Obavijesti

Sport

Komentari 73

Ona je sudila Euro Superkup, oduševila je i Franka Lamparda

Ona je sudila Euro Superkup, oduševila je i Franka Lamparda
12

Kada me djevojke vide na TV-u, znaju da je sve moguće, izjavila je Francuskinja koja na velika vrata ulazi u  "muški" svijet nogometa, postavljajući temelje svim ženama...

VIDEO

Liverpool je u srijedu osvojio UEFA Superkup svladavši Chelsea nakon lutrije penala 5:4 (2:2). Redsima je ovo 4. Euro Superkup, a za Kloppa drugi naslov otkad je stigao na klupu engleskog velikana. 

U prvih 90 minuta su pala dva gola, a zatim se išlo u produžetke gdje je svaka momčad zabila još po jedan gol. Stigla je i drama s 11 metara. Noge su precizne bile sve do pete serije kada je Adrian obranio mladom igraču Chelsea Abrahamu i osigurao pobjedu svojoj momčadi. No priča dana bila je glavna sutkinja Stephanie Frappart.

UEFA Super Cup - Liverpool v Chelsea

Živjele žene u nogometu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovaj Superkup je poseban i po nečemu drugome, a to je da je po prvi put u povijesti da je sutkinja sudila Europski Superkup. Riječ je o Stephanie Frappart (35) koja je nedavno sudila finale ženskog SP-a SAD-a i Nizozemske, a uvrštena je i za stalnu sutkinju u francuskoj Ligue 1.

Upravo kada je sudila prvu utakmicu u Francuskoj između Amiesa i Strasbourga dočekao ju je transparent domaćih navijača na kojemu je pisalo: 

- Dobro došli na Stade de la Licorne, gospođo Frappart! Živjele žene u nogometu!

UEFA Super Cup - Liverpool v Chelsea

Nakon te utakmice francuski su mediji pisali:

- Gledali smo cijelo vrijeme prije utakmice kako je pregledavala teren, kako se zagrijavala, a potom i što je prvo dosudila. Na kraju su shvatili da je od 23 osobe na travnjaku, Stephanie donijela najviše točnih odluka. 

Do tog je trenutka u pet najvećih europskih nogometnih liga samo jednom žena bila glavni sudac i to u Bundesligi kada je put svim sutkinjama otvorila Bibiana Steinhaus 2017. godine. 

Frank Lampard počašćen i oduševljen 

- Puno sam puta govorio da mogućnosti za ženski nogomet nemaju granica i presretan sam što je Stéphanie Frappart postavljena za glavnog suca ovogodišnjeg Superkupa - rekao je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin o odluci da Francuskinja sudi veliku europsku utakmicu.

- Jako sam sretan i čast mi je biti dio ovog povijesnog trenutka - potvrdio je i legendarni igrač, a sada trener engleskog velikana Chelsea, Frank Lampard.

UEFA Super Cup - Liverpool v Chelsea

Velik je ovo zaokret i korak naprijed u muškom nogometu, ali i ravnopravnosti muškaraca i žena u svijetu. Iako volimo, gledajući kroz ružičaste naočale, govoriti kako nema stigmatizacije i kako je svaka žena u mogućnosti ostvariti isto što i muškarac, praksa pokazuje da se na žene koje su na utjecajnim pozicijama gleda pod povećalom.

Stephanie je, iako pod povećalom očiju javnosti i cijelog nogometnog svijeta, pokazala da je s razlogom dobila ovu ulogu. U trenutku kada je kročila na travnjak, Stephanie je učinila malen korak za sebe, ali veliki za sve žene u svijetu nogometa. Sudila je skoro pa bez greške, a odlično se nosila i s prigovorima igrača na neke njezine odluke s kojima nisu bili zadovoljni.

Želi pokazati da se može

Stephanie je imala glavnu ulogu djelitelja pravde uz pomoćne sutkinje Manuelu Nicolosi i Michelle O'Neal.

- Veliko je zadovoljstvo pokazati da je sve moguće - rekla je Frappart  i dodala:

- Mlade djevojke me vide na TV-u i znaju da je i to moguće. Nadam se da ću ih potaknuti da slijede svoje snove - izjavila je Francuskinja koja na velika vrata ulazi u  "muški" svijet nogometa, postavljajući temelje svim ženama u budućnosti.

Iako je prva sutkinja u Superkupu, nije i ukupno. Jedna sutkinja je već dijelila pravdu u natjecanjima pod okriljem Uefe, a riječ je o Nicole Petignat koja je sudila tri kvalifikacijske utakmice za Kup Uefe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'
UMJESTO DA SE BAVE 'ORLOVIMA'

Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'

I Srbija je u ožujku odigrala dvije utakmice. U prijateljskoj u Moskvi protiv Rusije, čiji su klubovi i selekcije izbačeni iz Uefinih i Fifinih natjecanja, Srbija je izgubila 4-0. Potom je Srbija jedva pobijedila Cipar (1-0)