Obavijesti

Sport

Komentari 73

Özil se oprostio od Njemačke: 'Moje porijeklo im je bitnije...'

Özil se oprostio od Njemačke: 'Moje porijeklo im je bitnije...'
1

U Njemačkom savezu pokazali su nepoštovanje prema mojim turskim korijenima i sebično me iskoristili za političku propagandu, ali sada je bilo dosta. Diskriminacija je neprihvatljiva, priopćio je Mesut Özil

VIDEO

Mesut Özil se oprostio od njemačke nogometne reprezentacije!

Nijemci su u Rusiji trebali braniti naslov prvaka, ali su doživjeli pravi debakl i ispali su već u skupini natjecanja. 

Mnogi su neuspjeh reprezentacije pripisali i nesuglasicama između Saveza i igrača turskog porijekla (Özil i Gündogan) koje su se pojavile nakon sastanka, a potom i zajedničke fotografije s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom. Nakon što je fotografija izašla u javnost, Njemački nogometni savez je javno kritizirao igrače.

U nedjelju je veznjak Arsenala najprije objavio da njegov sastanak s turskim predsjednikom nije imao nikakve veze s politikom, da se dogodio na jednom humanitarnom događaju i da su, kao i puno puta do tada, razgovarali samo o nogometu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Poput mnogih ljudi korijeni mojih predaka su iz više različitih zemalja. I dok sam odrastao u Njemačkoj, moja obitelj ima korijene u Turskoj. Ja imam dva srca, jedno njemačko i jedno tursko. U svibnju sam se sastao s predsjednikom Erdoganom u Londonu, tijekom dobrotvornog i edukacijskog eventa...Svjestan sam da je fotografija uzrokovala veliku reakciju njemačkih medija i dok su me neki optuživali da sam lažljiv i prijetvoran, naša fotografija nije imala nikakvih političkih intencija. Majka mi nikad nije dovolila da izgubim kontakt sa svojim korijenima, nasljeđem i obiteljskom tradicijom.

Nekoliko sati kasnije Őzil je objavio drugo priopćenje u kojemu je otkrio da su ga mnogi partneri u projektima pomoći za izbjeglice, siromašne i mlade ljude napustili nakon fotografije s Erdoganom, a slično su postupili i neki od sponzora. Također, izrezali su ga iz reklamne kampanje za Svjetsko prvenstvo. Veliki dio krivnje je svalio na njemačke medije koji su konstantno potencirali tu temu i smatra da su tim okrenuli narod u Njemačkoj protiv njega.

- Ne mogu prihvatiti da njemački mediji konstantno moje porijeklo i jednu fotografiju krive za neuspjeh čitave momčadi. Nitko nije kritizirao moju igru, igru momčadi, svi su kritizirali samo moje tursko porijeklo. Time je prijeđena osobna crta koja nikad nije smjela biti prijeđena, pokušali su naciju okrenuti protiv mene - napisao je Özil.

A u trećem priopćenju je uslijedila i najvažnija objava - napisao je da više neće nositi njemački dres.

- Zbog tretmana koji sam dobio od Njemačkog nogometnog saveza i mnogih drugih više ne želim nositi dres njemačke reprezentacije. Osjećam se neželjenim i mislim da je zaboravljeno sve što sam napravio od svog reprezentativnog debija. Neću više igrati za Njemačku na ovoj razini sve dok osjećam ovoliko rasizma i nepoštovanja. Prije sam nosio njemački dres s toliko poštovanja i uzbuđenja, ali ne više. Ova odluka je bila jako teška jer sam se u potpunosti posvetio suigračima, trenerima i njemačkom narodu.

- U Njemačkom savezu pokazali su nepoštovanje prema mojim turskim korijenima i sebično me iskoristili za političku propagandu, ali sada je bilo dosta. Ne mogu se nasloniti i mirno promatrati. Diskriminacija je neprihvatljiva - poručio je Nijemac.

Özil je u reprezentaciji Njemačke od 2009. godine, a u 92 nastupa je postigao 23 gola. Najveći uspjesi su mu svjetska bronca iz 2010. godine i zlato koje je Njemačka osvojila četiri godine kasnije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića