Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pa toga nema ni u NBA ligi: Igrali dvaput u manje od 24 h

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL

KOME TO TREBA? Igranje dvije utakmice u manje od 24 sata je nakaradno i nehumano, smatraju čelnici naših abaligaša, za koje HKS nema ni najmanje razumijevanja...

Dvije utakmice s počecima u razmaku od 22 sata u dva grada udaljena tri sata vožnje koje je Zadar odigrao - i dobio - ovog vikenda najbolji su dokaz nenormalnosti ove košarkaške sezone.

- Momčad u startu mora biti pripremljena za takve situacije, ali igrači ovako ipak ne mogu pružiti svoj fizički maksimum i pokazati najbolju košarku koju mogu - rekao nam je kondicijski trener Zadra Jure Šango, koji je istu ulogu imao i ovog ljeta s reprezentacijom.

- I reprezentacije igraju dan za danom, ali na tim natjecanjima svi imaju iste uvjete i vrijeme za oporavak - kaže Šango, sretan što se nitko nije ozlijedio zbog umora.

Za sve je odgovoran suludi raspored, koji je proizašao iz novog sustava A1 lige, koja se sad igra tijekom cijele sezone, te neskraćivanja ABA lige, koje je bilo planirano.

Zato će Cibona i Cedevita odigrati između 80 i 90 utakmica, a s pripremama će se približiti i stotki. U NBA ligi klubovi odigraju 82 utakmice plus eventualno doigravanje, ali igrači su tamo plaćeni u milijunima dolara, a ne tisućama kuna.

Zadar ne igra Europu, a ipak ima ovako suludi raspored.

Prvenstvo je neregularno

- Željeli smo pomaknuti ili jednu ili drugu utakmicu. No onu u ABA ligi nismo mogli jer je Mega Leks imao vezani avionski let, a HKS nam nije dopustio odgoditi ni ovu sa Zagrebom - požalio se direktor Zadra Boris Skroće.

A razlog za odbijanje odgode bio je TV prijenos.

- To je nakaradno, misle da ABA liga uništava hrvatsku košarku, a uništavaju je odnosi koji u njoj vladaju - rekao je Skroće, s kojim se slaže i prvi čovjek Cibone Aco Petrović.

- Ovo nije humano, a prvenstvo Hrvatske apsolutno je neregularno jer neke utakmice igramo s B momčadi, a kad ispadnemo iz Europe, igrat ćemo s najjačim sastavom. HKS je želio da Cibona i Cedevita svake godine dolaze u manje sredine. A u kojim sastavima dolazimo? Bit će tu još poraza, koji će nas tjerati da maltretiramo Žižića i Šakića da igraju te utakmice i ozlijede se. I kakve će koristi reprezentacija imati od toga - pita Aco.

Mrcvarenje najvećih

- Oni koji su ovo slagali ne razumiju trenažni proces i važnost uigravanja. Neki likuju jer se najveći klubovi mrcvare do krajnjih granica. Ovo je nesretni eksperiment koji će se dogodine, nadam se, ukinuti - rekao je Aco.

HKS je dobio što je htio. Veliki klubovi igraju u “malim” sredinama, ali u pričuvnim sastavima, neuigrani i umorni od gustog rasporeda. I kome je u interesu to gledati? Za iduću sezonu trebat će puno bolje razraditi svoju ideju.

Komentari (5)
  • Slažem se zbilja je brutalan raspored pogotovo Cedeviti i Ciboni koji igraju još i Europu,ali naravno ni Zadru nije lako,a i ta natjecanja u Europi su isto poblesavila i samo uništavaju košarku s tim svojim prepirkama ULEB i FIBA...Euroliga,Fiba Eurokup,Eurokup(format im je genijalan u svakoj grupi po 5 ekipa,a 4 prolaze dalje,drugim riječima nakon 8 utakmica će od 20 ekipa ispasti 4...) i još Liga prvaka,šta tek onda reći za taj format,tek nakon sat vremena gledanja bi valjda skužio gdje tko ide nakon završetka grupne faze(naravno malo pretjerujem,ali nije ni daleko od toga)

    25. 10. 2016,   14:52
  • Ma ovo su gluposi,, ne vidim problem u igranju velikog broja utakmica. Zar nije bolje igrati utakmicu umjesto treninga??? Ovo svi imaju neke alibije koji nemaju veze sa istinom. Da su ljudi u klubovima sposobni financirati i organizirati kvalitetna putovanja,ne bi bilo nikakvih problema.

    25. 10. 2016,   16:09
  • U nba ligi se dosta puta događa da odigraju jednu utakmicu u npr 4 sata poslije ponoci(po nasem vremenu, naravno) i sutradan u ponoc-jedan Zato ameri i jesu puno bolji od europljana na prvenstvima jer im je fizicka sprema na kojoj pogotovo rade zbog utakmica u kratkom super(dobro, vjerojatno i koriste neke preprarate jer sam cuo da ne idu na soping kontrolu kad je OI i svjetsko).. i jos igraju 48 min, a ne 40.. Tako da ne placite, nego igrajte

    25. 10. 2016,   14:45