Obavijesti

Sport

Komentari 0

Odgojio ih Ferguson: Solskjaer predvodi plejadu Alexovih đaka

Odgojio ih Ferguson: Solskjaer predvodi plejadu Alexovih đaka
1

Era Alexa Fergusona na klupi Manchester Uniteda ostat će zlatnim slovima upisana u povijest kluba. Posljednice njegova odlaska osjećaju se i danas, ali ostavio je u nasljeđe nekoliko talentiranih trenera

VIDEO

Za Manchester United kao da je vrijeme stalo sada već daleke 2013. godine...

Dana 8. svibnja te godine Alex Ferguson obznanio je da odlazi u mirovinu i da napušta klupu 'crvenih vragova'  nakon nestvarnih 26 godina u klubu. Navijači Manchester Uniteda pohrlili su na gostovanje kod West Broma koje je završilo kišom golova (5-5), te su s knedlom u grlu gledali posljednje Fergusonovo nervozno žvakanje žvakaće gume uz aut-liniju.

Navijači ni u najgorim snovima nisu mogli slutiti na kakve će se United grane srozati. David Moyes, Louis van Gaal, Ryan Giggs (privremeno) i Jose Mourinho. Niti jedan nije uspio vratiti 'crvene vragove' na stare staze slave. Sada je na klupu sjeo Ole Gunnar Solskjaer (45), 'ubojica dječjeg lica', Fergusonov ljubimac i učenik, a rezultati su došli.

Solskjaer je na klupi Manchester Uniteda odradio 11 utakmica u kojima je ostvario deset pobjeda i samo jedan remi, a postotak pobjeda mu je nestvarnih 90.9%. U Manchesteru je u ulozi v.d. do kraja sezone, a onda bi se trebao vratiti u matični Molde gdje je obnašao dužnost prvog trenera. Ipak, Unitedovi kroničari, navijači i mediji bliski klubu sve glasnije spominju da će ga čelnici Manchestera zadržati i nakon ljeta.

Mnogi smatraju da rezultati mladog norveškog trenera nisu slučajnost i da je Solskjaer samo nastavak plejade mladih trenera koji su stasali pod paskom velikog Fergusona. Nije slučajno da je toliko bivših Fergusonovih igrača otišlo u trenerske vode, neki s više, a neki s manje uspjeha.

  • Paul Scholes - Imenovan je novim trener engleskog niželigaša Oldhama u koji je došao nakon što je napustio poziciju direktora u Salford Cityju u kojem je držao 10% vlasničkog udjela kluba. Posao u Oldhamu bit će mu prvi pravi samostalni trenerski posao.
  • Gary Neville - Nakon karijere bavio se stručnim komentiranjem i analizom utakmica i bio je engleska verzija Igora Štimca. Britki komentari secirali su manjkavosti premierligaških trenera, a onda se Neville i sam okušao u trenerskom poslu i vidio da je to kruh sa sedam kora. Preuzeo je španjolskog prvoligaša Valenciju iz koje su ga potjerali nakon nekoliko mjeseci.
  • Ryan Giggs - Prvi trenerski posao imao je na klupi Manchester Uniteda kada je 2014. preuzeo goruću stolicu Davida Moyesa. Potom je dvije godine asistirao iskusnom liscu Louisu van Gaalu, a nakon dvije godine 'kreativne pauze' preuzeo je klupu nacionalne selekcije Walesa.
  • Roy Keane - Još traži svoj trenerski put. Samostalno je na klupi vodio tek Sunderland i Ipswich, a u ulozi asistenta radio je na klupi irske reprezentacije te Aston Ville, a prije nekoliko je dana potpisao za Nottingham Forrest gdje je također asistent.
  • Ruud van Nistelrooy - Za njega kažu da će biti uspješan trener. Trenutno obnaša ulogu prvog trenera u U-19 momčadi PSV-a, a bio je i pomoćnik u reprezentaciji Nizozemske do 2016. godine.
  • Edwin van der Sar - Još jedan sjajni Nizozemac koji će zlatnim slovima ostati upisan u povijest Manchester Uniteda. U Ajaxu je direktor nogometnih operacija, a prije toga bio je šef marketinga i sportski direktor kluba. Koordinira mlađe selekcije i prvu momčad, a nije isključeno da se ubrzo baci i u trenerske vode.
  • Alan Smith - Nekadašnji plavokosi egzekutor prije dvije godine započeo je svoj trenerski put, a prva stanica bio mu je Notts County, najstariji nogometni klub na svijetu. Tamo je i danas u ulozi asistenta, a s 38. godina na leđima tek ulazi u pravi trenerski posao.
  • Nicky Butt - Na njega u Manchester Unitedu ozbiljno računaju. Svoju igračku karijeru okončao je 2011. u Hong Kongu, a potom je položio za Uefinu Pro licencu i zaposlio se u Unitedovoj školi nogometa u kojoj je postepeno napredovao. Bio je asistent u U23 momčadi, a potom je samostalno preuzeo U19 momčad, asistirao je Giggsu 2014. u seniorskoj momčadi, a danas samostalno vodi rezerve Manchester Uniteda.
  • Mikael Silvestre - Nekada sjajni francuski branič, a danas nogometni djelatnik. Do 2016. godine obnašao je dužnost sportskog direktora u francuskom prvoligašu Rennaisu, a od tada traga za novim izazovom.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom