Obavijesti

Sport

Komentari 2

Odbojkašice s Eura na maturu pa natrag: Ma to je mačji kašalj

Odbojkašice s Eura na maturu pa natrag: Ma to je mačji kašalj
4

Dvije najmlađe hrvatske odbojkaške reprezentativke morale su privremeno izbaciti odbojku i Euro iz glave te napustiti Budimpeštu i vratiti se kući u Zagreb kako bi odradile školske obaveze

VIDEO

Praznici od školskih i fakultetskih obaveza formalno traju - doduše, još vrlo kratko - a vrijeme usput kratite sudjelovanjem na Europskom prvenstvu. Situacija koja, naoko, ne može biti bolja. Ili... Može. Ako pitate Božanu Butigan i Leu Deak.

Te su dvije najmlađe hrvatske odbojkaške reprezentativke morale privremeno izbaciti odbojku i Euro iz glave te napustiti Budimpeštu, koja je jedan od četiri grada-domaćina, i vratiti se kući u Zagreb kako bi odradile školsku obavezu za koju odgoda ne postoji. Konkretno - polagati ispit državne mature iz matematike.

- Riješile smo ga u petak prijepodne - javila se Božana sa zasluženog pića nekoliko sati prije nego ih je čekao let.

Nije vam ni tu loše?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ma vraćamo se mi, ali svaki sat odmora dobro dođe.

Lea je paničarka

Glas joj je bio zadovoljan, očito se onda sve dobro završilo?

- Da, bilo je dobro, ali ništa teško jer radilo se samo o osnovnoj razini. Jučer smo se cijeli dan pripremale, no ništa previše. Bilo nam je bitno samo da prođemo. Zapravo, bile smo više fokusiranije na utakmicu.

Božana i Lea krenule su za Zagreb ubrzo nakon što su u posljednjem kolu skupine u srijedu pobijedile Mađarsku, Leini su roditelji bili u Papp Laszlo areni pa ih "otpeljali" kući. Jesu li te pripreme uključivale i učenje tijekom puta od Budimpešte do Zagreba?

- Probale smo pa zaspale. Nije nam bilo previše zanimljivo, ha,ha,ha. A i bila je noćna vožnja.

Što kaže Lea?

- Ona to sve malo stresnije podnosi, paničarka je, brine ju što će biti, kako će biti. Objema nam je sada pao teret s leđa.

Kako ga je uopće bilo nositi tijekom turnira razmišljajući o maturi?

- Da budem iskrena, nisam previše ni razmišljala o tome, više me mučilo to što smo kiksale u prvoj utakmici (izgubile protiv Azerbajdžana u petom setu) pa nam je svaki bod bio važan. Sada i žalimo za tom utakmicom jer imali smo je dobivenu.

Tijekom završnice Zlatne europske lige u Varaždinu u lipnju imale su isti problem. Tada su rješavale obaveze iz hrvatskog i engleskog jezika.

- Tada je bilo napornije jer, osobno, morala sam se za hrvatski dosta pripremati, a trenirale smo dvaput dnevno. Putovale smo do Zagreba autom tih nekoliko dana i bilo je isrpljujuće. Ovo je sada bio mačji kašalj u usporedbi s onim.

Izbornik vjeruje

Sreća pa su se poklopili datumi i slobodni dani. I blizina Budimpešte.

- Da, imale smo sreće. Mi smo, zapravo, zbog Perua propustile ljetni rok, sad nam je sve ispalo idealno.

Hrvatska je iz Budimpešte preselila u Ankaru i danas će (18:30) u osmini finala igrati protiv Turkinja. Gore nije moglo?

- Toga smo se i pribojavale, htjele smo drugo mjesto kako bismo igrali s lakšim protivnikom, no nikad se ne zna. Eto, i Finska je skoro iznenadila Turkinje. Ako odigramo kako znamo, a njima ne bude onakav dan kakav su zamislile, sve je moguće. Igrale smo s njima već nedavno u Antaliji na pripremnom turniru i znamo ih još bolje.

Našoj Čapljinki i Lei također, ovo je debitantsko Europsko prvenstvo. Za razliku od tehničarke Lee, koja tu i tamo odmijeni Bernardu Brčić, Žana ima već ozbiljnu rolu kod izbornika Santarellija. Izbornik vam vjeruje?

- Moram reći da sam zadovoljna zbog toga i što me uopće stavlja u igru, a vidim da je i on zadovoljan. Ima nas tri na toj poziciji, a Šamadan se ozlijedila, pa ćemo sve morati više gristi.

Upravo je pozicija srednjeg blokera ona za koju nimalo ne strahujemo u budućnosti. Uz Butigan, Šamadan i Dumančić tu je i Ema Strunjak koja je otpala iz kombinacija zbog ozljede. Čak se i Ivana Prokopić (bivša Miloš) mogla mirno umiroviti od reprezentativnog dresa

- Reći ću samo da mi je drago što ljudi imaju takvo mišljenje.

Dugo u nedoumici

O Žani sada već imaju visoko i u inozemstvu. Htio ju je talijanski prvak i europski doprvak Conegliano, klub koji vodi upravo hrvatski izbornik Santarelli i u kojem je do ove godine igrala Samanta Fabris, ali odlučila je ostati u Mladosti. Razlog?

- Mjesec dana bila sam u nedoumici razmišljajući što da napravim, a kad je došlo vrijeme za odgovor, nisam bila spremna. Htjela sam završiti ovdje u Zagrebu neke stvari, kao što je vozački ispit, prije nego odem, fakultet... A i u Mladosti se sada mijenja dosta toga, igrat ćemo kvalifikacije za Ligu prvaka, regionalnu ligu umjesto domaćeg prvenstva i veselim se tomu. Zbog tog sam i ostala.

Valjda će vas Conegliano čekati dogodine?

- Pa ne znam, ja se nadam. Žao mi je najviše zbog izbornika jer on je čovjek koji zna što radi, vidim da me zavolio i da mi vjeruje, no nisam mogla protiv sebe. Prihvatio je to i nije se naljutio.

Tko bi se uopće mogao na tako mladu i uspješnu sportašicu, ali i - učenicu. Žana je završila sportsku gimnaziju s prosjekom 4,7.

- Taman sam i svjedodžbu podignula, ha,ha. U planu mi je sada upisati privatan fakultet, vjerojatno turizam.

Još kad se njen i Lein put u Ankaru ne bi pretvorio u turistički...
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''