Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Osim što podiže raspoloženje, navijanje utječe i na bolji seks

None Foto: Davor Javorović/PIXSELL 5

Znanstveno je dokazano da su navijači koji posjećuju utakmice i bodre svoje sportaše u zajednici sretniji i optimističniji. Navijači uživaju bolje mentalno zdravlje

Gledanje nogometnih utakmica podiže raspoloženje i zbližava prijatelje . Kod navijača, niža je stopa bolesti koje narušavaju duševno zdravlje - depresije i anksioznosti .

Nakon što njihov tim pobijedi, znanstveno je dokazano da su navijači sretniji , bolje raspoloženi , energičniji i optimističniji .

U takvim okolnostima, kod navijača drastično raste razina hormona testosterona , što može pozitivno djelovati na muško zdravlje. Ovaj hormon upravlja i spolnom željom, što vodi do boljeg seksa.  Ovog tipično muškog hormona u manjoj mjeri imaju i žene pa utječe i na njihovu spolnu želju.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je dobro navijati?

Gledanje utakmice društveni je događaj. Kada se skupi 'ekipa', dobije se osjećaj pripadnosti grupi . Ako vaš tim ili sportaš pobijede, osjećat ćete se sretnije i moćnije . Ako izgube, poistovjetiti ćete se s njima i utjehu ćete pronaći u društvu . Osjećaj pripadnosti ima veliki učinak na emocionalno zdravlje.  Psihologinja Julianne Holt-Lunstad istaknula je da prijatelji i druženja povećavaju otpornost na krvožilne bolesti.

Istraživanja pokazuju da slušanje i gledanje utakmica stimuliraju mozak . Pri praćenju sportskih prijenosa aktivira se veći dio mozga nego tijekom gledanja uobičajenoga televizijskog programa, a pritom se čak poboljšavaju neke mentalne funkcije .

Komentari (33)
  • Takoder povecava razinu idiotizma kod novinara...

    29. 1. 2016,   13:41
  • Na sex dobro utječe kad ona pristane....

    29. 1. 2016,   13:47
  • Istina ziva,imam susjeda preko puta ,zakleti B.B.B ima i usnicu tetoviranu s znakom omiljene mu navijacke skupine,doma samo spike kako je mamic unistio dinamo i samo nogomet,nogomet,nogomet i sl. tematika,hoda non stop u dinamovom dresu par dana prije tekme,ako dinamo izgubi onda su to napadi depresije,zena je luda vise od njega,ali uglavnom dok pacijent navija na tribini i dinamo zabija ,ostatak kvarta zabija zeni

    29. 1. 2016,   14:05