Obavijesti

Sport

Komentari 41

Od "plave devetke" pa sve do Modrića: Ovo su naši velikani

Od "plave devetke" pa sve do Modrića: Ovo su naši velikani
7

MEĐU NAJVEĆIMA Naš ponos dosad su bile tri Zlatne kopačke. Luka Modrić u Zürichu je stao uz bok Jerkoviću, Skoblaru i Šukeru kao prvi Hrvat u naj-postavi...

VIDEO

Leo Messi, Ronaldo, Neymar, Iniesta, to je elita kojoj od ponedjeljka navečer pripada Luka Modrić. Momčad godine bira 26.478 profesionalnih nogometaša i nogometašica iz cijelog svijeta. Biti u najboljoj Fifinoj momčadi za 2015. godinu je veličanstveni Modrićev uspjeh.

- To je sjajan uspjeh, veliko priznanje za Luku i hrvatski nogomet - kratko je komentirao Josip Skoblar, koji je i sam u svojoj bogatoj karijeri zaradio jedno veliko priznanje.

Zabio je Josip Skoblar čak 44 gola za Marseille u sezoni 1970/71. i bio je najbolji europski strijelac. Dobitnik je Zlatne kopačke, nagrade koju su prije njega dobivali Eusébio i Gerd Müller, a poslije njega brazilski Ronaldo, Henry, Messi i Cristiano Ronaldo.

Prije Skoblara Zlatna kopačka, ali Svjetskog prvenstva bio je pokojni Dražan Jerković, i to u Čileu 1962. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naši su dvaput bili na vrhu

Legendarni je “plavi devet” u Čileu 1962. zabio četiri gola te je nagradu podijelio s još petoricom igrača koji su zabili isto toliko golova. Među ostalim, podijelio je Jerković titulu najboljeg strijelca SP-a zajedno s legendarnim Brazilcima Garrinchom i Vavom. Oni koji su ga imali priliku gledati, vidjeli su njegove čudesne golove škaricama. To je bio njegov zaštitni znak.

Hrvatska se, naravno, može pohvaliti i činjenicom da je čak dvaput imala Zlatnu kopačku Svjetskog prvenstva. Nakon Jerkovića, najbolji je strijelac Mundijala bio Davor Šuker u Francuskoj 1998. godine. Šuker je u pohodu na treće mjesto na svijetu zabio šest golova. Trijumfirao je tada ispred svjetskih veličina Vierija, Batistute, Ronalda i Salasa.

Obilježio je predsjednik HNS-a Mundijal u Francuskoj te je, bez ikakve sumnje, ta 1998. bila najbolja godina u njegovoj igračkoj karijeri. Dobio je i Srebrnu loptu za drugog najboljeg igrača SP-a u Francuskoj, a dobio je i Srebrnu loptu u izboru za najboljeg svjetskog igrača 1998. godine. Ispred njega je završio samo Zinedine Zidane, čak je i veliki brazilski as Ronaldo imao dva glasa manje od hrvatskog centarfora.

Šukerovo priznanje i nagrada za drugog najboljeg nogometaša 1998. je najveća pojedinačna nagrada koju je dosad dobio jedan hrvatski nogometaš.

Ugledni je World Soccer 1999. godine izabrao najboljih 100 igrača 20. stoljeća. U tom je izboru Šuker završio na 67. mjestu. Po World Socceru je najbolji igrač prošloga stoljeća bio Pelé, iza njega je Diego Maradona. Dobivao je Šuker još mnoga igračka priznanja, po tome mu među hrvatskim nogometašima nema premca.

Jerković, Skoblar, Šuker, sad i Modrić. Hrvatska se doista ima čime pohvaliti kad su nagrade u pitanju. Još samo da je ponoviti uspjeh sličan onome iz 1998.

Dokaz koliko je Luka dobar

Ante Čačić je u izboru za najboljeg svjetskog nogometaša najviše glasova dao Messiju, zatim Ronaldu, a jedan je bod dao Zlatanu Ibrahimoviću.

Zadovoljan je i sretan zbog činjenice da je Luka Modrić završio u momčadi godine.

- Ovo je velika satisfakcija za Modrića. Nikad prije nijedan Hrvat nije izabran u svjetsku momčad godine i to je doista sjajno priznanje. To je samo dokaz koliko je Luka dobar i koliko je značajan za jedan veliki klub poput Real Madrida - rekao nam je izbornik hrvatske reprezentacije.

I Čačić može biti ponosan zbog činjenice da kao izbornik ima veznog igrača koji je izabran u najbolju svjetsku momčad 2015. Luka Modrić nije, kao Ivan Rakitić, ušao među 23 igrača u izboru za nogometaša godine, ali je zato završio u eliti u drugom izboru.

Pogba i Iniesta su prošle sezone igrali finale Lige prvaka, a Luka je i bez finala uz bok njima. Iza njega su ostali Eden Hazard, Yaya Touré, Toni Kroos...

Od Jerkovića i Skoblara pa do Šukera...

Siniša Hančić/PIXSELL
  • Davor Šuker: predsjednik HNS-a je sa šest golova bio najbolji strijelac SP-a u Francuskoj. Osvojio je i srebrnu loptu 1998. godine.
Željko Hladika/24sata/PIXSELL
  • Dražan Jerković: pokojni je Jerković s još petoricom igrača podijelio Zlatnu kopačku 1962. godine. Zabio je četiri gola na SP-u u Čileu.
Marko Lukunić/PIXSELL
  • Josip Skoblar: u sezoni 1970/71. zabio je 44 gola za Marseille. Te je sezone dobio Zlatnu kopačku za najboljeg europskog strijelca.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener