Obavijesti

Sport

Komentari 7

Oproštaj Tine Brzine: Živim za trenutak, ovaj mi je najvažniji

Oproštaj Tine Brzine: Živim za trenutak, ovaj mi je najvažniji
6

Tina Maze rekla je "zbogom" skijanju. Na stazi na kojoj je prije 18 godina debitirala u Svjetskom kupu Črnjanka je stavila točku na "i" bogate karijere u kojoj je osvojila sve što se osvojiti moglo

VIDEO

Posljednji se put skijaškom stazom kao profesionalka spustila Tina Maze. Slovenska skijašica odvozila je zadnju utrku u prvoj vožnji veleslaloma na Mariborskom pohorju, mjestu na kojem je debitirala u Svjetskom kupu.

- Nema se smisla zavaravati i govoriti da ću nastaviti kad više nemam potrebu natjecateljsku energiju - rekla je Tina Brzina u ožujku prošle godine i tako najavila kraj vrlo uspješne karijere sa svega 32 godine, a odluku je potvrdila prošlog listopada u Söldenu.

- Živim za trenutak, a ovaj mi je najvažniji - rekla je Tina nakon što je posljednjom vožnjom u karijeri bacila navijače u trans.

U Svjetskom kupu Maze je nastupala od 1999., kada je kao 15-godišnjakinja upravo u Mariboru debitirala u superveleslalomu i bila samo dvije pozicije kratka do prvih 30 i osvajanja bodova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao tinejdžerka penjala se na podij

Nakon što je, kao tinejdžerka, skupljala iskustvo i borila se za što bolje startne brojeve u Svjetskom kupu, prvi veliki rezultat ostvarila je upravo na domaćem tlu. U Mariboru je sa samo 18 godina 2002. bila druga u veleslalomu, a prvu njenu pobjedu nije trebalo još dugo čekati. Već iduće sezone dohvatila ju je na otvaranju u Söldenu.

U prvim godinama profesionalne karijere Tina je briljirala u veleslalomu, koja joj je bila najjača disciplina. Do 2010. pet je puta stala na pobjedničko postolje i u superveleslalomu, a tada počelo je njeno potpuno skijaško sazrijevanje. Ponovno je Maribor bio prekretnica kao mjesto gdje je dohvatila prvi podij u slalomu; drugo mjesto nagovijestilo je da se Slovenka u sljedećim godinama može nadati velikim stvarima.

Velik trud, rad, ali i iskustvo na naplatu su došli u sljedeće tri sezone. Bila je tako među najbržima i u superkombinaciji, ali i spustu, uz standardno dobre rezultate u (super)veleslalomu. Izdanjima u ovoj skijaškoj sezoni još je jednom potvrdila kako skijaši svestranost pokazuju tek u kasnim dvadesetima i tridesetima.

Sezona života za povijest alpskog skijanja

Sezonu 2012/13. u ženskom alpskom skijanju toliko je obilježila jedna skijašica kao nikad dotad, a vjerojatno se to nikad više ni neće ponoviti. Tina je do jedinog Velikog kristalnog globusa u karijeri došla na impresivan način, osvojivši 2414 bodova, čak 414 više od dotadašnjeg apsolutnog rekordera Hermanna Maiera.

Ukupno je Maze te sezone pobijedila u 11 utrka, a priskrbila si je i male globuse u superveleslalomu i slalomu. O njenoj dominaciji najbolje svjedoči podatak kako je Maria Höfl-Riesch, drugoplasirana u ukupnom poretku te sezone, za njom zaostala rekordnih 1313 bodova.

Nakon brojnih rekorda cijela slovenska javnost pitala se: što dalje? No Tinini rezultati ipak su pali. Sljedeće sezone ostvarila je tek jednu pobjedu i još triput bila na pobjedničkom postolju, što je uvelike posljedica promjene trenera.

Dva olimpijska zlata kao kruna karijere

Neposredno uoči Olimpijskih igara u Sočiju trenera Waltera Ronconija zamijenio je Mauro Pini s kojim je na Igrama došla do zlata u spustu, prvog slovenskog na ZOI u povijesti. Bila je zlatna i u veleslalomu.

Odlične rezultate Maze je postizala i u sljedećoj sezoni 2014/15., koja je kulminirala zlatom u spustu i superkombinaciji te srebrom u superveleslalomu na SP-u u Vailu, no veliku prednost u ukupnom poretku nad Austrijankom Annom Fenninger u preostalom dijelu sezone polako je gubila i izgubila u posljednjoj utrci.

Slično kao i naša Janica Kostelić, ali ipak ne u tako ranim godinama, prvo je najavila sezonu pauze od natjecanja koja je ipak značila nešto više. Nedostatak motiva i iscrpljenost vodili su do konačne odluke o umirovljenju prošle godine. Slovensko i svjetsko skijanje na kraju samo mogu reći - hvala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'
UMJESTO DA SE BAVE 'ORLOVIMA'

Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'

I Srbija je u ožujku odigrala dvije utakmice. U prijateljskoj u Moskvi protiv Rusije, čiji su klubovi i selekcije izbačeni iz Uefinih i Fifinih natjecanja, Srbija je izgubila 4-0. Potom je Srbija jedva pobijedila Cipar (1-0)