport

Komentari 59

Od Petkovića bolji samo Šuker i Balaban, Brekalo igrao svaku

Od Petkovića bolji samo Šuker i Balaban,  Brekalo igrao svaku
1

Bruno Petković eksplodirao je i u nešto više od pola godine došao do pet golova u "kockastom" dresu. Milan Badelj odigrao je samo 24 minute u kvalifikacijama, a Lovre Kalinić je od prvog postao treći izbor na golu

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija rapsodijom se protiv Slovačke (3-1) plasirala na Euro i potvrdila prvo mjesto u skupini E. Dečkima preostaje odraditi prijateljski susret protiv Gruzije na Aldo Drosini u utorak od 18 sati i time će završiti kalendarsku godinu u "kockastom" dresu.

Izbornik Zlatko Dalić u tom će susretu priliku dati igračima iz drugog plana, a na njima je da pokažu jesu li, ili nisu, materijal za nešto bolju minutažu. U ožujku bi Hrvatska trebala odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije u Sočiju i bit će to jedna od rijetkih prilika za dokazivanje pa neki dečki moraju zasukati rukave. Čak i u klubovima...

Pokretanje videa...

00:46

Dio igrača podbacio je u ovim kvalifikacijama i u ovom je trenutku daleko od završnog popisa za Euro, ali veseli činjenica da smo u ovim kvalifikacijama vidjeli devet debitanata i da se sprema novi mladi val koji predvodi Nikola Vlašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kad je ždrijeb Eura, gdje ćemo igrati, tko su mogući protivnici
Kad je ždrijeb Eura, gdje ćemo igrati, tko su mogući protivnici

Najveći gubitnici kvalifikacija

  • Lovre Kalinić - Negdje u ovo doba prošle godine sve je po Splićanina bilo fantastično. Na SP-u branio je sjajno protiv Islanda, nakon Rusije preuzeo i reprezentativnu jedinicu koju je toliko dugo strpljivo čeka. Drugu je godinu zaredom proglašen najboljim golmanom belgijske lige, a onda je ostvario san i otišao na Otok. Potpisao je za Aston Villu, a onda je počela kalvarija. Serija ozljeda, potres mozga, a potom i pad u treći plan. Zadnju ozbiljnu utakmicu odradio je, vjerovali ili ne, 24. ožujka 2019. protiv Mađarske u 2-1 porazu na Groupama Areni. Ove sezone jednom je stao na gol i to u susretu U-23 momčadi Aston Ville protiv Fulhama. Na zimu će morati u potragu za novim klubom jer je Dalić izjavio da oni koji ne budu igrali neće ni ići na prvenstvo.
UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia
  • Marin Leovac - U Dinamu igra izvanredno, iako smo prošle sezone nakon one lošije partije protiv Young Boysa mislili da je bivši. Imao je problema s ozljedama, igrao je slabo, a njegovo mjesto u redovima "modrih" morao je krpati stoper Amir Rrahmani. Ove sezone - druga pjesma. U leđa mu gleda švicarski reprezentativac François Moubandje, ali Dalić ga ne vidi u krugu kandidata. Ispred njega u ovom su trenutku Borna Barišić i Dario Melnjak. Leovac je svoju šansu u ovim kvalifikacijama dobio protiv Mađarske kad je zamijenio ozlijeđenog Barišića u 30. minuti, a nekako se upravo u tim trenucima igra hrvatske reprezentacije raspala. Indirektno ga je Dalić nakon susreta prozvao i više ga nije zvao na okupljanja.
  • Milan Badelj - Svoj je reprezentativni status poljuljao odlaskom u Lazio nakon SP-a. Tamo je uglavnom sjedio na klupi pa se ljetos odlučio vratiti u Fiorentinu kojoj i dalje ne ide baš najbolje. U to sivilo uklopio se i Miki. U ovim je kvalifikacijama dobio samo 24 minute! Protiv Azera kod kuće i Walesa u gostima igrao je minutu, osam minuta dobio je protiv Slovačke u gostima i još 14 protiv Walesa doma. Sve bolje igraju Marko Rog i Mario Pašalić pa mu je možda čak i Euro upitan.
International Friendly - Portugal v Croatia
  • Marko Livaja - Dugo je očajavao jer su ga izbornici ignorirali, a Zlatko Dalić odlučio mu je pružiti ruku i pozvati ga. Nasušno nam je trebala svježa krv u napadu nakon što se oprostio Mandžukić, a s ozljedama su se mučili Pjaca i Kramarić. Livaju je Dalić koristio u četiri susreta, dvaput u Ligi nacija (Španjolska i Engleska) i dvaput u prijateljskim susretima (Portugal, Jordan), ali Splićanin je ostao bez konkretnijeg učinka. U grčkoj ligi slovi za jednog od boljih napadača, zabio je šest golova uz tri asistencije ove sezone u 14 nastupa za AEK, ali čak je i Antonio Mirko Čolak iz Rijeke (dobio pretpoziv) u ovom trenutku ispred njega.
NK Bjelovar - Hrvatska
  • Ivan Santini - On je svoj reprezentativni put završio potpisom za kineski Jiangsu Suning. Za "vatrene" je debitirao u eri Ante Čačića protiv Meksika, a potom i u natjecateljskoj utakmici protiv Islanda. Tad je trpao u Caenu pa preselio u turbulentni Anderlecht gdje je od ponajboljeg golgetera Europe preko noći postao prekobrojan. Dalić mu je protiv Španjolske u Elcheu u sklopu Lige nacija namijenio ulogu prvog napadača, ovaj je promašio neke šanse, a pokazalo se da mu to izbornik nije oprostio. Čini se da će ostati na pet reprezentativnih "kapica".

Najveći dobitnici kvalifikacija

  • Dominik Livaković - S 24 godine zapravo je još "golmanski tinejdžer", a brani kao najveći rutiner. Vadio nas je fenomenalnim bravurama u ovim kvalifikacijama i jedan je od najzaslužnijih što smo tu gdje jesmo. Za reprezentaciju je debitirao još u siječnju 2017. na China Cupu protiv Čilea, a prvu ozbiljniju utakmicu odradio je protiv Engleske u Ligi nacija (0-0). Skidao je tamo čudesa Rashfordu i društvu i to je Daliću bio znak da Livi može preuzeti reprezentativnu "jedinicu". Branio je u šest uzastopnih natjecateljskih utakmica, primio samo četiri gola...
Trnava: Slavlje reprezentativaca nakon što su pobijedili Slovačku 4:0
  • Duje Ćaleta-Car - Debitirao je za reprezentaciju porazom u Liverpoolu na prijateljskoj utakmici protiv Brazila (2-0). Stavio ga je Dalić i na SP-u u rezultatski nevažnoj utakmici protiv Islanda, a s njim je najozbiljnije računao nakon Svjetskog prvenstva. Možda bi tako i bilo da se Šibenčanin nije upleo u "Aferu Maldivi" i tako razljutio veći dio hrvatske sportske javnosti, ali i samog izbornika koji je na njemu odlučio graditi autoritet. Ipak, Dalić ga je naposljetku pomilovao, možda i u nedostatku boljih rješenja (Vida i Lovren kartonirani, Mitrović ozlijeđen) i stavio u prvu postavu u odlučujućem susretu protiv Slovaka. Zanimljivo, Ćaleta-Car igrao je prvi i zadnji susret u kvalifikacijama. U prvom je odradio svih 90 minuta protiv Azerbajdžana (2-1) i asistirao.
  • Nikola Vlašić - Odradio je šest susreta u ovim kvalifikacijama i isporučio tri gola. Sva tri bila su ključna. Dva je zabio Slovacima, jedan u gostima, jedan u Rijeci, a još jedan zabio je u remiju protiv Walesa u Cardiffu. Prošle sezone rušio je Real u Ligi prvaka, ove je već odigrao 21 utakmicu za CSKA, zabio šest golova i još toliko puta asistirao, a tek su mu 22 godine. Predvodnik je novog vala hrvatske nogometne reprezentacije. Svojim sjajnim igrama zadao je Zlatku Daliću slatke brige jer može birati između Rakitića, Roga, Pašalića i njega.
Euro 2020 Qualifier - Group E - Wales v Croatia
  • Josip Brekalo - Tek mu je 21 godina i najmlađi je član reprezentacije. U Wolfsburgu mu ne daju igrati onoliko koliko je svojim talentom i znanjem zaslužio, ali u reprezentaciji je živa napast. Vjerovali ili ne, igrao je u svim kvalifikacijskim susretima. Po 90 minuta odradio je s Azerima doma i Walesom u gostima, imao je asistenciju u 20 minute igre protiv Slovačke. Daliću se dokazao odmah u prvom nastupu u Ligi nacija protiv Španjolske na Maksimiru. U 16 minuta, koliko je dobio, uspio je izvrtjeti razvikanog Danija Ceballosa i asistirati za odlučujući gol Tinu Jedvaju. Ako Rebić ne proigra u Milanu, lako bi do prve postave "vatrenih" mogao ovaj mladić.
  • Bruno Petković - Petković from Metković može sve. Škarice, tuneli, pete, rolice... Ovakvog znalca u špici nismo imali još od neponovljivog Alena Bokšića. Bruno jednostavno ne zakazuje u ključnim utakmicama. Za reprezentaciju je u osam susreta zabio već pet golova. Bolji start u reprezentaciji imali su samo Davor Šuker i Boško Balaban koji su pet golova zabili u prvih pet, odnosno šest odigranih susreta. Kvalifikacije je završio kao naš najbolji strijelac s četiri gola i jednom asistencijom. U ovom je trenutku neosporno prvi napadač reprezentacije, a bit će zanimljivo vidjeti kako će ga Dalić upariti s Andrejom Kramarićem čiju minutažu doziraju u Hoffenheimu, a koji također trpa kao na traci.

Hrvatski izbornik u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koristio je 24 nogometaša, a tu se našlo devet debitanata u kvalifikacijskim utakmicama. Ante Čačić na putu do SP-a u Rusiji, pa niti Zlatko Dalić u dodatnim kvalifikacijama nisu koristili usluge Livakovića, Bartoleca, Ćalete-Cara, Perića, Škorića, Barišića, Brekala, Oršića i Petkovića, a svi su oni upisali barem jednu minutu na putu prema nadolazećem Euru.

Modrić: 'Mogli smo proći ranije, možemo igrati važnu ulogu!'
Modrić: 'Mogli smo proći ranije, možemo igrati važnu ulogu!'
Sad navijamo za München ili Dublin! Za novo ljetno ludilo
Sad navijamo za München ili Dublin! Za novo ljetno ludilo

Marin Leovac ne spada u ovu skupinu debitanata, iako branič Dinama nije upisao niti minute u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Naime, on je jednom (lipanj 2015.) nastupio u službenoj utakmici za Hrvatsku, bilo je to u kvalifikacijama za Euro 2016., kada su Hrvatska i Italija remizirale (1-1) na praznom Poljudu.

 

POSLUŠAJTE NOGOMETNU HIMNU 'MOJA CROATIA'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića