Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Olimpijski pobjednik na 1500 metara optužen je za doping...

None Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL

Trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik Asbel Kiprop optužen je za doping. Naime, Kenijac je koristio krvni doping koji je sve učestaliji u atletici, naročito u trkačkim disciplinama...

Jedan od najboljih trkača u ovom desetljeću, trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik na 1500 metara, Asbel Kiprop, optužen je za korištenje krvnog dopinga.

Njegov agent nije još ništa potvrdio, rekao je samo da pokušava doći do informacija. No, čini se kako je Kenijac ipak koristio nedozvoljena sredstva.

Izjasnio se i sam Kiprop koji smatra kako je neka greška napravljena s uzorkom koji je uzet još krajem 2017. godine.

- Pročitao sam informacije koje me povezuju s dopingom. Kao atletičar, godinama sam se borio protiv dopinga u Keniji. Borba u koju strogo vjerujem i podržavam. Ne želim da se uništi ono sve što sm postigao od moje prve utrke iz 2007. godine. Nadam se da mogu dokazati kako sam čist - rekao je Kenijski atletičar.

Kiprop je optužen za krvni doping, isto ono za što je optužena i suspendirana bila pobjednica maratona s olimpijskih igara, Jemima Sumgong. Krvni doping je korištenje EPO-a odnosno proteinskog hormona pomoću kojih se povećaju eritrociti ili crvena krvna zrnca, koja se vežu uz hemoglobin što dovodi do većeg dotoka kisika.

To na kraju dovodi do veće izdržljivosti, naročito bitne za trkačke discipline. Nerijetko se događa da prevelika količina eritrocita pretjerano zgusne krv, što znači da srce ne može pumpati krv dalje. Zbog toga se krvni doping smatra opasnim, jer je tijekom godina odnio živote oko 40 sportaša, većinom biciklista.

No, nije to prvi slučaj dopinga ovih godina. U zadnje četiri godine, za doping je optuženo 40 kenijskih atletičara, što su zaista zabrinjavajuće brojke.

Komentari (4)