Obavijesti

Sport

Komentari 33

Olmo na 'vatrene'?! Ako dobiju Nijemci, izbjegavamo Francuze

Olmo na 'vatrene'?! Ako dobiju Nijemci, izbjegavamo Francuze
1

Španjolci su osigurali status prvog nositelja i mogu na Hrvatsku u ždrijebu Eura 2020., Nijemci će im se pridružiti ako dobiju Sjevernu Irsku, a Nizozemci mogu poslati Portugalce u treći pot pa bismo mogli i na njih

VIDEO

Nakon nove uzbudljive večeri kvalifikacija za Euro 2020. doznali smo još dvije reprezentacije koje su se plasirale na završnicu sljedećeg ljeta. Švicarci su razbili Gibraltar 6-1 i izborili prvo mjesto u skupini D zahvaljujući remiju Irske i Danske 1-1 koji je, pak, Dance ostavio na drugom mjestu i donio im izravan Euro, a Irce odveo u play-off.

Španjolci su pobjedom nad Rumunjskom 5-0, s Danijem Olmom na klupi, osigurali mjesto u prvoj jakosnoj skupini na ždrijebu grupne faze 30. studenoga u Bukureštu pa je tako još samo jedno mjesto u tom, elitnom "potu", ostalo otvoreno.

Pokretanje videa...

Zadnji trening Hrvatske uoči Slovačke u Rijeci 10:10

Posljednje mjesto u prvoj jakosnoj skupini, čime bi potencijalno mogla biti i protivnik Hrvatske, zasad drži Francuska s 19 bodova. No tamo može ostati samo u slučaju poraza Njemačke protiv Sjeverne Irske kod kuće ili remija uz pobjedu Nizozemske nad Estonijom ispod tri gola razlike (odgovarao bi im i njihov remi i poraz) pa bi Francuzi završili iznad crte.

Ne dođe li do takvog raspleta, "elf" će se ugurati unutra, a Francuzi sele u drugi "pot" i tako u skupini ne bi došlo do reprize finala SP-a protiv Hrvatske. 

U teoriji se prve jakosne skupine može dokopati i Poljska ako kombinirani poraz Njemačke i njena pobjeda nad Slovenijom bude veća od 11 golova razlike, uz kiks Nizozemske. Nemoguće? Apsolutno!

Talijani utrpali devet komada! Danska ostala iza Švicarske...
Talijani utrpali devet komada! Danska ostala iza Švicarske...

Revanš s Portugalom u skupini?

Ne pobijede li Nijemci, dakle, mogli bi biti u problemima jer bi ih Nizozemci pobjedom nad Estoncima prestigli zbog boljega međusobnog omjera, ali "elf" ni u tom slučaju ne bi mogao niže od druge jakosne skupine jer bi imao bod više od drugoga najboljeg drugoplasiranog Portugala.

Nizozemci moraju loviti pobjedu i da se maknu iz treće jakosne skupine u kojoj sad jesu i tamo pošalju Portugal, potencijalno i na noge Hrvatskoj, a bit će zanimljivo i u borbi za izbjegavanje posljednje jakosne skupine. Tamo će sigurno biti Finska, a Mađarska pobjedom od tri gola razlike nad Walesom tamo može gurnuti Čehe.

Podsjetimo, Uefa rangira nositelje za ždrijeb Eura isključivo prema bodovnom učinku u ovim kvalifikacijama tako da šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija idu u prvu jakosnu skupinu, a preostali u drugu uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećem je bubnju većina drugoplasiranih reprezentacija osim dvije najlošije, koje idu u četvrti bubanj uz četiri pobjednika play-offa u ožujku.

Dakako, s obzirom na to da sve skupine nemaju jednak broj reprezentacija, u onima sa šest za ovaj se poredak nisu računali rezultati protiv najlošije selekcije.

Bomba iz Katalonije! Barca je zagrizla za Brunu Petkovića...
Bomba iz Katalonije! Barca  je zagrizla za Brunu Petkovića...

Tko će u dodatne kvalifkacije?

Što se play-offa tiče, i tu će se situacija donekle iskristalizirati tek u utorak. Island je jedini sigurni sudionik play-offa Lige A, mogu mu se pridružiti i Wales, Slovačka Sjeverna Irska ili Irska iz Lige B te Bugarska, Izrael ili Rumunjska, momčadi iz Lige C, kako bi popunili upražnjena mjesta.

U Ligi B razigravat će Bosna i Hercegovina, protivnici joj mogu također biti Sjeverna Irska ili Irska te Wales ili Slovačka ne uspiju li se plasirati izravno u posljednjem kolu. U Ligi C jedan par čine Norveška i Srbija, a drugi Škotska i netko od trolista Bugarska/Izrael/Rumunjska, što će biti određeno ždrijebom u petak u podne u Nyonu.

Situacija je jedino čista u Ligi D gdje će za mjesto na Euru razigravati Gruzija kod kuće protiv Bjelorusije te Sjeverna Makedonija protiv Kosova. Pobjednici tih polufinala međusobno će igrati za jedno mjesto na završnom turniru. Sve utakmica play-offa igraju se u posljednjem tjednu ožujka.


Provizorne jakosne skupine za Euro 2020.

  • podebljano - bit će u toj skupini
  • * - još nije osigurala Euro
  • reprezentacija - bodovi (gol-razlika) /  eventualna preostala utakmica

1. jakosna skupina

  1. Italija - 24
  2. Belgija - 21 / Cipar kući
  3. Engleska - 21
  4. Ukrajina - 20
  5. Španjolska - 20
  6. Francuska - 19 (+15)

2. jakosna skupina

  1. Njemačka 18 (+18) / Sj. Irska kod kuće
  2. Švicarska 17
  3. Hrvatska 17
  4. Poljska 16 (+7) / Slovenija kući
  5. Rusija 18 (+11)
  6. Portugal 17 (+16)

3. jakosna skupina

  1. Turska 17 (+7)
  2. Nizozemska 16 (+12) / Estonija kući
  3. Danska 16
  4. Austrija 16 / Latvija u gostima
  5. Švedska 15 (+7)
  6. Češka 15 (+2)

4. jakosna skupina

  1. Finska 12
  2. Mađarska 12* (-1) / Wales u gostima
  3. pobjednik play-offa Lige A (Island / Bugarska/Izrael/Rumunjska / Wales/Slovačka / Sjeverna Irska / Irska)
  4. pobjednik play-offa Lige B (Bosna i Hercegovina / Wales/Slovačka / Sjeverna Irska / Irska)
  5. pobjednik play-offa Lige C (Škotska - Bugarska/Izrael/Rumunjska vs Norveška - Srbija)
  6. pobjednik play-offa Lige D (Gruzija - Bjelorusija vs Sjeverna Makedonija - Kosovo)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka