Obavijesti

Sport

Komentari 28

Od vodoinstalatera sa 'socijale' do UFC šampiona i milijunaša

Od vodoinstalatera sa 'socijale' do UFC šampiona i milijunaša
1

Ljubitelje slobodne borbe kao i mnogo puta dosad šokirao je Irac Conor McGregor. 'Notorious' je objavio kako odlazi u mirovinu. 19 godina nakon prvog dodira sa slobodnom borbom rekao je konačno zbogom borbama

VIDEO

Od revanša Khabiba i McGregora neće biti ništa, a Irac je svojom odlukom o mirovini šokirao borilački svijet! Conor McGregor (30) se oprostio od slobodne borbe. Irski borac potpuno neočekivanu odluku objavio je na svom Twitteru.

- Danas sam se odlučio oprostiti od MMA. Svim bivšim kolegama želim sreće dalje u natjecanju, a ja se priključujem bivšim partnerima koji su već u mirovini. Pina Colade od mene, dečki - napisao je McGregor.

Jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije lice UFC-a više neće kročiti u oktogon. Dana White sad će morati potražiti novi 'stroj za stvaranje zarade' jer se rječiti 'notorious' odlučio povući zauvijek. A sve je počelo slučajno...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S 11 godina je nokautirao nasilnika

Grupa dječaka okomila se na tada 11-godišnjeg Conora.  

Naguravali su ga dok nije sijevnula ljevica. Jedan od nasilnika poljubio je pod, a Conor je uz nogomet odlučio da želi trenirati i boks. 

- Na prvi trening došao nam je u uprljanim tenisicama ravno s nogometa.

Potjerali smo ga - priča njegov bivši trener Phil Sucliffe i nastavlja: 

- Vratio se nakon nekoliko dana. Bio je u nogometnom dresu, ali pustili smo ga da ostane i tako je počeo trenirati.

Bio je školski boksački prvak u natjecanju do 16 godina, ali nešto mu je nedostajalo. Zaludio ga je kick-box pa se okušao i u tome. No i to mu je s vremenom dosadilo dok nije došao na MMA trening u dvoranu čiji je vlasnik bio John Kavanagh. E, to je bilo ono pravo.

Napustio školovanje i postao vodoinstalater, umalo odustao od treninga

Napustio je školu sa 17 godina i radio je kao vodoinstalater. Budio se u pet ujutro, a navečer je trenirao MMA. I išlo mu je vrlo dobro. Kad je izgubio od Sitenkova, htio je odustati, ali njegova majka nazvala je Kavanagha koji je pričao s njim i Conor je odlučio nastaviti.

- Imao je poseban odnos s mojim sinom. U Johnovim očima sam primijetila gotovo opsesiju da od Conora napravi savršenog borca. Nikad nisam vidjela ništa slično - ispričala je majka za Daily Mail.

Ubrzo je McGregor postao jedini borac koji je imao ključeve dvorane jer je Johnu Kavanaghu bilo dosta da ga Conor zove u noći da otključa dvoranu kako bi mogao trenirati.

Njegove MMA vještine postajale su sve bolje, a on je postao dvostruki prvak u kavezu. No još nije bio ni blizu UFC-a koji će ga pretvoriti u zvijezdu.

Do prije šest godina bio je praktički bez novca, a onda je dobio poziv UFC-a. Prije nastupa u Stockholmu podigao je svojih 188 eura od socijalne pomoći i otišao na borbu. Nokautirao je Marcusa Brimagea i to je bio početak uspona novog cara UFC-a. Šest pobjeda zaredom, poraz od Natea Diaza kojem je odmah nakon toga vratio pa pobjeda protiv Eddieja Alvareza...

MMA: UFC 205-McGregor vs Alvarez

Famozni 'superfight' protiv Floyda Mayweathera

Okušao se Conor i u boksačkom ringu i to protiv neporaženog Floyda Mayweathera. Mjesecima su se borci pripremali za taj spektakl, bilo je tu puno ružnih riječi na konferencijama za novinare, a u ringu je sve došlo na svoje. Floyd je dominirao, ali Irac je pokazao lavovsko srce koje je u svih deset rundi išlo prema naprijed.

Undefeated boxer Floyd Mayweather Jr. (L) of the U.S. and UFC lightweight champion Conor McGregor of Ireland face off during their official weigh-in at T-Mobile Arena in Las Vegas

No, u 10 je rundi sudac morao prekinuti borbu i McGregor je izgubio tehničkim nokautom. 

Prije borbe su se vrijeđali, provocirali... Ali na kraju su se zagrlili i odali počast jedan drugome. Mayweather je odradio 50. borbu u karijeri i 50. je put pobijedio. Obranio je čast boksa i povukao se, s 250 milijuna dolara u džepu pa je opet najbogatiji penzioner u povijesti sporta.

Boxing: Mayweather vs McGregor

Conor nije razočarao, dapače, iznenadio je sve u prvim rundama. I nitko mu ne može prigovoriti ni riječ. Pristupio je ovome maksimalno ozbiljno, nije došao samo odraditi borbu, riskirao je, pokušavao, ali na drugoj je strani bio sinonim za boks, jedan od najsavršenijih tehničara u boksačkom svijetu. A nije ni Conor tužan napustio dvoranu jer je znao da u džepu ima novih 100 milijuna dolara.

Poraz protiv Khabiba i kaos nakon meča, problemi s policijom i konačan kraj

Nakon toga je uslijedio još jedan dugo iščekivani meč. Fanovi slobodne borbe dočekali su trenutak kad su u isti oktogon kročili Khabib Nurmagomedov i Conor McGregor i borili se za vladara lake kategorije. Ipak, Conor se morao pomiriti s tim da je Dagestanac ipak broj jedan.

Khabib Nurmagomedov razbio je Conora McGregora i obranio pojas prvaka lake kategorije UFC-a. Pobijedio je polugom na vratu u četvrtoj rundi, okončao veliki rat prepun zle krvi i produžio niz nepobjedivosti u UFC-u na 11-0, u karijeri na nevjerojatnih 27-0. A nakon toga uslijedio je pravi šou.

MMA: UFC 229-Nurmagomedov vs McGregor

Dagestanac je preskočio ogradu i otišao u odmazdu. Obračunao se s Conorovim kompanjonom Dillonom Danisom, a u međuvremenu dagestanska četa iz Khabibova kuta napala je Conora koji je dolazio k sebi nakon teškog poraza. Dagestanski orao Conoru je opako zamjerio onaj sramotni napad na bus u kojem je Irac kolicima gađao prozor te ozlijedio Michaela Chiesu, Rose Namajunas i Raya Borga.

Sve nakon toga bilo je na vrlo osobnoj razini i sve što je Conor radio, Dagestancu je predstavljalo osvetu za napad, čast za obranu imena svoje obitelji, čast za Alaha. Izgubio je i na tome je trebalo ostati. Khabib je dopustio da ga emocije savladaju i reagirao je nepromišljeno.  Zato su oba borca kažnjena, ali Nurmagomedovu nije oduzet pojas lake kategorije.

MMA: UFC 229-Nurmagomedov vs McGregor

Nakon toga krenula su nova prepucavanja, ali i to se smirilo. Prije desetak dana Conor je uhićen tijekom odmora u Miamiju zbog napada na obožavatelja koji ga je pokušao fotografirati. Izgubio je  živce, istrgnuo 22-godišnjaku mobitel iz ruke i razbio ga. Američka policija ga je privela, a pušten je nakon plaćene jamčevine.

I kako stvari stoje, borba protiv Khabiba bila je  posljednji McGregorov trzaj u oktogonu. Da se razumijemo, Conor je svakakav. Arogantan, bahat, prepun sebe, često izigrava Boga i misli da za njega pravila ne vrijede. No, istinski je šampion i veliki gospodin u porazu. Svaki put iskaže poštovanje protivniku nakon borbe i to je poštovanje zbog kojeg je UFC počeo privlačiti širu populaciju ljudi.

Conor McGregor File Photo

Jedan je od najzaslužnijih za promociju ovog sporta, a Dana White mu za sve učinjeno može samo zahvaliti. Od blijedog dečka s aparatićem i socijalnom pomoći, do UFC prvaka i milijunaša. Trnovit je put prošao Conor McGregor, a na tom ga putu nitko nije 'gurao'. Izgradio je svoju ličnost koju ste voljeli ili mrzili, prema njemu nije bilo indiferentnih osjećaja. Bio je baš poput zlikovaca u filmovima o superherojima koji su toliko dobri da ih jednostavno zavolite.

FILE PHOTO: NFL: Super Bowl LIII-New England Patriots vs Los Angeles Rams

Poput Banea ili Jokera u Batmanu koji su bili čisto zlo, ali su svojim karakterom i nastupom zaradili simpatije mnogih ili pak poput Jacka Gleasona u ulozi Joffreya Baratheona u 'Igri prijestolja' čija je uloga bila toliko iritantna da smo glumcu mogli samo zapljeskati na odlično odrađenom poslu. A to svakako zaslužuje i Conor. Jer kakav je god bio, za UFC i MMA je napravio puno, dok je razinu svog života od ničega uzdigao do vrha 'hranidbenog lanca'.

Zato Conore, hvala ti na divnih šest godina od prvog koraka u oktogonu, a sad radi na svom viskiju i uživaj s obitelji jer svoje si napravio. I do (mogućeg) idućeg puta jer je izlaženje iz mirovine još uvijek 'u modi'...

Leo Varadkar visit to US - Day 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska